Tillbaka till sökning

iNaturalist opetuskäytössä – luontohavainnoista kansalaistiedettä

Kort beskrivning
Ohjeita iNaturalist-sovelluksen käyttöön. Kaikki ohjeet, videot ja muut materiaalit löytyvät helposti tältä sivulta, joten selaa vaan reippaasti alaspäin!
Beskrivning

Teemarepusta löydät:

  • iNaturalist opetuskäytössä – opettajan opas (Tässä ohjeessa on huomioitu myös tietosuojalain kiemurat opetuskäytön osalta.)
  • Näin teet hyvän havainnon -ohje oppilaillekin jaettavaksi
  • Maastolomake
  • Havaintojen lisääminen iNaturalist-palveluun ohjevideo – ohje oppilaalle
  • Esitysmateriaalit iNaturalist opetuskäytössä-työpajaan opettajille ja kasvattajille
  •  iNaturalist opetuskäytössä -ohjevideo (Lajitietokeskus)
  • Opettaja-lehden Retkioppaan juttu “Ruokajärjestelmän lentävät duunarit

Kaikki nämä ohjeet, videot, lomakkeet ja muut materiaalit löytyvät helposti tältä sivulta -> selaa vaan reippaasti alaspäin!

Tema ryggsäcksmaterial

iNaturalist opetuskäytössä - esittelyvideo

Esittelyvideo, jonka aiheena on MAPPA-teemareppu: iNaturalist- opetuskäytössä.

Gå till materialsidan

iNaturalist opetuskäytössä – Opettajan opas

iNaturalist-palvelu auttaa oppilaita ja opettajia nimeämään lajeja hyödyntäen tekoälyä ja yhteisöllisyyttä. Tähän on koottu tiedot iNaturalistin käyttö opetuksessa eri kohderyhmille, tietosuojalaindääntö huomioiden.

Gå till materialsidan
Utgivningsformat: dokument
Författarna Ihantola Maija, Hiekko Satu, Saari-Vesterinen Sanna, Rinteelä Kimmo, Heikkilä Mikko, Laiho Eija-Leena, Tomberg Jussi, Lindevall Roope

Näin teet hyvän havainnon iNaturalist-sovelluksella

Näin teet hyvän havainnon iNaturalist-sovelluksella. Palvelussa julkaistaan havaintoja luonnossa esiintyvistä villinä elävistä lajeista. Eri eliöryhmien kuvaamisessa on omat niksinsä. Tätä materiaalia päivitetään jatkuvasti – ohjeisiin ilmestyy uusia sivuja. Olet mukana tekemässä kansalaistiedettä!

Gå till materialsidan
Utgivningsformat: dokument
Författarna Ihantola Maija, Hiekko Satu, Lindevall Roope, Saari-Vesterinen Sanna

Havaintojen lisääminen iNaturalist-palveluun

Ohjeet, miten tiedot havainnosta (kuva, määritys, tiedot elinympäristöstä ja sijainnista) lisätään tietokoneella iNaturalist-palveluun. Tämä on suositeltava tapa, kun iNaturalistia käytetään opetuksessa sitten, ettei oppilaiden tarvitse ladata sovellusta verkkokaupasta, eikä kirjautua itse palveluun, Kun käytät iNaturalistia havaintojen tallentamiseen, olet mukana tekemässä kansalaistiedettä!

Gå till materialsidan

Maastolomake havainnoille

Maastolomake esimerkiksi iNaturalist-sovelluksen kanssa käytettäväksi. Lomake toimii myös itsenäisesti käytettynä.

Gå till materialsidan

Haltian luontokoulun luonnonkirjotutkimus

Esimerkki iNaturalist-kouluprojektista: Haltian luontokoulun jatkuva lajikartoitus Haltian lähimetsässä. Tällä mallilla perustat projektin, jossa on aluerajaus, mutta ei aikarajausta. Kaikki havainnot tietyn alueen sisällä ovat mukana projektissa, eikä projektiin tarvitse erikseen liittyä.

Gå till materialsidan

LAJIPROJEKTI: Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäivien demo

Tämä lajiprojekti on parhaillaan käynnissä Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäivillä. Harjoittelemme iNaturalistin käyttöä. Voit tulla mukaan mistä päin tahansa, vaikka et olisi mukana työpajassa.

Gå till materialsidan

iNaturalist ja kansalaistiede opetuskäytössä - opettajien työpajan esitysmateriaali

iNaturalist opetuskäytössä -esitysmateriaali opettajan koulutuksiin. Materiaali on tarkoitettu kouluttajalle koulutustarkoitukseen.

