Naurulokki

(sv: skrattmås, en: Black-headed Gull)

Larus ridibundus

Mustapäiset lokit kerääntyvät torille ruuan toivossa, mutta pesivät syrjäisemmillä rannoilla. 

Tunnistaminen

Naurulokki on pienikokoinen lokki, jolla on vain kesäisin tummanruskea pää, vaaleanharmaa selkä, muuten se on valkoinen. Naurulokin nokka ja jalat ovat tummanpunaiset.

Elintavat

Naurulokki syö kastematoja ja muita selkärangattomia sekä pikkukaloja. Se etsii ravintoa myös kaatopaikoilta, satamista ja toreilta. 

Elinympäristö

Naurulokki pesii rehevillä järvillä, merenlahdilla ja saaristoissa. Se etsii syötävää kaupungeista ja pelloilta kaukanakin pesimäpaikoista. Naurulokki pesii suurissa yhdyskunnissa, joissa voi olla jopa tuhansia yksilöitä. Lähimuuttaja. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Avainlaji

Kun suuri määrä naurulokkeja pesii vieri vieressä, onnistuu pesien ja poikasten suojeleminen pedoilta helpommin. Naurulokkien suojaan hakeutuvat monet muutkin vesilinnut, kuten tukkasotka.

Lajien vuorovaikutus

Ihmisen mukana levinneet vieraat pedot, minkki ja supikoira, saalistavat naurulokkeja. Saalistus voi hävittää kokonaisia naurulokkiyhdyskuntia. 

Taudit

Lintuinfluenssa on lintujen virustauti, jota esiintyy erityisesti vesilinnuilla. Linnuille vakava virus sairastutti ja tappoi Suomessa naurulokkeja vuonna 2023.

Ilmastonmuutos

Naurulokit muuttavat keväällä Suomeen entistä aikaisemmin ja pääsevät aloittamaan myös pesinnän aikaisemmin. Myös syysmuutto on aikaistunut ja naurulokit lähtevät syysmuutolle jo heinäkuussa, heti pesinnän jälkeen.

Tiesitkö tämän?

Naurulokkien syksy alkaa jo keskellä kesää! Hangon lintuasemalla talvehtimisalueilleen matkaavia naurulokkeja nähdään jo heinäkuun alussa. Muuttokausi on pitkä ja yksittäisiä lintuja jää eteläiseen Suomeen myös talvehtimaan.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 VU - vaarantuneet

2015 VU - vaarantuneet

2010 NT - silmälläpidettävät

2000 VU - vaarantuneet

Säädökset

Uhanalaiset lajit (LSA 1997/160, liite 4 2021/521)

Luonnonsuojeluasetuksella voidaan säätää uhanalaiseksi lajiksi sellainen luonnonvarainen eliölaji, jonka luontainen säilyminen Suomessa on vaarantunut.

EU:n lintudirektiivin muuttolinnut

Suomessa säännöllisesti esiintyvät muuttavat lajit, joiden suojelemiseksi on toteutettava vastaavat toimenpiteet kuin liitteen I lajeille (mm. Natura 2000 -alueiden perustaminen).