Ulkoluokkapäivä
Luontoleikkikortit varhaiskasvatukseen. Ilo kasvaa ulkona- hanke
Ilo kasvaa ulkona- hankkeessa tuotetut luontoleikkikortit ovat jatkumo #ULKOLUOKKA- leikkikorteille. Niitä on tarkoitus käyttää yhdessä upeiden lajikorttien kanssa (ulkoluokka.fi/materiaalit). Leikkikortteja voi hyödyntää monin eri tavoin varhaiskasvatuksen luontotoiminnassa. Lajikortit itsessään sopivat niin ohjattuun kuin vapaaseen leikkiin, kuvittamaan metsässä luettavia satuja sekä musiikkihetkiin. Lajikorttien kauniit kuvat houkuttelevat lapsia tutustumaan Suomen luonnon eläin- ja kasvilajeihin iloisella tavalla. Leikkien myötä lasten motoriset taidot sekä luontosuhde vahvistuvat ja vasun oppimisen alueet toteutuvat kuin huomaamatta!
Afrikan tähti pihapelinä – pedagoginen pihapeli
Pelissä liikutaan luonnossa tai pihalla tutun lautapelin maailmassa, etsitään vapaasti alueella liikkuen jalokiviä ja varotaan rosvoja. Pankkiirilta saa lisää rahaa vastaamalla kysymyksiin tai suorittamalla tehtäviä (nämä voi valita aiheeseen liittyen). Pelissä liikutaan pienissä ryhmissä.
Tarvittava aika: 30-60 min, alueen koosta riippuen. Jos peliä pelaa samalla kertaa useamman kerran tarvitsee jalokivien paikkoja muuttaa välissä.
Tarvikkeet: jalokivien kuvat laminoituina muovitaskussa/ jossain astioissa, pelirahat, mahdollisesti heijastimet, pilli, tehtävät pankkiirille
Makee luonto ja muita LYKE-verkoston vinkkejä Ulkoluokkapäivän viettoon
Soveltuu Ulkoluokka- ja Suomen metsäretkipäivän viettoon tai muuten vaan ulkona oppimiseen kouluihin ja päiväkoteihin, tarvittava aika sovellettavissa 15 minuutista koko päivään.
Tee näin: Lähde ulos keräämään voikukkia * Erottele terälehdet isolle valkoiselle lakanalle tai pahville * Tutki liikkeelle lähteviä ötököitä * Kokkaa keväinen voikukkamarmeladi * Nauti makeesta luonnosta!
Tarvitset: valkoinen lakana (tai isoja pahveja), keräilyastiat voikukkia varten, luuppeja tai suurennuslaseja, ötökkäkirja, kattila, siivilä, hyytelösokeri, lusikka hämmentämiseen, lusikat maisteluun, puhtaita lasipurkkeja ja kansia sekä paperia ja liimaa
Mestarit metsässä
Toimintatuokiokortti sisältää ohjeet toiminnallisen ja luontoaiheisen kilpailun valmisteluun ja toteutukseen. Rakenna tämän toimintakortin avulla luontoaiheinen kilpailu luokallesi! Koko luokka ratkaisee yhdessä erilaisia tehtäviä luonnossa ja kerää pisteitä. Kilpailun aikana kannustetaan jokaista, tehdään yhteistyötä ja samalla opitaan uutta omasta lähiympäristöstä. Tavoitteena on 1) tutustua omaan lähiluontoon, oppia uutta luonnosta ja vahvistaa luontosuhdetta sekä 2) vahvistaa luokan yhteishenkeä ja saada elämyksellisiä kokemuksia.
Kesto: noin 3 tuntia
Ilo kasvaa ulkona -hankkeen Kevät -webinaari
Napakan koulutuksen aikana saat ajankohtaista tietoa ja osaamista luontokasvatuksen tueksi sekä käytännönläheisiä vinkkejä keväisiin tutkimuksiin ja leikkeihin.
Ilo kasva ulkona -hankkeen Metsäleikki -webinaari
Koulutuksessa käsitellään leikkiä pedagogisena kokonaisuutena. Kuinka laaja-alainen osaaminen toteutuu majaa rakentamalla? Miten vasu toteutuu majaa rakentamalla?
Muurahaisten luontopolku
Rakennetaan luontoon (tai tyhjään karkkirasiaan) muurahaisten oma luontopolku! Samalla tutustutaan tarkemmin muurahaisten elämään, kerrataan jokamiehenoikeuksia ja heittäydytään kuvittelemaan miltä maailma näyttää muurahaisen silmin!
Koko alakoulun metsäretki
3 tuntia kestävä metsäretki, jonka tavoitteina ovat I) ikimetsään ja sen luontoon tutustuminen, II) oppia havainnoimaan luontoa eri tavoin ja III) lisätä luonnon kunnioitusta lasten keskuudessa.
Retkipaketit
Retkipaketit ovat valmiiksi koottuja toimintasuunnitelmia erilaisia luontoretkiä varten (metsäretki, sieniretki, linturetki, erilaiset aistiretket, jne.). Ne sisältävät toiminnallisia tehtäviä kulloisenkin teeman mukaan. Retkipaketissa kerrotaan myös opetukselliset päämäärät; mitä asioita retkellä on tarkoitus oppia. Lisäksi retkipaketissa on arvio siitä minkä ikäisille se soveltuu, kuinka kauan retkiohjelman toteutus kestää sekä mitä tarvikkeita ohjelman vetämiseen tarvitaan.
LYKE-verkoston rastipolku
Tämä rastipolku sopii mihin tahansa lähiluontoon ja se on sovellettavissa eri ikäryhmille. Rastitehtävät on suunniteltu erityisesti etäopetukseen. Rasteja ei tarvitse viedä maastoon, vaan oppilaat voivat etsiä sopivat rastien paikat itse omasta lähiluonnosta. Useimpien tehtävien tekemiseen riittää puhelin.
Tee näin:
1) Valitse omalle ryhmällesi sopivat tehtävät
2) Ilmoita oppilaille valitsemiesi rastien numerot
3) Ohjeista oppilaasi aloittamaan suoraan rastipolun alusta valitsemalla ensimmäinen rasti
Rastitehtävien tehtävänannot on kirjoitettu siten ettei muuta ohjeistusta tarvita. Voit myös muokata tehtävistä sinun luokallesi soveltuvat.
1. luokan metsäleikkipäivä
3,5 tuntia kestävä metsäretki, jossa tavoitteena ovat I) innostaa lapsia hyödyntämään luontoa leikkimispaikkana ja II)
innostaa lapsia tutkimaan luontoa oma-aloitteisesti vapaa-aikanaan. Ajankohta: kevät-syksy. Harjoitteet on suunniteltu toteutettavaksi Pekkolanlammen ympäristössä Mäntyharjulla, mutta ovat sovellettavissa myös muualle.
1. luokan koulupäivä metsässä
1. luokan 3 tuntia kestävä metsäretki, jossa tavoitteena ovat I) luontosuhteen luominen, II) oppia äidinkieltä; kuvailevat sanat, ilmaisutaidon harjoittelu, III) matematiikkaa: lukujen kymmenlukujen kertaaminen, geometriset muodot ja IV) ympäristöoppia: jokamiehenoikeudet ja ympäristön tutkimustavat.
5. luokan rastirata ulkona
4 tunnin metsäretken tavoitteina ovat I) jokamiehenoikeuksien kertaaminen, II) äidinkielen, englannin ja matematiikan oppiminen luonnossa ja III) luonnon aistiminen kaikkia aisteja hyväksi käyttäen.