Gå till materialsidan
Utgivningsformat: dokument
Författarna Ihantola Maija, Impiö Pentti, Lindevall Roope, Heinonen Jussi, Salin Maria

iNaturalist opetuskäytössä -opettajan ohjevideo

Ohjeet iNaturalistin hyödyntämisestä opetuskäytössä: ohjelman käytön perusperiaatteet ja projektien luonti kasvioiden ja eliökokoelmien keräämistä varten.

Gå till materialsidan

Ruokajärjestelmän lentävät duunarit

Opettaja-lehden Retkioppaan artikkelissa s.38 kerrotaan mm. pölyttäjien merkityksestä Suomen ruoantuotannolle, vinkataan miten koulun pihaa voi tarkastella pölyttäjien silmin, ja mistä pörriäisten tarkkailu kannattaa aloittaa, sekä ohjataan lisätiedon äärelle.

Gå till materialsidan

Opetusvideo: iNaturalist-sovellus

Lyhyellä videolla (kesto 5 min.) näytämme, miten voit tallentaa valokuvia ja lajihavaintojasi iNaturalist-sovellukseen, sekä miten tekoälyä voi käyttää apuna lajintunnistuksessa. Video sopii opetukseen kaikille kouluasteille.

Gå till materialsidan

Kir­jaa luon­to­ha­vain­to­si älyk­kääl­lä so­vel­luk­sel­la – Suo­men La­ji­tie­to­kes­kus yh­teis­työ­hön iNa­tu­ra­list-pal­ve­lun kans­sa

Helsingin yliopiston uutinen: iNaturalist- palvelu auttaa lajinmäärityksessä sekä tallentaa tiedot Suomen lajitietokeskukseen tutkimuksen käyttöön. Sivulta löydät myös linkit mm. iNaturalist- palvelun kotisivuille ja ohjeet palvelun käyttöön.

Gå till materialsidan

Opettajan ohje Seek (by iNaturalist) -sovelluksen opetuskäyttöön

Seekin avulla kaikenikäiset voivat ansaita merkkejä ja suorittaa haasteita, joissa havaitaan eliöitä. Tunnistautumista ja kirjautumista ei tarvita. Sopii myös alle 13-vuotiaille. Tekoäly tunnistaa lajit puhelimen näytöllä ja tunnistus perustuu iNaturalistin tietoihin.

Gå till materialsidan

Jokamiehenoikeudet Suomessa -video

Jokamiehenoikeuksien nojalla voit liikkua luonnossa myös yksityisten maanomistajien mailla retkeilyalueiden ja luontopolkujen lisäksi. Luonnossa liikkuminen kohottaa kuntoa, virkistää ja rentouttaa.

Kotouttavaa luonnonhoitoa Pirkanmaalla (Kolu) -hanke on tehnyt videon, joka kertoo luonnossa liikkujan oikeuksista ja velvollisuuksista. Video on tekstitetty suomeksi, englanniksi, arabiaksi, farsiksi, somaliksi ja italiaksi.

Gå till materialsidan

Allemansrättskort och användartips

Materialet innehåller kort om allemansrätten, illustrerade av Vappu Ormio, samt tips för lärare och fostrare om hur man kan lära ut allemansrätten till barn och unga. Det finns sammanlagt 15 kort, varav 10 beskriver någonting som är tillåtet enligt allemansrätten, 3 beskriver någonting begränsat eller som kräver tillstånd, och 2 beskriver någonting förbjudet.

Gå till materialsidan

Luontoharrastajien verkkopalvelu iNaturalist auttaa opettajaa eliökokoelmissa

Kouluissa tehtävät eliökokoelmat lisäävät ymmärrystä luonnon monimuotoisuuden ja ihmisen hyvinvoinnin välisestä yhteydestä sekä ohjaavat oppilasta ympäristökansalaiseksi. Samalla voidaan koota tietoja tutkimuskäyttöön.

Gå till materialsidan

iNaturalist opetuskäytössä: esimerkki arviointilomakkeesta

Esimerkki eliökokoelman arviointilomakkeesta

Gå till materialsidan
Utgivningsformat: dokument
Författarna Savolainen Ritu

iNaturalist opetuskäytössä: esimerkkiohjeet oppilaalle

Esimerkki oppilaille jaettavasta ohjeesta, kun eliökokoelma tehdään iNaturalist sovelluksella

Gå till materialsidan