Eläinten viikko
Reppu sisältää:
Toimintaa, tutkimuksia ja leikkejä
Lyhyitä videoita
Lajintunnistusvinkkejä ja oppaita
Lajikortit
Lyhyitä tietoiskuja muutamista eläimistä
Hirvi on metsän kruunupää
Tietoa hirvistä. Hirvi on tärkein riistaeläimemme, jonka levinneisyysalue kattaa koko maan tunturialueita lukuun ottamatta. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero, Luonto-Suomi ja Metsäradio.
Lentävä lepakko suunnistaa äänen avulla
Tietoa lepakoista, jotka ovat yöaktiivisia, lentotaitoisia nisäkkäitä. Perustuu ohjelmiin: Riston luontokoulu ja Luonto lähellä (Procam oy).
Siili on piikikäs yöeläjä
Tietoa siilistä. Siili on hyönteissyöjä, joka kulkee öisin ja hämärän aikaan. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero.
Orava viihtyy kaupunkiluonnossa
Tietoa oravasta, joka on erittäin taitava kiipeilijä ja hyppää pitkiäkin loikkia puusta toiseen. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu, Luonto-Suomi ja Luontoretki
Karhu on Suomen kansalliseläin
Tietoa karhusta, joka on Suomen kansalliseläin. Perustuu ohjelmiin: Riston luontokoulu, Ekolokero ja Luontoilta.
Asukaslaskuri
Asukaslaskuri on tarkoitettu luonnon monimuotoisuuden havainnointiin.
Ilves (Lynx lynx)
Ilveskeskus on ilveksen (Lynx lynx) käyttäytymistä tutkiva ja siitä tietoa jakava toimija, suomessa.
Salaperäiset eläimet
Aluksi keskustellaan lyhyesti eläimien omaisuuksista ja ruumiinrakenteesta. Sen jälkeen oppilaat rakentavat pienissä ryhmissä luonnonmateriaaleista oman eläimen, ja antavat sille nimen. Ryhmät suunnittelevat ensiksi millaisia ominaisuuksia eläimellä on, ja millainen sen ruumiinrakenne on. Esimerkiksi minkälainen ruumiinrakenne sopii pedolle, joka juoksee saaliinsa kiinni? Kun eläimet ovat valmiit, ryhmät esittelevät ne toisille ryhmille. Millaista elämää se viettää, millainen on sen elämäntarina tai päiväohjelma? Valmiit eläimet voidaan valokuvata, ja eläinten tarinat voidaan kirjoittaa myöhemmin koulussa.
Lintuohjelmaa lapsille: leikkejä, tutkimuksia, askartelua
Ohjeita lintuaiheisiin leikkeihin, pieniin tutkimuksiin ja askarteluihin – erityisesti ulos pihalle tai luontoretken oheisohjelmaksi.
Koulupäivä eläimenä – ideakirja hurjan hauskoihin oppitunteihin
Koulupäivä eläimenä – ideakirja on iloinen opas oppituntien tueksi. Ideakirjassa esitellään Päivä eläimenä – kilpailusadosta kerättyjä vinkkejä hauskojen eläimellisten oppituntien viettoon. Ideakirja soveltuu erityisesti esikoulun ja alakoulun oppitunneille. Eläinten elämään on tutustuttu joko lyhyempiin oppitunteihin tai pidempään projektityöskentelyyn soveltuvasti. Ideoista voi rakentaa omalle luokalle sopivan kokonaisuuden.
Päivä eläimenä on Suomen luonnonsuojeluliiton ja Fortumin (ent. Ekokem) yhteistyössä suunnittelema kilpailu, jonka tarkoituksena on perehtyä eläinten maailmaan esimerkiksi roolileikin keinoin.
Lajikortit_selkärangattomat
Lajikortit on tehty tueksi lajiopetukseen ja toiminnalliseen ulkona oppimiseen. Lajikorttitehtäviä löytyy ulkoluokka.fi sivuilta materiaalit-osiosta. Korttien kuvat ovat piirtäneet Milja Laine ja Laila Nevakivi.
Lajikortit_matelijat
Lajikortit on tehty tueksi lajiopetukseen ja toiminnalliseen ulkona oppimiseen. Lajikorttitehtäviä löytyy ulkoluokka.fi sivuilta materiaalit-osiosta. Korttien kuvat ovat piirtäneet Milja Laine ja Laila Nevakivi
Lajikortit_linnut
Lajikortit on tehty tueksi lajiopetukseen ja toiminnalliseen ulkona oppimiseen. Lajikorttitehtäviä löytyy ulkoluokka.fi sivuilta materiaalit-osiosta. Korttien kuvat ovat piirtäneet Milja Laine ja Laila Nevakivi.
Lajikortit_nisäkkäät
Lajikortit on tehty tueksi lajiopetukseen ja toiminnalliseen ulkona oppimiseen. Lajikorttitehtäviä löytyy ulkoluokka.fi sivuilta materiaalit-osiosta. Korttien kuvat ovat piirtäneet Milja Laine ja Laila Nevakivi.
Vinkkejä lajikorttien käyttöön
Vinkit on tarkoitettu #ulkoluokka -hankkeen lajikorttien käyttöön.
Ihmeelliset eläimet 1: Käveleminen, lentäminen ja uiminen
Ihmeelliset eläimet -sarjan ensimmäisessä jaksossa Hannes Huuhkaja miettii liikkumisen tarpeellisuutta. Miksi toukka matelee? Miksi linnut lentävät? Entä miksi kalat uivat? Niin, minkä takia eläimet ylipäätään liikkuvat? Mitäpä jos se on salaisuus, jota kukaan ei ole kertonut aikaisemmin? Kesto: 8 minuuttia. Tuotanto: Passer Media.
