Västäräkki

(sv: sädesärla, en: White Wagtail)

Motacilla alba

Västäräkistä vähäsen, kertoo sananlasku kesän lähenemisestä. Nyt västäräkki vähenee, eikä vähenemisen syytä tiedetä. Mikä uhkaa pyrstönsä keikuttelijaa? 

Tunnistaminen

Siro ja pitkäpyrstöinen, mustan, valkoisen ja harmaan kirjava pikkulintu. Koiraalla kurkku ja päälaki kokonaan mustat, naarailla ja nuorilla samat alueet tummanharmaat. Västäräkki keikuttelee pitkää pyrstöään ja tulee melko pelottomasti lähelle. Ääntelee usein, tyypillisin ääni kirkas ja kaksiosainen ”tsilip”. 

Elintavat

Ravintona hyönteiset ja muut selkärangattomat. 

Elinympäristö

Västäräkki on avoimien ympäristöjen lintu, se viihtyy pihapiireissä ja kaupungeissa, saaristossa, vesistöjen äärellä, pelloilla ja niityillä. Lähimuuttaja. Suurin osa Suomen västäräkeistä talvehtii pohjoisessa Afrikassa ja Lähi-Idässä. 

Pesivien västäräkkien määrä Suomessa on vähentynyt pitkällä aikavälillä. Taantuman syytä ei tiedetä, siksi lisätiedon kerääminen esimerkiksi rengastamalla on tämän lajin kohdalla tärkeää. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos 

Västäräkin sekä kevät- että syysmuutto ovat aikaistuneet. Ilmeisesti västäräkit pystyvät aloittamaan pesinnät aikaisemmin ilmaston lämpenemisen ansiosta, jolloin linnut lähtevät myös syysmuutolleen aikaisemmin.  

Tiesitkö tämän? 

Petolinnut karttavat ihmistä, ja tätä västäräkki osaa hyödyntää. Melko peloton västäräkki saattaa lennähtää aivan ihmisen lähettyville petolinnun ollessa lähistöllä. 

Sananlasku, joka kertoo neljästä muuttolinnusta ja kuinka kaukana kesän alkuun on, väittää että västäräkistä vähäsen. Sanonnalla tarkoitetaan kuitenkin kesän sijaan peltotöiden aloitusta. Ensimmäiset saapuvat eteläiseen Suomeen jo maaliskuun lopussa. Västäräkillä onkin annettu nimi “jäänsärkijä”, sillä ensimmäiset västäräkit nähdään usein järven tai merenlahden jäiden sulamisen aikaan. 

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 NT - silmälläpidettävät

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

Ei säädöksiä.

Äänet Xeno Canto: Eetu Paljakka, XC311890. Bert de Bruin, XC745352. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0