Takaisin hakuun

iNaturalist opetuskäytössä – luontohavainnoista kansalaistiedettä

Lyhyt kuvaus
Ohjeita iNaturalist-sovelluksen käyttöön. Kaikki ohjeet, videot ja muut materiaalit löytyvät helposti tältä sivulta, joten selaa vaan reippaasti alaspäin!

Reppu on koottu ja sen materiaaleja on tuotettu Ympäristöministeriön rahoittamassa Kasviosta kansalaistiedettä -hankkeessa yhteistyössä Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton ja Suomen Lajitietokeskuksen (Luomus, Helsingin yliopisto) kanssa.
Kuvaus

Teemarepusta löydät:

  • iNaturalist opetuskäytössä – opettajan opas (Tässä ohjeessa on huomioitu myös tietosuojalain kiemurat opetuskäytön osalta.)
  • Näin teet hyvän havainnon -ohje oppilaillekin jaettavaksi
  • Maastolomake
  • Havaintojen lisääminen iNaturalist-palveluun ohjevideo – ohje oppilaalle
  • Esitysmateriaalit iNaturalist opetuskäytössä-työpajaan opettajille ja kasvattajille
  •  iNaturalist opetuskäytössä -ohjevideo (Lajitietokeskus)
  • Opettaja-lehden Retkioppaan juttu “Ruokajärjestelmän lentävät duunarit

Kaikki nämä ohjeet, videot, lomakkeet ja muut materiaalit löytyvät helposti tältä sivulta -> selaa vaan reippaasti alaspäin!

Teemarepun materiaalit

iNaturalist opetuskäytössä - esittelyvideo

Esittelyvideo, jonka aiheena on MAPPA-teemareppu: iNaturalist- opetuskäytössä.

Siirry materiaalin sivulle

iNaturalist opetuskäytössä – Opettajan opas

iNaturalist-palvelu auttaa oppilaita ja opettajia nimeämään lajeja hyödyntäen tekoälyä ja yhteisöllisyyttä. Tähän on koottu tiedot iNaturalistin käyttö opetuksessa eri kohderyhmille, tietosuojalaindääntö huomioiden.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: asiakirjatiedosto
Tekijät Ihantola Maija, Hiekko Satu, Saari-Vesterinen Sanna, Rinteelä Kimmo, Heikkilä Mikko, Laiho Eija-Leena, Tomberg Jussi, Lindevall Roope

Näin teet hyvän havainnon iNaturalist-sovelluksella

Näin teet hyvän havainnon iNaturalist-sovelluksella. Palvelussa julkaistaan havaintoja luonnossa esiintyvistä villinä elävistä lajeista. Eri eliöryhmien kuvaamisessa on omat niksinsä. Tätä materiaalia päivitetään jatkuvasti – ohjeisiin ilmestyy uusia sivuja. Olet mukana tekemässä kansalaistiedettä!

Siirry materiaalin sivulle

Havaintojen lisääminen iNaturalist-palveluun

Ohjeet, miten tiedot havainnosta (kuva, määritys, tiedot elinympäristöstä ja sijainnista) lisätään tietokoneella iNaturalist-palveluun. Tämä on suositeltava tapa, kun iNaturalistia käytetään opetuksessa sitten, ettei oppilaiden tarvitse ladata sovellusta verkkokaupasta, eikä kirjautua itse palveluun, Kun käytät iNaturalistia havaintojen tallentamiseen, olet mukana tekemässä kansalaistiedettä!

Siirry materiaalin sivulle

Maastolomake havainnoille

Maastolomake esimerkiksi iNaturalist-sovelluksen kanssa käytettäväksi. Lomake toimii myös itsenäisesti käytettynä.

Siirry materiaalin sivulle

Haltian luontokoulun luonnonkirjotutkimus

Esimerkki iNaturalist-kouluprojektista: Haltian luontokoulun jatkuva lajikartoitus Haltian lähimetsässä. Tällä mallilla perustat projektin, jossa on aluerajaus, mutta ei aikarajausta. Kaikki havainnot tietyn alueen sisällä ovat mukana projektissa, eikä projektiin tarvitse erikseen liittyä.

Siirry materiaalin sivulle

LAJIPROJEKTI: Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäivien demo

Tämä lajiprojekti on parhaillaan käynnissä Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäivillä. Harjoittelemme iNaturalistin käyttöä. Voit tulla mukaan mistä päin tahansa, vaikka et olisi mukana työpajassa.

