Yleisiä ohjeita sivuston käyttöön

Huom! MAPPAa uudistetaan, ja sen käyttöliittymä poikkeaa joiltakin osin aikaisemmasta versiosta. Suurin osa asioista toimii kuitenkin kuten vanhassa MAPPAssa. Myös näitä ohjeita ollaan päivittämässä uudistuksen edetessä – tällä hetkellä ohjeet saattavat vielä joiltakin osin olla puutteelliset uuden käyttöliittymän suhteen. Kokeile ja testaa, miltä uusi MAPPA tuntuu, löydätkö etsimääsi? Mikä toimii, ja mikä ei? Otamme mielellämme palautetta vastaan, kun korjaamme ja kehitämme palvelua!

MAPPAsta löydät kattavasti materiaalit, koulutukset, tapahtumat ja muut palvelut ympäristökasvatukseen, kestävän elämäntavan taitojen opettamiseen sekä ulko-opetuksen tueksi eri ikäryhmille ja useisiin eri käyttötarkoituksiin. Voit esimerkiksi hakea hakusanalla, selata teemareppujen materiaaleja, tutustua oman alueesi palveluihin sekä ajankohtaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin. Käytä myös rajausominaisuutta hakutuloksesi parantamiseksi! Teemareput sekä MOK- ja OPS-työkalut mahdollistavat erilaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelun. Valmiit oppimiskokonaisuudet ovat kaikkien MAPPAn käyttäjien hyödynnettävissä. Teemareppuihin voi koota mitä tahansa MAPPAn materiaaleja ja MOK-työkalulla voi yhdistää useita eri teemareppuja samaan monialaiseen oppimiskokonaisuuteen. OPS-työkalun avulla materiaali voidaan linkittää opetussuunnitelmien tavoitteisiin.

MAPPAn sisällöt on pääsääntöisesti tarkoitettu opetus-, kasvatus- ja nuorisotyöhön ja niiden kaupallinen käyttö ilman tekijän lupaa on kielletty.

Rekisteröitymällä palveluun  voit myös merkitä suosikkimateriaalisi, koota teemareppuja tai jakaa itse tuottamaasi sisältöä muille. MAPPAssa on jo yli 200 materiaalien tuottajaa. Uudet materiaalit ja vanhojen materiaalien päivitykset ovat tervetulleita. Näin materiaalipankin sisältö säilyy mahdollisimman kattavana ja käyttäjäkunnan tarpeita vastaavana. Voit myös antaa vinkkejä uusista materiaaleista ja palveluista lähettämällä meille palautetta. Jokainen tuottaja vastaa itse aineistonsa sisällöstä ja kukin käyttäjä arvioi itse materiaalin tai palvelun sopivuuden kuhunkin käyttötarkoitukseen.

MAPPA.fi -palvelua ylläpitää Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry.

Ohjeita

Materiaalit

Pikaopas: Näin haet materiaaleja

PERUSHAKU: Kirjoita hakusana ja klikkaa ”Hae”.

Voit myös etsiä kohderyhmällesi materiaaleja ilman hakusanaa: valitse kohderyhmä pudotusvalikosta ja klikkaa ”Hae”.

Hakusanalla hakiessasi voit täsmentää hakua merkeillä + ja -. Esimerkiksi +kissa +koira tuloksissa esiintyvät molemmat sanat, +kissa -koira tuloksissa esiintyy kissa mutta ei koira. Voit käyttää myös katkaisumerkkiä *, esimerkiksi haku muurahai* täsmää sekä sanaan muurahainen että muurahaiset. Kun syötät useita hakusanoja, haku etsii kaikki materiaalit, joiden asiasanana on joku hakusanoista. Voit myös kirjoittaa hakusanan sekä yksikössä että monikossa, esimerkiksi kettu ketut.

Jos hakutuloksia on paljon, kannattaa hakua rajata vasemmalla puolella olevilla rajausehdoilla: valittavana on kohderyhmän lisäksi käyttötarkoitus, soveltuvuus oppiaineisiin, materiaalin kieli, julkaisumuoto, julkaisijataho sekä materiaalin julkisuus.

Hakutulosten yläpuolella olevalla ”Järjestä” -painikkeella voit muuttaa hakutulosten järjestystä: osuvimmat ensin tai julkaisuajankohdan mukaan.

