Valkoposkihanhi

(sv: vitkindad gås, en: Barnacle Goose)

Branta leucopsis

Arktiselta tundralta lähtenyt valtava muuttoparvi on pysäyttävä näky. Toiset, tänne jäävät linnut, taas ovat tuttuja rannoilta ja puistoista.

Tunnistaminen

Pieni hanhi, jolla pään sivut laajalti valkoiset, kaula ja rinta mustat ja ruumis harmaankirjava. Eroaa kanadanhanhesta koon ja värityksen puolesta: pienempi koko, valkea otsa ja musta rinta. Valkoposkihanhen ääni kuulostaa hieman koiran haukahduksilta.

Elintavat

Ravintona monenlaiset kasvit, kuten lehdet, ruohot, sarat, vesikasvit ja sammalet. Ruokailee laiduntaen.

Elinympäristö

Valkoposkihanhi pesii merialueiden saaristossa ja suurien järvien äärellä. Se tarvitsee nurmia tai niittyjä ruokailualueiksi, ja siitä onkin tullut tuttu näky rannoilla ja puistoissa. Lähimuuttaja.

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos

Valkoposkihanhi on hyötynyt ilmastonmuutoksesta, talvien leudontuminen on todennäköisesti parantanut talviselviytymistä ja auttanut pesimäkannan kasvussa. Valkoposkihanhen kevätmuutto on aikaistunut huomattavasti.

Suojelu auttaa

Pesivien valkoposkihanhien määrä on runsastunut voimakkaasti. Runsastumista on auttanut suojelu. Suojelu aloitettiin 1970-luvulla, sitä ennen hanhia metsästettiin runsaasti niiden talvehtimisalueilla Länsi-Euroopan rannikolla. Valkoposkihanhi on Suomessa luonnonsuojelulailla rauhoitettu, sekä EU:n lintudirektiivin suojelema laji.

Ulkomaiden tilanne

Linnut eivät tunne valtioiden rajoja. Venäjän tundralle muuttavat valkoposkihanhet levähtävät nykyään Suomen puolella entistä suurempina määrinä. Vielä 2000-luvun alussa hanhet ruokailivat Venäjän puoleisilla pelloilla ennen muuton jatkamista. Nyt monet näistä ruokailualueista ovat kasvaneet umpeen maatalouden vähenemisen myötä.

Tiesitkö tämän?

Suomessa tavataan kahdesta eri pesimäkannasta peräisin olevia valkoposkihanhia, joista toiset pesivät Itämeren rannoilla, ja toiset Venäjän tundralla vain levähtäen muuttomatkallaan Suomessa.

Itämeren rannoilla pesivä kanta levittäytyi luontaisesti Ruotsiin rannikolle 1970-luvulla, ja 1980-luvulla havaittiin ensimmäiset Suomessa pesivät yksilöt.

Venäjän arktisella tundralla pesivät valkoposkihanhet muuttavat Suomen läpi aina syksyisin ja keväisin. Satojatuhansia valkoposkihanhia levähtää Suomessa peltoaukeilla syys- ja kevätmuutoillaan.

Pesimäkannat myös sekoittuvat, sillä naaraat ovat paikkauskollisia. Jos Itämerellä pesinyt koiras pariutuu talvehtimisalueella naaraan kanssa, joka pesiikin Venäjän tundralla, niin sen pesimäalue voi vaihtua.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 NE - arvioimatta jätetyt

Säädökset

EU:n lintudirektiivin I-liite

Yhteisön tärkeinä pitämät, Suomessa esiintyvät lajit, joiden elinympäristöjä on suojeltava erityistoimin. Toimilla varmistetaan lajien eloonjääminen ja lisääntyminen niiden levinneisyysalueella (mm. Natura 2000 -alueiden perustaminen).

Äänet: Stein Ø. Nilsen, XC193341. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0