Kirjosieppo

(sv: svartvit flugsnappare, en: European Pied Flycatcher)

Ficedula hypoleuca

Eloisa pihapiirien pikkulintu, joka sieppailee hyönteisiä ilmasta. Käyttää ovelia kikkoja pesänvaltauksessa. 

Tunnistaminen

Kirjosieppokoiraalla on musta selkä ja päälaki, alapuoli on valkoinen. Siivessä on iso valkea laikku. Kirjosiepponaaraan selkäpuoli on ruskea ja siipilaikku on pienempi.

Elintavat

Kirjosieppo on hyönteissyöjä, joka syö niin lentäviä hyönteisiä kuin toukkiakin. Poikasille hyönteisten toukat ovat tärkeää ravintoa.

Elinympäristö

Kirjosieppo pesii koko maassa kaikenlaisissa metsissä, puistoissa ja pihapiireissä. Kirjosieppo on kolopesijä, joten se tarvitsee luonnonkolon tai sopivan linnunpöntön. Pitkänmatkan muuttaja, talvehtii Afrikassa. Kirjosieppo muuttaa öisin.

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Lajien vuorovaikutus 

Kirjosieppo kilpailee samoista pesäkoloista sini- ja talitiaisen kanssa. Enimmäkseen Suomessa talvehtivat tiaiset ovat keväällä ajoissa varaamassa sopivia pesäpaikkoja, kun kirjosieppo vasta palailee muuttomatkaltaan trooppisesta Afrikasta. Kirjosieppo voi kuitenkin onnistua valtaamaan kilpailijan pesän ja munia jopa tiaisen munien päälle, mikäli tiaisemo ei ole vielä aloittanut haudontaa. Kilpailusta on haittaa molemmille lajeille, se vie resursseja molemmilta.

Ilmastonmuutos 

Ilmastonmuutos voi olla kirjosiepolle uhka. Lämpiminä keväinä tiaiset aloittavat pesintänsä selkeästi aikaisemmin, ennen kuin kirjosiepot ovat ehtineet edes saapua pesimäpaikoille. Tällöin kirjosieppojen pesänvaltaus ei enää onnistu ja ne joutuvat valitsemaan heikompilaatuisen pesimäpaikan. Ilmastonmuutoksen myötä säiden ääri-ilmiöt lisääntyvät, ja kirjosiepolle pesimäaikaiset rankkasateet aiheuttavat hankaluuksia poikasten ruokinnassa.

Metsätalous

Kirjosieppo tarvitsee joko luonnonkolon tai linnunpöntön pesäpaikakseen. Tehometsätalous on vähentänyt lahopuiden sekä luonnonkolojen määrää, ja uhkaa kirjosieppoja niillä alueilla, missä ei ole tarjolla linnunpönttöjä. Kirjosieppo onkin suojelualueilla yleisempi pesimälintu kuin talousmetsässä, jossa kolopuita on vähän.

Pöntötys

Kirjosieppo hyötyy ihmisten rakentamista linnunpöntöistä, sillä luonnonkolot ovat vähentyneet metsätalouden myötä.

Tiesitkö tämän?

Kirjosieppoon ovela pesänvaltaaja, joka usein valtaa tiaisten asuttaman pöntön heittämällä puunkuorenpalasia tiaisten munien päälle, eikä tiainen enää tunnista pesäänsä. Aina ei oveluuskaan riitä, sillä kirjosieppo saattaa saada valtausyrityksessä niin pahasti turpaansa tiaiselta, että henki lähtee. Jos pihapiirissä on useampi pönttö, kannattaa yhden tai kahden pöntön suuaukko sulkea alkukeväästä aikaisemmin pesivältä tiaiselta ja avata vasta toukokuun alussa, jolloin kirjosiepolle on pesäpaikka valmiina!

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

Ei säädöksiä.