Valitsemasi materiaalin tiedot ja linkin aineistoon saat näkyviin klikkaamalla ”Lue lisää”. Materiaalin luettelokortin oikeassa reunassa näet kunkin materiaalin luokittelutiedot linkkeinä, joista pääset muihin ko. luokitusta vastaaviin materiaaleihin. Myös materiaalin asiasanat toimivat linkkeinä.

Vinkki: kun olet kirjautuneena MAPPAan ja etsit materiaaleja, voit tallentaa omat suosikkisi materiaalin oikealla puolella olevaa tähteä klikkaamalla. Omiin suosikkeihisi pääset yläpalkista kohdasta ”omat materiaalit”

Rekisteröityminen

Rekisteröitymällä MAPPA.fi -palveluun pääset:

 • lisäämään omia materiaalejasi kaikkien käytettäväksi
 • tallentamaan suosikkimateriaalisi kirjanmerkeiksi
 • kokoamaan omia teemareppuja ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia (MOK)
 • lisäämään omia palveluja palveluhakuun
 • lisäämään tapahtumia kalenteriin

Pikaopas: Näin rekisteröidyt

 1. Valitse yläpalkista oikean puoleinen ikoni ja valitse pudotusvalikosta ”Rekisteröidy tästä”
 2. Täytä tiedot. Mikäli haluat luoda organisaatiollesi / koulullesi oman julkaisijataho, laita ko. kohtaan rasti ja täytä julkaisijatahon tiedot. Klikkaa lopuksi ”Rekisteröidy”. Saat kutsuviestin sähköpostiisi. HUOM! Kutsulinkin lähettäminen tehdään manuaalisesti ja vain arkipäivinä, joten varauduthan pieneen viiveeseen. Tunnusten myöntämisestä vastaa Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto. Joskus kutsuviestit suodattuvat roskaposteihin, joten tarkistathan myös roskapostilaatikkosi.
 3. Tee käyttäjätunnus sähköpostiin saamasi ohjeen mukaan
 4. Kirjaudu MAPPA.fi -palveluun

Palveluhaku ja kalenteri

Pikaopas: Eri tapoja käyttää palveluhakua

 1. Tutki karttaa zoomaamalla haluamillesi alueille ja klikkaa auki palveluja kartalta. Huomaa että paikasta riippumattomat palvelut eivät näy kartalla, vaan listana kartan alapuolella.
 2. Hae palveluja rajaamalla alueen, kohderyhmän tai tarjolla olevan palvelun perusteella. Jos etsit tiettyä palvelua, voit etsiä myös hakusanalla. Hakutulokset voit valita näytettäväksi joko kartalla tai listana.

Pikaopas: Eri tapoja käyttää kalenteria

 1. Voit etsiä erilaisia tapahtumia rajaamalla tapahtumia kategorian, kohderyhmän, alueen tai tapahtuman maksuttomuuden mukaan.
 2. Jos etsit tiettyä tapahtumaa, voit käyttää hakusanaa.
 3. Huom.! Ajankohdasta riippumattomat tapahtumat on listattu kalenterin alapuolelle!

Teemareput

Pikaopas: Teemareput

 1. Selaile teemareppuja. Voit myös järjestää teemareput aikajärjestykseen.
 2. Hae teemareppuja hakusanalla tai kohderyhmällä.
 3. Voit myös rajata hakua käyttötarkoituksen, oppiaineisiin soveltuvuuden tai julkaisijatahon mukaan.
 4. Kirjautumalla sisään pääset kokoamaan omia teemareppuja.

Monialaisen oppimiskokonaisuuden rakentaminen MAPPAan MOK-työkalulla

Pikaopas: MOK-työkalu

 1. Valitse yläpalkista ”Omat MOKit” ja vasemmasta sivupalkista ”Uusi MOK”.
 2. Laadi MOK-runko, joka sisältää tietoja esimerkiksi kohderyhmästä, tavoitteista, yhteistyöstä, osallistamisesta ja reflektoinnista. Voit lisätä ja poistaa alaotsikoita MOK-rungosta.
 3. Liitä MOK-suunnitelmaasi ne teemareput, joissa on sisältöjä ja menetelmiä oppimiskokonaisuuden toteuttamiseen. Etsi reppuja joko hakemalla kaikista teemarepuista, omista teemarepuistasi tai omista suosikeistasi.
 4. Valitse ”Tallenna”. MOK julkaistaan heti kun ylläpito on ehtinyt käydä sen hyväksymässä.

Usein kysytyt kysymykset

Yleistä:

Materiaalit:

MAPPA ja some:

Teemareput:

MOK-työkalu: