Takaisin hakuun

Hyvinvointia luonnosta

Lyhyt kuvaus
Tähän teemareppuun on koottu materiaaleja luonnon hyvinvointivaikutuksista ja ulkona oppimisen hyödyistä hyvinvointiin: - opetusmateriaaleja - menetelmävinkkejä - taustamateriaaleja

Teemarepun materiaalit

Hyvinvointia luonnosta -ohjaajan opas

Opas luontoretkelle varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen opetukseen. Oppaasta löytyy tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja luonnossa tehtäviä harjoituksia tukemaan psyykkistä, fyysisistä ja sosiaalisista hyvinvointia.

Avaa materiaali

Luonnon vaikutukset oppimiseen ja hyvinvointiin -kortit

Korteissa on luontoympäristön vaikutuksia hyvinvointiin ja oppimiseen. Voit käyttää kortteja keskusteluapuna työyhteisön perehdyttämisessä tai aiheen opettamisessa haluamallesi kohderyhmälle. Kortit on tarkoitettu erityisesti kasvatusalan ammattilaisille tai aihetta opiskeleville.

Avaa materiaali

Luonnosta hyvinvointia -kortit

Korttien kohderyhmä on peruskoulun oppilaat, mutta ne ovat sovellettavissa myös muille kohderyhmille. Kortteja voi käyttää yksittäisten luontoharjoitteiden tai luontoretken hyvinvointi- ja oppimisvaikutusten reflektointiin.

Avaa materiaali

Kartta aivojen hyvinvointiin

Tämä kartta johdattaa sinut lataamaan aivojasi luonnossa. Luontoympäristössä oleminen muovaa aivojamme tavalla, joka lisää hyvinvointia.

Avaa materiaali

Luonto lisää liikettä - Mikä innostaa kouluikäistä?

Luonnossa liikkuminen lapsena tukee monin tavoin hyvinvointia ja kasvua mutta on viime vuosikymmeninä huolestuttavasti vähentynyt. Tässä tutkimuksessa on tuotettu tietoa lasten kokemuksista erilaisista luonnossa liikkumisen muodoista sekä suhteesta luonnossa liikkumiseen.

Avaa materiaali

Luonto liikuttamaan. Opas ryhmäytymiseen, oppimiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen luonnossa

Luonto liikuttamaan -opas on syntynyt tarpeesta kehittää nuorten hyvinvointia tukevia ryhmäytymismenetelmiä ja lisätä opettajien ja ohjaajien valmiuksia hyödyntää luontoa ryhmäytymisympäristönä.

Avaa materiaali

Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta

Luontoon.fi -verkkosivulle koottu tietopaketti luontoretkeilyn hyvinvointivaikutuksista. Sivulta löytyy videoita, tietoa, vinkkejä ja tietolähteitä.

Avaa materiaali

Suuri mysteeri – tehtäväkortit ekosysteemipalveluista

Tervetuloa ihmettelemään ja tutkimaan ekosysteemipalveluita eli luonnon tarjoamia upeita hyötyjä ja onnenaiheita!

Tehtäviä ja harjoituksia voi tehdä missä tahansa ulkona. Ne koostuvat tarinoista, matalan kynnyksen improvisaatiosta ja draamasta, rauhallisesta läsnäolosta ja vaeltelusta ulkona sekä ongelmanratkaisusta.

Ennen ulosmenoa kannattaa virittäytyä seikkailuun oheisen videon avulla.

Avaa materiaali

Hyvinvointia luonnosta Metsämielen avulla

Kutsumme sinut kanssamme luontoon kokeilemaan helppoja harjoituksia ja jaksamaan paremmin. Näiltä sivuilta löydät helppoja Metsämieli-harjoituksia vaikkapa lähimetsässä tai -puistossa. Menetelmässä yhdistyvät luonnossa liikkuminen ja mielentaitojen harjoittaminen. Harjoitukset perustuvat tutkittuun tietoon luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista. Mitä useammin suot itsellesi aikaa harjoitella, vaikka vain pienenkin hetken kerralla, sitä nopeammin ja suurempia vaikutuksia tulet huomaamaan itsessäsi.

Avaa materiaali

Metsän aarre

Metsän aarre on luova luontoretki, joka yhdistää tietoisuustaitoja ja taidekasvatusta. Tavoitteena on nauttia luonnosta kaikkien aistien kautta, lisätä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.
Maahanmuuttajalapsille mielenterveystaitoja -hanke

Avaa materiaali
Tekijät Kovalenko Viktoriya, Haapalinna Sini, Vainio Miila, Savolainen Harri-Pekka
Ympäristö ja luonto lähiympäristö

Luonnon vaikutus nuorten hyvinvointiin

Miten luonto vaikuttaa nuorten hyvinvointiin ja terveyteen? Voidaanko nuoria innostaa luontoon luontoretkiä järjestämällä? Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia koskeva tutkimustieto on lisääntynyt samalla kun Suomessakin on keskusteltu nuorempien sukupolvien luonnosta vieraantumisesta. Tuoreiden tutkimustulosten perusteella luonto on tärkeä myös nuorten psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta.

Dosentti, FT Riikka Puhakka työskentelee akatemiatutkijana Helsingin yliopistossa Lahden yliopistokampuksella. NATUREWELL-hankkeessa tutkitaan luonnon virkistyskäytön vaikutuksia kaupunkilaisnuorten hyvinvointiin ja terveyteen.

Luento on tallennettu ULOS-UT-OUT -suurtapahtumassa 16.6.2021.

Esiintyjät: Riikka Puhakka
Juontajat: Maarit Pihkala
Stiimituotanto: Sauli Yli-Hakola, Panu Similä, Matti Koukkari ja Teemu Komulainen
Editointi: Riku Rantala

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: video
Tekijät Puhakka Riikka, Pihkala Maarit
Ympäristö ja luonto lähiympäristö

Aistikortit. Ilo kasvaa ulkona- hanke

Luonto on ihmeellisen ihana kuunnellen, katsellen, haistellen, maistellen ja tunnustellen. Ilo kasvaa ulkona -aistikortit innostavat varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen ryhmiä luontoon liikkumaan ja oppimaan. Aistikorttien tehtäviä voi toteuttaa joko ilman materiaaleja tai hyvin vähillä materiaaleilla.

Ilo kasvaa ulkona -aistikorttien leikit ja tehtävät tukevat monipuolisesti lasten kasvua ja kehitystä. Tehtävät saavat kehon liikkeelle ja mielikuvituksen lentoon!

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: opetusväline
Tekijät Fågel Riina, jussila Virpi ja Laitinen Tuija
Ympäristö ja luonto lähiympäristö

Tunne luontosi - tehtäväkokonaisuus nuorten kanssa työskentelyyn

Tunne luontosi – tehtäväkokonaisuus sisältää luonnonympäristöön suunniteltuja toiminnallisia tehtäviä, joiden tavoitteena on antaa nuorelle välineitä tunteiden tunnistamiseen ja kohtaamiseen sekä luonnon hyvinvointivaikutusten kokemiseen.

Materiaaliin on kuvattu toiminnallisia tehtäviä ja niihin liittyviä keskustelunaiheita, tietoiskuja tehtäviin liittyvistä teemoista sekä reflektointiohjeet.

Avaa materiaali

Luonto ja tunteet: Testaa luontosuhteesi!

Testaa luontosuhteesi! -testiä voi hyödyntää ersimerkiksi oppitunnin aluksi orientaationa aiheeseen tai oppitunnin lopuksi kevennyksenä. Testi soveltuu myös käytettäväksi yhteisen keskustelun pohjana. Testin kysymykset herättelevät pohtimaan, millainen on oma suhde luontoon ja mahdollisesti myös sitä, millainen sen haluaisi olevan.

Testi soveltuu kaikille ikäryhmille lapsista aikuisiin. Osallistujilla olisi hyvä olla oma puhelin ja netti käytössä. Testi löytyy luontojatunteet.fi etusivulta.

Avaa materiaali

Luonto ja tunteet 1–4

Tavoitteena on vahvistaa kykyä pärjätä ympäristöahdistuksen ja muiden hankalien tunteiden parissa sekä luoda uskoa osallistujien omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa.

Osat toimivat myös itsenäisesti (tarkemmat tiedot verkkosivulta).

Luonto ja tunteet 1: Orientoituminen ympäristöaiheeseen, ympäristötunteiden sanoittaminen, arvot

Luonto ja tunteet 2: Keskustelu- ja kuuntelutaito, kuulluksi tulemisen kokemus, itsetunnon vahvistaminen, harjaantuminen tunteiden sanoittamisessa, suora ympäristötoiminta (K16)

Luonto ja tunteet 3: Kuluttaminen, onnellisuus, kyky hyväksyä oma ja muiden keskeneräisyys

Luonto ja tunteet 4: Tulevaisuus, pelko, toivo

Avaa materiaali
picture_as_pdf

Luonto ja tunteet: Ryhmätoiminnan perusteita -opas

Opas on laadittu ohjaajien ja opettajien avuksi ryhmätilanteisiin, joissa käsitellään voimakkaita tunteita herättäviä teemoja. Opas on kirjoitettu erityisesti ympäristöaiheen näkökulmasta, mutta soveltuu osin käytettäväksi myös muissa tunnetyöskentelyä vaativissa ryhmätilanteissa.

Oppaan kohderyhmänä ovat erityisesti sellaiset ryhmänohjaajat, joilla ei ole pedagogista taustaa tai aiempaa kokemusta tunnetyöskentelyn ohjaamisesta.

Opas on osa Luonto ja tunteet -työkalupakettia, joka sisältää opetus- ja ryhmänohjausmateriaalia aikuisille ja yli 15-vuotiaille.

Avaa materiaali

Luonnossa opettamisen vaikutukset oppilaisiin ja opettajiin

Vantaan luontokoulun opettaja Olli Vidingin tiivistelmä 12.6.2019 Haltian luontokeskuksessa pidetyn Nanol-seminaarin esityksestä ”Sue White and Alun Morgan: Getting naturally connected: Nurturing children’s affinity to Nature”

Avaa materiaali