Töyhtöhyyppä

(sv: tofsvipa, en: Northern Lapwing)

Vanellus vanellus

Kuka mustavalkoinen kieppuu pellon yllä?

Tunnistaminen

Kyyhkyn kokoinen kahlaaja, jolla päässä pitkä taipuisa töyhtö. Näyttää mustavalkoiselta, mutta tarkemmin katsottuna päälaki ja rinta ovat mustia, selkä tumma metallinhohtavan vihreä, alaperä oranssi, muuten valkoinen. Lennossa näkyvät leveälti pyöreät siivenkärjet, lentotyyli heittelehtivää. Keväisin sen tunnistaa kieppuvasta lennosta pellon yllä ja äänestä, joka muistuttaa kissan naukua videopelissä.

Elintavat

Syö matoja, hyönteisiä ja muita selkärangattomia.

Elinympäristö

Töyhtöhyyppä pesii heinä- ja nurmipelloilla, laitumilla, avosoilla ja kosteilla niityillä. Pesivät tyypillisesti pienissä ryhmissä. Lähimuuttaja.

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos

Töyhtöhyypän kevätmuutto on aikaistunut selvästi, ja myös pesinnät ovat aikaistuneet. Lisäksi leudompien talvien ansiosta töyhtöhyypän talviselviytyminen on parantunut. Laji on runsastunut 1990-luvulta alkaen.

Maatalous

Töyhtöhyyppien pesimäkanta taantui voimakkaasti1980-luvulla. Taustalla ovat maatalousympäristöjen muutokset. Maanviljelyn yksipuolistumisen vuoksi töyhtöhyypillä on vähemmän ruokaa ja pesäpaikkoja.Kevätmuuton aikaistuminen ja pesinnän aloittaminen ennen keväisten peltotöiden alkua on riski töyhtöhyypälle, sillä munat ja poikaset jäävät herkemmin peltotyökoneiden alle.

Toisaalta, jos ensimmäinen pesintä tuhoutuu toukotöissä, aikaisin saapuvat töyhtöhyypät voivat yrittää pesintää uudestaan. Laji onkin runsastunut 1990-luvulta alkaen, syitä tähän ei tunneta tarkasti, mutta syyt voivat liittyä parantuneeseen hengissäsäilyvyyteen. Töyhtöhyyppä hyötyy varsinkin luomuviljelystä, viljelemättömistä pelloista (eli kesannoista) ja suorakylvöstä.

Tiesitkö tämän?

Pesimäaikaan töyhtöhyyppä lentelee kuin tanssahdellen. Se tekee nopeita syöksyjä ja kaarroksia kiertäen reviirinsä rajoja. Pesä on maassa avoimella paikalla. Koiras kaapii useita pesäkuoppia, joista naaras valitsee parhaan. Töyhtöhyyppä munii kahlaajille tyypillisesti neljä munaa, jotka asettuvat pesään suipot kärjet vastakkain neliapilan muotoon. Molemmat vanhemmat hautovat. Heti kuoriuduttuaan ja kuivuttuaan poikaset jättävät pesän ja etsivät itselleen ravintoa.  Poikkeuksena useimpiin kahlaajiin, töyhtöhyypällä molemmat vanhemmat myös kasvattavat poikasensa yhdessä.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

Ei säädöksiä.

Äänet: Xeno-canto. Bernard Collet, XC785493.Romuald Mikusek, XC743395. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0