Sinisorsa

(sv: gräsand, en: Mallard)

Anas platyrhynchos

Kesyankan kantamuoto ja tuttu sorsa myös puistoista. Ruokailee vedessä pyrstö pystyssä, mutta pedon uhatessa voi sukeltaa kokonaan pinnan alle. Kutsutaan myös heinäsorsaksi.

Tunnistaminen

Juhlapukuisella koiraalla on metallinhohtoinen vihreä pää, ruskea rinta, harmaa ruumis ja keltainen nokka. Naaras on ruskeankirjava, oranssin nokan yläharjalla vaihtelevasti mustaa kuviointia.

Nimensä sinisorsaon saanut sinisestä siipipeilistä, jota reunustaa musta ja valkea juova molemmin puolin. Siipipeili on linnun siipisulissa, joten uidessa sitä ei usein näy.

Koiraat vaihtavat kesällä höyhenpukunsa ruskeankirjavaan ”maastopukuun”, mikä onkin tarpeen, sillä linnut piilottelevat petoja lähes kuukauden lentokyvyttöminä kasvattaessaan uusia siipisulkia.

Elintavat

Monipuolinen ravinnonkäyttö. Syö vesi- ja rantakasveja, vesihyönteisiä, äyriäisiä ja muita selkärangattomia. Puolisukeltaja.

Elinympäristö

Sinisorsa pesii sekä makean että suolaisen veden ympäristöissä, erilaisilla järvillä, joenvarsilla, lammilla, jopa kaupungeissa ja saariston rehevillä merenlahdilla. Lähimuuttaja, osa kannasta talvehtii.

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Yleislaji

Sinisorsa on erittäin joustava pesimä ympäristönsä ja ravintonsa suhteen, niin sanottu yleislaji eli generalisti.

Lajien vuorovaikutus

Muiden sorsien tapaan sinisorsa voi kuljettaa syömiään vesikasvien siemeniä tai jopa höyheniin tarttuneita pienikokoisia eläimiä vesistöltä toiselle. Näin ne auttavat muita lajeja levittäytymään uusille alueille.

Ilmastonmuutos

Sinisorsa on hyötynyt ilmastonmuutoksesta, entistä leudommat talvet auttavat talviselviytymisessä. Lisäksi ihmisasutusten vesistöille talveksi kerääntyvät linnut hyötyvät ruokinnasta.

Rehevöityminen

Liiallinen rehevöityminen vähentää osaa vesilinnuille tärkeistä vesikasveista sekä selkärangattomien vesieläinten määrää. Koska sinisorsan ravinto koostuu monenlaisista ravintokohteista ja se pärjää myös karummilla vesillä. Rehevöityminen ei ole haitannut sitä yhtä paljon kuin monia muita lajeja.

Tiesitkö tämän

Sinisorsien sukupuolet ovat varsin erinäköiset. Vaatimattomamman näköiset naaraat pystyvät piilottelemaan paremmin petoja haudonnan ja poikasten hoidon aikaan. Sinisorsalla kuten monilla muillakin lintulajeilla esiintyy saman sukupuolisia pareja ja homoseksuaalista käyttäytymistä.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

EU:n lintudirektiivin II/A-liite

Lajit, joiden metsästäminen voidaan sallia koko Euroopan Unionin alueella mikäli kansallinen lainsäädäntö sallii sen. Jäsenvaltioiden on varmistettava ettei metsästys vaaranna lajin suojelutoimenpiteitä niiden levinneisyysalueella. Liitteessä on listauksen lisäksi riekon alalajit Lagopus lagopus scoticus ja L. l. hibernicus, jotka eivät esiinny Suomessa.

EU:n lintudirektiivin III/A-liite

Lajit, joiden myynti, kuljetus ja hallussa pitäminen myyntiä varten sekä elävien tai kuolleiden lintujen ja kaikkien niiden helposti tunnistettavien osien tai linnuista valmistettujen tuotteiden myytäväksi tarjoaminen ei ole kiellettyä, JOS linnut on pyydystetty tai muuten hankittu laillisella tavalla. Liitteessä on listauksen lisäksi punapyy Alectoris rufa sekä kalliopyy Alectoris barbara, jotka eivät esiinny Suomessa.

Riistalintu (Metsästyslaki 1993/615)

Metsästyslaissa luetellut riistalinnut (5§).

Äänet: Xeno-canto. Romuald Mikusek, XC738403. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0