Taudit

Niin ihmisillä kuin muillakin lajeilla on monia erilaisia virus-, bakteeri- ja alkueläinperäisiä tauteja. Valtaosa taudeista on yleisiä, eivätkä aiheuta suuremmin kuolleisuutta. Tähän on koottu tauteja, jotka ovat erityisen vaarallisia joillekin tietyille lajeille tai eliöryhmille ja vaikuttavat niiden yksilömääriin merkittävästi, kuten esimerkiksi trikomonoosi viherpeipolle tai lintuinfluenssa naurulokeille.

Linnut ja taudit

Linnuilla yleisiä tauteja ovat esimerkiksi salmonella ja linturokkovirus, jotka voivat olla huonosti puhdistetuilla ruokintapaikoilla yleisiä, mutta eivät vaikuta laajamittaisesti lintukantoihin. Jotkut yksittäiset taudit, kuten trikomonoosi ja lintuinfluenssa, voivat vaikuttaa lintujen määriin merkittävästi.

Trikomonoosi

Trikomonoosi on lintujen tauti, jonka aiheuttaa yksisoluinen Trichomonas gallinae -loinen. Se on alkueläin, joka elää lintujen suussa ja kuvussa. Kyyhkyt voivat sairastaa taudin oireettomana, mutta peippolinnuille, erityisesti viherpeipoille, trikomonoosi voi olla vakava tauti. Suomeen tauti levisi 2008, jonka seurauksena viherpeippojen määrät taantuivat voimakkaasti. Trikomonoosin leviämiseen vaikutti ilmastonmuutos. Loinen ei kestä jäätymistä, mutta pääsi leviämään tehokkaasti leutojen talvien ansiosta mm. ruokintapaikoilla, joissa linnut kerääntyvät yhteen isompina määrinä.

Lintuinfluenssa

Lintuinfluenssa on lintujen virustauti, jota esiintyy luonnossa yleisesti, erityisesti vesilinnuilla. Taudista tunnetaan runsaasti erilaisia lintuinfluenssatyyppejä, joista valtaosa aiheuttaa linnuilla vain vähäisiä oireita, mutta eräät H5- ja H7-tyypit voivat tappaa huomattavan osan sairastuneista linnuista.

Luonnonvaraiset linnut voivat olla viruksille vastustuskykyisiä, eivätkä ne useinkaan esiinny niin tiheästi, että virukset aiheuttaisivat suurta katoa. Sen sijaan siipikarjatiloilla lintuja on hyvin tiheässä, minkä vuoksi virus tarttuu nopeasti yksilöstä toiseen ja voi tappaa lyhyessä ajassa valtaosan linnuista.

Euroopassa luonnonvaraisissa linnuissa on vuodesta 2021 levinnyt H5N1-lintuinfluenssa laajemmin kuin koskaan aikaisemmin, ja aiheuttanut paikoin suurta kuolleisuutta merilintuyhdyskunnissa. Kyseinen korkeaa kuolleisuutta aiheuttava lintuinfluenssamuoto on alun alkaen peräisin Kaakkoi-Aasian siipikarjatiloilta, josta se on levinnyt luonnonlintuihin ympäri maailmaa. Samaa tautimuotoa on todettu myös Suomessa vuodesta 2022 alkaen muun muassa joutsenissa, hanhissa, merimetsoissa, lokkilinnuissa ja merikotkissa. Vuonna 2023 tauti on sairastuttanut erityisesti naurulokkeja. H5N1-virus levisi linnuista minkkeihin Suomessa turkistarhoilla 2023.

Nimenomaan virusten muuntumisesta ja leviämisestä eliöryhmistä toiseen ollaan huolissaan. Esimerkiksi nykyinen lintuinfluenssa tarttuu huonosti suoraan ihmiseen. Pelkona on, että turkistarhojen eläimet voivat saada influenssavirustartunnan sekä luonnon eläimeltä (esim. lintuinfluenssan) että ihmiseltä. Näiden yhdistyessä voi syntyä ihmiselle hyvin vaarallinen tautimuoto. Koska turkistarhoissa on paljon stressaantuneita yksilöitä lähellä toisiaan, voi muuntunut tauti levitä nopeasti eläimestä toiseen. Näin saattaisi syntyä uusi pandemiavirus, jolle ihmiskunnassa ei olisi opittua immuniteettia. Tämä voisi johtaa pandemiaan, eli tautiin, joka aiheuttaa ihmisellä vakavia oireita ja leviää helposti ihmisestä toiseen ympäri maailmaa.