Ihmeelliset eläimet 2: Näkeminen, kuuleminen ja haisteleminen
Ihmeelliset eläimet -sarjan toisessa jaksossa Hannes Huuhkaja miettii aistien tarpeellisuutta. Miksi kalat näkevät? Miksi jänis kuuntelee? Ja miksi kovakuoriainen haistelee? Niin, minkä takia eläimillä ylipäätään on aistit? Mitäpä jos se on salaisuus, jota kukaan ei ole kertonut aikaisemmin?Kesto: 8 minuuttia. Tuotanto: Passer Media
Naturewatch metsässä
Naturewatch Metsässä -tehtävät auttavat tutustumaan metsän monimuotoisuuteen, huomaamaan merkkejä metsän historiasta ja havainnoimaan metsässä tapahtuvia muutoksia. Materiaalin tehtävät on suunniteltu alakoululaisille. Koko tehtäväpaketin suorittamiseen saa kulumaan kokonaisen metsäretkipäivän tai kolme lyhyempää parin tunnin retkeä.
Suomen lajitietokeskus
Suomen Lajitietokeskus kerää ja yhdistää suomalaisen lajitiedon yhtenäiseksi ja avoimeksi kokonaisuudeksi. Laji.fi:ssa voit tutustua lajeihin ja niiden esiintymiseen, selata havaintoja suomalaisista lajitietokannoista sekä pitää kirjaa omista luontohavainnoistasi.
Tunnista lintu - opas aloittelijoille
Hyviä vinkkejä lintujen tunnistamisen opetteluun yksin ja yhdessä.
Lintukortit
Tulostettavissa lintukorteissa esitellään 11 erilaista suomalaista lintulajia ja niiden pesät. Kortteja voi käyttää esimerkiksi tietolähteenä ja pesien askartelun malleina.
Suomen hyönteislahkojen tunnistusopas
Suomen hyönteiset- Lahkojen tunnistusopas esitelee kaikki Suomessa esiintyvät 23 hyönteislahkoa, sekä lahkojen tunnistuksen kannalta keskeiset tuntomerkit. Luomuksen julkaisema opas sopii kaikille hyönteisistä kiinnostuneille. Opas soveltuu myös opettajan materiaaliksi. Opas on ladattavissa ilmaiseksi Suomen lajitietokeskuksen sivuilla https://laji.fi/theme/hyonteisopas
(Luomus, hyönteislahkojen tunnistusopas)
Takapihalta alkaa seikkailu - tarinoita ja toimintaideoita lähiluontoretkille
Materiaali on nettissä oleva kokonaisuus, keppinukkeja ja toteutusideoita sekä painettu kirja, jossa on tarinoita ja toimintaideoita lisää.Kirjan on kustantanut PS-kustannus ja sitä saa tilata Milla Tuormaa tai PS-Kustannus
Toimintaa metsän eläimistä varhaiskasvatuksessa
Monipuolisia toimintaituokioideoita, joinka tavoitteena on tutustua suomalaisiin metsän eläimiin toiminnallisesti varhaiskasvatuksessa. Toimintatuokiot voi toteuttaa myös metsässä.
Lajikortit_nisäkkäiden poikaset
Lajikortit opetuskäyttöön kolmella eri kielellä, suomi, ruotsi, englanti sekä tieteellinen nimi.
Suurpetojen jäljillä -koulumateriaali
Suomessa elää neljä suurpetoa. Tuhdin koulumateriaalin avulla oppilas tutustuu suomalaiseen luontoon karhun, ilveksen, suden ja ahman kautta. Materiaalissa esitellään lajien lisäksi suurpetojen aiheuttamia vahinkoja, suurpetojen metsästystä, petoja kulttuurissa, suden herättämiä tunteita, ammatteja petojen parissa ja suurpetotutkimusta.
Koulumateriaali sisältää kaksi ikäversiota: alakouluun 3—6-luokkalaisille ja yläkouluun 7—9-luokkalaisille. Kullekin ikäryhmälle on oma opettajan opas ja diapaketti. Materiaalista löytyy videoita, tehtäviä, julisteita ja esite suurpetojen jäljistä.
Tervetuloa suurpetojen jäljille!
Selkärangattomien ötököiden määrityskaava
Selkärangattomien ötököiden määrityskaava -moniste (PDF) on tulostettava ja ilmainen materiaali ötököiden tutkimukseen ja harrastukseen. Kaavaa on helppo käyttää ja on suunnattua 5-6. luokille, mutta sopii opetuksen kaikille tasoille. Muita lisätietoja ja ötököiden tunnistusvinkkejä löytyy Välineitä luonnontutkimukseen -kurssin Mappa.fi-repusta osoitteesta https://mappa.fi/reppu/245.
Liito-oravan jäljillä
Liito-oravan jäljillä -ympäristökasvatuspaketti tarjoaa opettajille ja varhaiskasvattajille tietoa liito-oravasta, sen elintavoista ja elinympäristöstä sekä antaa opetus- ja toimintavinkkejä näiden aiheiden käsittelyyn erilaisten ryhmien kanssa. Tavoitteena on lisätä tietämystä liito-oravasta ja sen elinympäristöjen merkityksestä, ja sitä kautta myös koko luonnon ja sen monimuotoisuuden arvostuksen kasvattaminen.
Tehtävät on ryhmitelty eri oppiaineiden ja toiminnallisuuden mukaan. Tehtäviä on kaikille ikäryhmille varhaiskasvatuksesta peruskouluun ja toiselle asteelle. Opettaja voi itse muokata tehtäviä omalle ryhmälleen sopivaksi.