Naakka

(sv: kaja, en: Western Jackdaw)

Corvus monedula

Vanhan kivikirkon katon harjalta lehahtaa lentoon satapäinen naakkaparvi – njaak, njaak, njaak! 

Tunnistaminen

Naakka on varista pienempi mustaharmaa lintu. Sen nokka selvästi pienempi kuin variksella ja silmä harmaanvalkoinen. Naakan harmaassa niskassa on usein kapea valkea vyö. 

Elintavat

Naakka on kaikkiruokainen, se syö suuria selkärangattomia, muiden lintujen munia ja pieniä poikasia. Lisäksi ne etsivät ruokaa ihmisten läheisyydestä, kaatopaikoilta ja vierailevat talvisin linturuokinnoilla. 

Elinympäristö

Naakka pesii ihmisen läheisyydessä, niin taajamissa ja kaupungeissa, kuin maaseuduillakin. Naakka pesii monenlaisten rakennusten ja rakenteiden koloihin, kuten kivimuureihin, piippuihin ja tuuletuskanaviin. Osittaismuuttaja.

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos

Naakan pesimäkanta Suomessa on kasvanut noin kuusinkertaiseksi muutaman viime vuosikymmenen aikana. Naakka on hyötynyt ilmastonmuutoksesta, talvien leudontumisen takia talvikuolleisuus on alentunut. 

Ruokinta

Naakka on hyötynyt myös linturuokinnoista. Ilmeisesti naakka on joustavampi ravinnonvalinnan suhteen kuin harakka ja varis, jotka ovat jätehuollon tehostumisen takia taantuneet. 

Tiesitkö tämän?

Naakka on varislinnuista kaikkein sosiaalisin ja pesii tyypillisesti useiden parien yhdyskunnissa. Pesimäajan ulkopuolella naakat kerääntyvät suuriksi parviksi. Pariskunnat liikkuvat samassa parvessa ja pariutuvat usein eliniäksi. Tutkimusten mukaan naakat keskustelevat ilmeiden ja silmien avulla aivan kuin ihmiset, ja tunnistavat myös eri ihmisten kasvot. 

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

EU:n lintudirektiivin II/B-liite

Lajit, joiden metsästäminen voidaan sallia Suomessa (jäsenmailla omat luettelot), mikäli kansallinen lainsäädäntö sallii sen. Jäsenvaltioiden on varmistettava ettei metsästys vaaranna lajin suojelutoimenpiteitä niiden levinneisyysalueella.

Rauhoittamaton eläin (Metsästyslaki 1993/615)

Metsästyslaissa luetellut rauhoittamattomat eläimet.