Takaisin hakuun

Ulkoluokkapäivä

Lyhyt kuvaus
Vinkkejä kansainvälisen ulkoluokkapäivän viettoon! "Ulkoluokkapäivä on maailmanlaajuinen liike, jonka tavoitteena on saada ulkoilu osaksi lasten jokaista päivää. Kaksi kertaa vuodessa vietetään Ulkoluokkapäivää, jolloin opettajat vievät lapset ulos leikkimään ja oppimaan. Ulkoluokkapäivän yhteisö kampanjoi ympäri vuoden sen puolesta, että ulkoilu olisi osa jokaisen lapsen arkea." Lue lisää: https://ulkoluokkapaiva.org/

Teemarepun materiaalit

Luontoleikkikortit varhaiskasvatukseen. Ilo kasvaa ulkona- hanke

Ilo kasvaa ulkona- hankkeessa tuotetut luontoleikkikortit ovat jatkumo #ULKOLUOKKA- leikkikorteille. Niitä on tarkoitus käyttää yhdessä upeiden lajikorttien kanssa (ulkoluokka.fi/materiaalit). Leikkikortteja voi hyödyntää monin eri tavoin varhaiskasvatuksen luontotoiminnassa. Lajikortit itsessään sopivat niin ohjattuun kuin vapaaseen leikkiin, kuvittamaan metsässä luettavia satuja sekä musiikkihetkiin. Lajikorttien kauniit kuvat houkuttelevat lapsia tutustumaan Suomen luonnon eläin- ja kasvilajeihin iloisella tavalla. Leikkien myötä lasten motoriset taidot sekä luontosuhde vahvistuvat ja vasun oppimisen alueet toteutuvat kuin huomaamatta!

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Afrikan tähti pihapelinä – pedagoginen pihapeli

Pelissä liikutaan luonnossa tai pihalla tutun lautapelin maailmassa, etsitään vapaasti alueella liikkuen jalokiviä ja varotaan rosvoja. Pankkiirilta saa lisää rahaa vastaamalla kysymyksiin tai suorittamalla tehtäviä (nämä voi valita aiheeseen liittyen). Pelissä liikutaan pienissä ryhmissä.

Tarvittava aika: 30-60 min, alueen koosta riippuen. Jos peliä pelaa samalla kertaa useamman kerran tarvitsee jalokivien paikkoja muuttaa välissä.

Tarvikkeet: jalokivien kuvat laminoituina muovitaskussa/ jossain astioissa, pelirahat, mahdollisesti heijastimet, pilli, tehtävät pankkiirille

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: asiakirjatiedosto
Tekijät Blomvist Susanne, Jussila Virpi ja Myllyniemi Ulla

Makee luonto ja muita LYKE-verkoston vinkkejä Ulkoluokkapäivän viettoon

Soveltuu Ulkoluokka- ja Suomen metsäretkipäivän viettoon tai muuten vaan ulkona oppimiseen kouluihin ja päiväkoteihin, tarvittava aika sovellettavissa 15 minuutista koko päivään.

Tee näin: Lähde ulos keräämään voikukkia * Erottele terälehdet isolle valkoiselle lakanalle tai pahville * Tutki liikkeelle lähteviä ötököitä * Kokkaa keväinen voikukkamarmeladi * Nauti makeesta luonnosta!

Tarvitset: valkoinen lakana (tai isoja pahveja), keräilyastiat voikukkia varten, luuppeja tai suurennuslaseja, ötökkäkirja, kattila, siivilä, hyytelösokeri, lusikka hämmentämiseen, lusikat maisteluun, puhtaita lasipurkkeja ja kansia sekä paperia ja liimaa

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Mestarit metsässä

Toimintatuokiokortti sisältää ohjeet toiminnallisen ja luontoaiheisen kilpailun valmisteluun ja toteutukseen. Rakenna tämän toimintakortin avulla luontoaiheinen kilpailu luokallesi! Koko luokka ratkaisee yhdessä erilaisia tehtäviä luonnossa ja kerää pisteitä. Kilpailun aikana kannustetaan jokaista, tehdään yhteistyötä ja samalla opitaan uutta omasta lähiympäristöstä. Tavoitteena on 1) tutustua omaan lähiluontoon, oppia uutta luonnosta ja vahvistaa luontosuhdetta sekä 2) vahvistaa luokan yhteishenkeä ja saada elämyksellisiä kokemuksia.

