Kurki

(sv: trana, en: Common Crane)

Grus grus

Keväisessä myötätuulessa lähestyy Pohjolan soita suurikokoinen asukki. Kurkiaurat palaavat taas ​​suurina, sillä talvehtimisalueilla ​​kurkea ei enää vainota. 

Tunnistaminen

Hyvin suuri, pitkäjalkainen ja pitkäkaulainen lintu. Ruumis vaaleanharmaa, kaulan etuosa ja päälaki musta, poski valkoinen, tuuheat siipihöyhenet muodostavat puuhkamaisen peräpään. Lennossa suorat siivet ja eteen ojennettu kaula erottaa harmaahaikarasta.

Elintavat

Kurjella on monipuolinen ruokavalio. Sen ravintoa ovat sammakot, matelijat, selkärangattomat eläimet sekä kasvien siemenet ja marjat, joskus myös jyrsijät ja linnunpoikaset.

Elinympäristö

Kurjen tyypillistä pesimäympäristöä ovat erilaiset suot ja kosteikot, nykyään jopa hakkuuaukeat kelpaavat. Lähimuuttaja, joka talvehtii pääosin Välimeren ympäristössä, kuten Espanjassa, ja Pohjois-Afrikassa.

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos

Kurki on hyötynyt ilmastonmuutoksesta, leudompien talvien ansiosta lintujen talviselviytyminen on parantunut. Ilmeisesti kurki on hyötynyt myös kasvukauden pitenemisestä.

Suojelu auttaa

Kurkien pesimäkanta on moninkertaistunut viidessä vuosikymmenessä. Kurki on hyötynyt parantuneesta suojelutilanteesta Euroopassa, ja metsästys ja vaino niiden talvehtimisalueilla on nykyään vähäistä. Soiden ja kosteikkojen suojelu ja ennallistaminen on auttanut kurkikannan kasvua.

Tiesitkö tämän?

Kurjet muuttavat yleensä aurinkoisella säällä ja myötätuulessa. Auramuodostelmassa lentäminen säästää energiaa, sillä ilmanvastus on pienintä edellä lentävän linnun siiven takana. Kurjet hyödyntävät myös maasta nousevia lämpimiä ilmavirtauksia.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

EU:n lintudirektiivin I-liite

Yhteisön tärkeinä pitämät, Suomessa esiintyvät lajit, joiden elinympäristöjä on suojeltava erityistoimin. Toimilla varmistetaan lajien eloonjääminen ja lisääntyminen niiden levinneisyysalueella (mm. Natura 2000 -alueiden perustaminen).

CITES-sopimus, liite II

CITES-sopimus sääntelee uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa, eli näiden lajien, niiden osien ja niistä valmistettujen tuotteiden tuonti ja vienti on säännelty. Sopimuksen II-liitteen lajien kansainvälinen kauppa on sallittua, mutta vaatii vientiluvan vientimaasta.

EU-lainsäädäntö koskien CITES-sopimusta, liite A

A-liitteen eläinten ja kasvien (elävien ja kuolleiden yksilöiden, niiden osien ja niitä sisältävien tuotteiden) kuljetus (vienti ja tuonti) EU:n ulkorajojen ylitse vaatii aina CITES-luvat. Luonnonvaraisten yksilöiden kaupallinen vienti ja tuonti ei ole sallittua, mutta muihin tarkoituksiin on mahdollista saada lupa. Vankeudessa syntyneille ja kasvaneille eläimille sekä keinotekoisesti kasvatetuille kasveille on usein mahdollista saada luvat myös kaupalliseen vientiin ja tuontiin, samoin jos kyse on ns. vanhoista esineistä. EU:n ja sen jäsenmaiden (kuten Suomen) sisäisessä kaupassa käytetään A-liitteen lajeille EU-todistusta, jolla annetaan poikkeuslupa kaupalliselle toiminnalle. Myös A-liitteen eläimen elävän luonnosta peräisin olevan yksilön (tai yksilön, joka ei täytä määritelmää 'vankeudessa syntynyt ja kasvanut') siirtoon tarvitaan EU-todistus vaikka kyseessä olisikin ei-kaupallinen toiminta. EU:n (myös jäsenmaan) sisäisessä elävien A-liitteen eläinten siirrossa on aina pystyttävä osoittamaan laillinen hankinta ja laillinen toiminta, joko EU-todistuksella tai muilla asiakirjoilla.

Äänet: Jarek Matusiak, XC545272. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0