Valkoposkihanhi

(sv: vitkindad gås, en: Barnacle Goose)

Branta leucopsis

Tuttu valkoposkinen lintu rannoilta ja puistoista. 

Tunnistaminen

Valkoposkihanhi on pieni hanhi, jolla on laajalti valkoiset posket, mustat kaula ja rinta, ja ruumis harmaankirjava. Valkoposkihanhen ääni kuulostaa hieman koiran haukahduksilta.

Elintavat

Valkoposkihanhi syö monenlaisia kasveja, kuten ruohoa, vesikasveja ja sammalta.

Elinympäristö

Valkoposkihanhi pesii merialueiden saaristossa ja suurten järvien äärellä. Se tarvitsee nurmikoita tai niittyjä ruokailualueiksi, ja se on nykyään tuttu näky rannoilla ja puistoissa. Lähimuuttaja. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos

Valkoposkihanhi on hyötynyt ilmastonmuutoksesta. Se selviää hengissä paremmin, kun talvet ovat leudompia. Keväisin se muuttaa takaisin Suomeen aikaisemmin kuin ennen.

Suojelu auttaa

Valkoposkihanhia pesii meillä paljon enemmän kuin ennen. Runsastumiseen on vaikuttanut suojelu. Suojelun ansiosta hanhia ei enää metsästetä niiden talvehtimisalueilla Länsi-Euroopassa.

Ulkomaiden tilanne

Linnut eivät tunne valtioiden rajoja. Muuttavat valkoposkihanhet levähtävät nykyään Suomen puolella entistä suurempina määrinä. Ennen hanhet ruokailivat Venäjän puoleisilla pelloilla, mutta nyt monet näistä alueista ovat kasvaneet umpeen.

Tiesitkö tämän?

Suomessa tavataan valkoposkihanhia kahdesta eri porukasta: toiset pesivät Itämeren rannoilla ja toiset Venäjällä vain levähtävät Suomessa syys- ja kevätmuutoillaan.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 NE - arvioimatta jätetyt

Säädökset

EU:n lintudirektiivin I-liite

Yhteisön tärkeinä pitämät, Suomessa esiintyvät lajit, joiden elinympäristöjä on suojeltava erityistoimin. Toimilla varmistetaan lajien eloonjääminen ja lisääntyminen niiden levinneisyysalueella (mm. Natura 2000 -alueiden perustaminen).