Siirry materiaalin sivulle

iNaturalist ja kansalaistiede opetuskäytössä - opettajien työpajan esitysmateriaali

iNaturalist opetuskäytössä -esitysmateriaali opettajan koulutuksiin. Materiaali on tarkoitettu kouluttajalle koulutustarkoitukseen.

Siirry materiaalin sivulle

iNaturalist opetuskäytössä -opettajan ohjevideo

Ohjeet iNaturalistin hyödyntämisestä opetuskäytössä: ohjelman käytön perusperiaatteet ja projektien luonti kasvioiden ja eliökokoelmien keräämistä varten.

Siirry materiaalin sivulle

Ruokajärjestelmän lentävät duunarit

Opettaja-lehden Retkioppaan artikkelissa s.38 kerrotaan mm. pölyttäjien merkityksestä Suomen ruoantuotannolle, vinkataan miten koulun pihaa voi tarkastella pölyttäjien silmin, ja mistä pörriäisten tarkkailu kannattaa aloittaa, sekä ohjataan lisätiedon äärelle.

Siirry materiaalin sivulle

Opetusvideo: iNaturalist-sovellus

Lyhyellä videolla (kesto 5 min.) näytämme, miten voit tallentaa valokuvia ja lajihavaintojasi iNaturalist-sovellukseen, sekä miten tekoälyä voi käyttää apuna lajintunnistuksessa. Video sopii opetukseen kaikille kouluasteille.

Siirry materiaalin sivulle

Kir­jaa luon­to­ha­vain­to­si älyk­kääl­lä so­vel­luk­sel­la – Suo­men La­ji­tie­to­kes­kus yh­teis­työ­hön iNa­tu­ra­list-pal­ve­lun kans­sa

Helsingin yliopiston uutinen: iNaturalist- palvelu auttaa lajinmäärityksessä sekä tallentaa tiedot Suomen lajitietokeskukseen tutkimuksen käyttöön. Sivulta löydät myös linkit mm. iNaturalist- palvelun kotisivuille ja ohjeet palvelun käyttöön.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Opettajan ohje Seek (by iNaturalist) -sovelluksen opetuskäyttöön

Seekin avulla kaikenikäiset voivat ansaita merkkejä ja suorittaa haasteita, joissa havaitaan eliöitä. Tunnistautumista ja kirjautumista ei tarvita. Sopii myös alle 13-vuotiaille. Tekoäly tunnistaa lajit puhelimen näytöllä ja tunnistus perustuu iNaturalistin tietoihin.

Siirry materiaalin sivulle

Jokamiehenoikeudet Suomessa -video

Jokamiehenoikeuksien nojalla voit liikkua luonnossa myös yksityisten maanomistajien mailla retkeilyalueiden ja luontopolkujen lisäksi. Luonnossa liikkuminen kohottaa kuntoa, virkistää ja rentouttaa.

Kotouttavaa luonnonhoitoa Pirkanmaalla (Kolu) -hanke on tehnyt videon, joka kertoo luonnossa liikkujan oikeuksista ja velvollisuuksista. Video on tekstitetty suomeksi, englanniksi, arabiaksi, farsiksi, somaliksi ja italiaksi.

Siirry materiaalin sivulle

Jokamiehenoikeuskortit ja niiden käyttövinkit

Materiaali sisältää Vappu Ormion kuvittamat kortit jokamiehenoikeuksista sekä vinkkejä opettajille ja kasvattajille siitä, miten korttien avulla voi opettaa jokamiehenoikeuksia lapsille ja nuorille. Kortteja on yhteensä 15, joista 10 kuvaa jotain jokamiehenoikeuksien mukaan sallittua asiaa, 3 kuvaa jotain rajoitettua tai luvanvaraista, ja 2 kuvaa jotain kiellettyä.

Siirry materiaalin sivulle

Luontoharrastajien verkkopalvelu iNaturalist auttaa opettajaa eliökokoelmissa

Kouluissa tehtävät eliökokoelmat lisäävät ymmärrystä luonnon monimuotoisuuden ja ihmisen hyvinvoinnin välisestä yhteydestä sekä ohjaavat oppilasta ympäristökansalaiseksi. Samalla voidaan koota tietoja tutkimuskäyttöön.

Siirry materiaalin sivulle