Sepelkyyhky

(sv: ringduva, en: Common Wood Pigeon)

Columba palumbus

Asutuksen lähellä viihtyvä kömpelön oloinen pesänrakentaja. Ruokkii poikasensa ”linnunmaidolla”. 

Tunnistaminen

Sepelkyyhky on pulua suurempi, pitkäpyrstöinen ja pyöreävatsainen kyyhky. Sen selkä on tummanharmaa ja rinta pinkinruskea. Aikuisella linnulla on kaulan molemmin puolin valkoinen laikku eli sepel, joka tarkoittaa kaulaa koristavaa seppelettä. 

Elintavat

Sepelkyyhky syö suuria hyönteisiä ja muita selkärangattomia sekä siemeniä, jyviä ja herneitä. Kyyhkyille on kehittynyt poikasten ruokintaan erityisiä rauhasia, joista erittyy kupuun puuromaista massaa. Tätä ”linnunmaitoa” poikaset saavat ensimmäisinä elinpäivinään. 

Elinympäristö

Sepelkyyhky pesii usein asutuksen lähellä maaseudulla ja kaupunkien puistoissa, mutta myös metsissä. Se ruokailee usein peltoalueilla. Lähimuuttaja. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos 

Sepelkyyhkyn pesimäkanta on moninkertaistunut muutaman vuosikymmenen aikana. Sepelkyyhky on hyötynyt ilmastonmuutoksesta. Leudompien talvien ansiosta talviselviytyminen on parantunut. Sepelkyyhkyn viipyy entistä pidempään Suomessa, sen kevätmuutto on aikaistunut ja syysmuutto viivästynyt, joka mahdollistaa pidemmän pesimäkauden. Sepelkyyhky voi pesiä useamman kerran saman kesän aikana. 

Kaupungistuminen 

Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana sepelkyyhky on levittäytynyt Suomessa maaseudulta kaupunkeihin. Kaupunkien puistot ja viheralueet tarjoavat sepelkyyhkylle pesäpaikkoja ja ruokaa. Kaupungistumisen taustalla ovat sekä pesimäkannan kasvu että sopeutuminen uusiin ympäristöihin. Samanlainen kaupungistuminen on tapahtunut Keski-Euroopassa jo aikaisemmin. 

Tiesitkö tämän? 

Kyyhkyt ovat taitavia suunnistajia ja kuuluisia pitkistä muuttomatkoistaan. Kesytettyjen kirjekyyhkyjen pisimmät kotiinpaluulennot ovat olleet yli 18 000 kilometrin pituisia. Monet linnut käyttävät muuttomatkoillaan ihmisillekin tuttuja näkö-, kuulo- ja hajuaisteja, mutta linnut osaavat myös lukea maapallon magneettikenttää ja suunnistaa sisäisen kompassin avulla.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

EU:n lintudirektiivin II/A-liite

Lajit, joiden metsästäminen voidaan sallia koko Euroopan Unionin alueella mikäli kansallinen lainsäädäntö sallii sen. Jäsenvaltioiden on varmistettava ettei metsästys vaaranna lajin suojelutoimenpiteitä niiden levinneisyysalueella. Liitteessä on listauksen lisäksi riekon alalajit Lagopus lagopus scoticus ja L. l. hibernicus, jotka eivät esiinny Suomessa.

EU:n lintudirektiivin III/A-liite

Lajit, joiden myynti, kuljetus ja hallussa pitäminen myyntiä varten sekä elävien tai kuolleiden lintujen ja kaikkien niiden helposti tunnistettavien osien tai linnuista valmistettujen tuotteiden myytäväksi tarjoaminen ei ole kiellettyä, JOS linnut on pyydystetty tai muuten hankittu laillisella tavalla. Liitteessä on listauksen lisäksi punapyy Alectoris rufa sekä kalliopyy Alectoris barbara, jotka eivät esiinny Suomessa.

Riistalintu (Metsästyslaki 1993/615)

Metsästyslaissa luetellut riistalinnut (5§).