Kesto: noin 3 tuntia

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: asiakirjatiedosto
Tekijät Kontio Heidi ja Niskanen Minna

Ilo kasvaa ulkona -hankkeen Kevät -webinaari

Napakan koulutuksen aikana saat ajankohtaista tietoa ja osaamista luontokasvatuksen tueksi sekä käytännönläheisiä vinkkejä keväisiin tutkimuksiin ja leikkeihin.

Siirry materiaalin sivulle

Ilo kasva ulkona -hankkeen Metsäleikki -webinaari

Koulutuksessa käsitellään leikkiä pedagogisena kokonaisuutena. Kuinka laaja-alainen osaaminen toteutuu majaa rakentamalla? Miten vasu toteutuu majaa rakentamalla?

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Muurahaisten luontopolku

Rakennetaan luontoon (tai tyhjään karkkirasiaan) muurahaisten oma luontopolku! Samalla tutustutaan tarkemmin muurahaisten elämään, kerrataan jokamiehenoikeuksia ja heittäydytään kuvittelemaan miltä maailma näyttää muurahaisen silmin!

Siirry materiaalin sivulle

Koko alakoulun metsäretki

3 tuntia kestävä metsäretki, jonka tavoitteina ovat I) ikimetsään ja sen luontoon tutustuminen, II) oppia havainnoimaan luontoa eri tavoin ja III) lisätä luonnon kunnioitusta lasten keskuudessa.

Siirry materiaalin sivulle

Retkipaketit

Retkipaketit ovat valmiiksi koottuja toimintasuunnitelmia erilaisia luontoretkiä varten (metsäretki, sieniretki, linturetki, erilaiset aistiretket, jne.). Ne sisältävät toiminnallisia tehtäviä kulloisenkin teeman mukaan. Retkipaketissa kerrotaan myös opetukselliset päämäärät; mitä asioita retkellä on tarkoitus oppia. Lisäksi retkipaketissa on arvio siitä minkä ikäisille se soveltuu, kuinka kauan retkiohjelman toteutus kestää sekä mitä tarvikkeita ohjelman vetämiseen tarvitaan.

Siirry materiaalin sivulle

LYKE-verkoston rastipolku

Tämä rastipolku sopii mihin tahansa lähiluontoon ja se on sovellettavissa eri ikäryhmille. Rastitehtävät on suunniteltu erityisesti etäopetukseen. Rasteja ei tarvitse viedä maastoon, vaan oppilaat voivat etsiä sopivat rastien paikat itse omasta lähiluonnosta. Useimpien tehtävien tekemiseen riittää puhelin.

Tee näin:
1) Valitse omalle ryhmällesi sopivat tehtävät
2) Ilmoita oppilaille valitsemiesi rastien numerot
3) Ohjeista oppilaasi aloittamaan suoraan rastipolun alusta valitsemalla ensimmäinen rasti

Rastitehtävien tehtävänannot on kirjoitettu siten ettei muuta ohjeistusta tarvita. Voit myös muokata tehtävistä sinun luokallesi soveltuvat.

Siirry materiaalin sivulle

1. luokan metsäleikkipäivä

3,5 tuntia kestävä metsäretki, jossa tavoitteena ovat I) innostaa lapsia hyödyntämään luontoa leikkimispaikkana ja II)
innostaa lapsia tutkimaan luontoa oma-aloitteisesti vapaa-aikanaan. Ajankohta: kevät-syksy. Harjoitteet on suunniteltu toteutettavaksi Pekkolanlammen ympäristössä Mäntyharjulla, mutta ovat sovellettavissa myös muualle.

Siirry materiaalin sivulle

1. luokan koulupäivä metsässä

1. luokan 3 tuntia kestävä metsäretki, jossa tavoitteena ovat I) luontosuhteen luominen, II) oppia äidinkieltä; kuvailevat sanat, ilmaisutaidon harjoittelu, III) matematiikkaa: lukujen kymmenlukujen kertaaminen, geometriset muodot ja IV) ympäristöoppia: jokamiehenoikeudet ja ympäristön tutkimustavat.

Siirry materiaalin sivulle

5. luokan rastirata ulkona

4 tunnin metsäretken tavoitteina ovat I) jokamiehenoikeuksien kertaaminen, II) äidinkielen, englannin ja matematiikan oppiminen luonnossa ja III) luonnon aistiminen kaikkia aisteja hyväksi käyttäen.

Siirry materiaalin sivulle