Takaisin hakuun

Etäopiskelureppu 2. Metsä.

Lyhyt kuvaus
Monipuolinen pakkaus metsäaiheista materiaalia eri-ikäisten etäopiskelun tueksi. Soveltuu esiopetuksesta lukioon, poimi omalle ryhmällesi sopivat materiaalit!
Kuvaus

Materiaalit on järjestetty kohderyhmän mukaan – esiopetuksesta alkaen.

Päivitetty 9.4.2020

Teemarepun materiaalit

Haltian luontokoulun opetusvinkit

Haltian luontokoulu tarjoaa vinkkejä, tehtäviä ja valmiita materiaaleja opetukseen luontokoulun teemojen mukaisesti. Opetusvinkkejä saa käyttää vapaasti luonto- ja ympäristökasvatukseen, ulkona oppimiseen sekä retkeilytaitojen opetteluun. Tehtävien kohderyhmä on perusopetuksen luokat.

Avaa materiaali
picture_as_pdf

Luonto kutsuu seikkailuun - tekemistä luontoretkelle

Tutkimusretki lähiluontoon voi alkaa jo kotiovelta. Mukaan tarvitset herkät aistit, iloista mieltä ja tietysti retkieväät. Tämä vihko antaa vinkkejä siitä, mitä kaikkea luonnossa voi tutkia ja tehdä.
Huom! Materiaalin lopussa oleva kysely arvontoineen ei luonnollisestikaan enää ole voimassa (julkaistu vuonna 2011), mutta muuten hyvä materiaali mm. esiopetukseen, varhaiskasvatukseen sekä koteihin!

Avaa materiaali

Suomen lajitietokeskus

Suomen Lajitietokeskus kerää ja yhdistää suomalaisen lajitiedon yhtenäiseksi ja avoimeksi kokonaisuudeksi. Laji.fi:ssa voit tutustua lajeihin ja niiden esiintymiseen, selata havaintoja suomalaisista lajitietokannoista sekä pitää kirjaa omista luontohavainnoistasi.

Avaa materiaali
picture_as_pdf

Jokamiehenoikeudet -kuvakortit

Jokamiehenoikeudet -aiheiset kuvakortit sekä toimintavinkit luonnossa tapahtuvan ohjaamisen tueksi.

Avaa materiaali

Jokamiehenoikeuskortit ja niiden käyttövinkit

Materiaali sisältää Vappu Ormion kuvittamat kortit jokaisenoikeuksista sekä vinkkejä opettajille ja kasvattajille siitä, miten korttien avulla voi opettaa jokaisenoikeuksia lapsille ja nuorille. Kortteja on yhteensä 15, joista 10 kuvaa jotain jokamiehenoikeuksien mukaan sallittua asiaa, 3 kuvaa jotain rajoitettua tai luvanvaraista, ja 2 kuvaa jotain kiellettyä.

Avaa materiaali

Kielipuu - Ympäristöaiheisia harjoitustehtäviä suomen kielen opetukseen

Kielipuu on ympäristöaiheisen koulutusmateriaali, joka on suunnattu maahan muuttaneiden suomen kielen opetukseen. Materiaali koostuu yli sadasta tehtävästä, joiden avulla jokainen opettaja, kerho-ohjaaja tai keskusteluryhmän vetäjä voi helposti sisällyttää luonto- ja ympäristöteemoja opetukseensa. Harjoitukset tutustuttavat opiskelijat mm. suomalaiseen luontoon, luonnossa liikkumiseen, arjen ympäristötekoihin ja ajankohtaisiin globaaleihin ympäristökysymyksiin.

Materiaali on kaikkien vapaassa käytössä verkossa. Visiosta voi myös tilata maksullista Kielipuu-kansiota.

Materiaalin valmistumista on tukenut Ympäristöministeriö.

Avaa materiaali
picture_as_pdf

Muurahaisten luontopolku

Rakennetaan luontoon (tai tyhjään karkkirasiaan) muurahaisten oma luontopolku! Samalla tutustutaan tarkemmin muurahaisten elämään, kerrataan jokamiehenoikeuksia ja heittäydytään kuvittelemaan miltä maailma näyttää muurahaisen silmin!

Avaa materiaali

Luonnon monimuotoisuus - mitä se on?

Mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa ja miksi se on tärkeää? WWF:n johtava metsäasiantuntija Panu Kunttu kertoo.

Avaa materiaali

Matka luonnon monimuotoisuuteen -kuunnelma

Kuunnelmassa pääsette tutustumaan maailmaamme muiden lajien näkökulmasta. Kuunnelma toimii johdatuksena luonnon monimuotoisuuden teemaan tai meditatiivisena harjoitteena, joka johdattaa rauhoittumaan päivän touhujen keskellä. Käsikirjoitus ja toteutus: Emma ja Mikko Kurenlahti. Kesto: 12min.

Avaa materiaali

Laho metsä on elämys

Havainnollinen materiaali lahopuu metsän tutkimiseen. Sovellettu 5-luokkalaisesta eteenpäin. Yksittäiset harjoitukset sopivat nuoremmillekin. Toiminnallisia harjoituksia ja lajistoa.

Avaa materiaali

WWF:n Metsänhoito-opas

WWF:n Metsänhoito-opas on suunnattu metsänomistajille. Se tarjoaa keinoja, joiden avulla luonnon monimuotoisuuden turvaaminen onnistuu metsänkäsittelyssä. Opas kaataa asiantuntijavoimin metsänhoitoon liittyviä myyttejä.

WWF:n Metsänhoito-opas on tehty yhteistyössä kestävän metsätalouden asiantuntijaorganisaatio Tapion kanssa Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: www-sivusto
Tekijät Keto-Tokoi Petri, Saaristo Lauri, Valkeapää Annukka

Suomen lajisto jatkaa uhanalaistumista, Suomen uhanalaiset lajit tarvitsevat suojelua.

Maamme lajiston uhanalaisuutta arvioitiin 2019 viidennen kerran Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) kriteerien mukaan. Arvioinnista tehty esite löytyy tämän linkin takaa (Suomen lajisto jatkaa uhanalaistumista), samoin koko arviointi (Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2019) sekä eliökohtaiset tiedotteet.

Avaa materiaali

Metsäreppu

”Metsäreppu” on kokoelma tehtäviä ja tarvikkeita ulko-opetukseen metsässä.
Se sisältää aistiharjoituksia, luonnon havainnointiin ja monimuotoisuuden tutkimiseen ohjaavia tehtäviä sekä metsäisiä ideoita kielen ja ilmaisun sekä matematiikan oppimiseen.

Tehtävien kesto vaihtelee muutamasta minuutista pariin oppituntiin.
Aidot havainnot ja luonnon tarjoamat materiaalit ovat pääosassa ja apuna käytetään yksinkertaisia tarvikkeita. Mallin avulla voit koota oman ulko-opetusrepun.

Suunniteltu alakouluille, sovellettavissa esikoulusta yläkouluun.
Kehitetty hyväksi havaituista harjoituksista Ulos oppimaan Kuopiossa –hankkeessa vuosina 2016-2018.

Avaa materiaali

Metsäsuhdetesti

Jokaisella suomalaisella on suhde metsään. Selvitä millainen on sinun metsäsuhteesi!

Avaa materiaali