Ruokinta

Lintujen talviruokinta on Suomessa hyvin suosittua, linnuille tarjottu ruoka auttaa talvehtimaan jääneitä lintuja selviämään kovistakin pakkasista seuraavaan kevääseen.

Useat varpuslinnut ovat oppineet hyödyntämään ruokintoja, joiden määrät ovat runsastuneet huomattavasti paremman talviselviytymisen ansiosta. Talitiainen, sinitiainen, pikkuvarpunen ja mustarastas ovat tästä hyviä esimerkkejä. Viime vuosina monet muut linnut, esimerkiksi naakka, tikli, pyrstötiainen ja käpytikka, ovat oppineet hyödyntämään ruokintoja.

Ruokintaohjeet

Talviruokinta on hyvä aloittaa, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, tai vaikka vähän aiemminkin syksyllä. Ensimmäisen pakkaspäivän kohdalla lintujen ravinnontarve lisääntyy ja esimerkiksi liikkuvien hyönteisten löytäminen luonnosta hankaloituu. Pakkasella ruokkimisen hyvä puoli on myös se, että silloin lintujen taudit leviävät huonommin.

Linnut tarvitsevat monipuolista ravintoa. Niitä voi ruokkia esim. pähkinöillä, auringonkukansiemenillä, rasvalla, kauralla ja hirssillä.

Ruokintaa on hyvä jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti, kunnes keväällä maa on paljas ja sula. Sopiva ruokinta-aika on yleensä säistä ja sijainnista riippuen noin marraskuusta maaliskuuhun. Sulan maan aikaan linnut löytävät luonnosta ravintonsa.