Räystäspääsky

(sv: hussvala, en: Common House Martin)

Delichon urbicum

Kaikki Suomen pääskyt ovat uhanalaisia, mutta räystäspääskyjen määrä on romahtanut jyrkimmin. 

Tunnistaminen

Räystäspääsky on pieni, pitkä- ja teräväsiipinen lintu, joka on taitava lentäjä. Sen selkäpuoli on kiiltävän sinimusta, vatsa ja kurkku ovat valkoiset, ja selän takaosassa on laaja valkoinen laikku. Räystäspääskyn pyrstöjouhet ovat selvästi lyhyemmät kuin haarapääskyllä.

Elintavat

Räystäspääsky syö hyönteisiä ja hämähäkkejä, joita se pyydystää suoraan ilmasta. 

Elinympäristö

Räystäspääsky pesii ihmisasutuksen piirissä. Se tarvitsee sopivia räystäitä tai muita rakenteita, joihin savesta tehty pesä saadaan muurattua. Pohjois-Suomessa räystäspääsky voi pesiä myös kalliojyrkänteillä. Pitkänmatkan muuttaja. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos

Räystäspääskyn kevätmuutto on aikaistunut hieman. Ilmastonmuutos voi vaikuttaa myös muuttoreittien varsilla, kun sään ääri-ilmiöt runsastuvat. 

Maatalous

Räystäspääskyjen pesimäkanta Suomessa on romahtanut yli 70 % tällä vuosituhannella. Räystäspääsky on kärsinyt maatalousympäristöjen muutoksista, karjatilojen määrän väheneminen on johtanut hyönteisravinnon sekä sopivien pesäpaikkojen vähenemiseen. 

Ulkomaiden tilanne

Talvehtimisalueilla ja muuttoreittien varsilla haarapääskyä uhkaavat elinympäristömuutokset, kuten, kosteikkojen väheneminen ja maailmanlaajuinen hyönteiskato. Mahdollisesti räystäspääsky on kärsinyt näistä muutoksista pahemmin kuin haarapääsky, sillä räystäspääskyn pesimäkanta on laskenut jyrkemmin 2010-luvulla kuin haarapääskyn. 

Tiesitkö tämän?

Räystäspääskyt pesivät kahdesti saman kesän aikana, jos sääolot ovat suotuisia. Joskus ensimmäisen pesinnän poikaset auttavat vanhempiaan toisen poikueen ruokkimisessa! Sateinen ja kolea sää on huono, koska silloin pääskyjen on vaikea löytää tarpeeksi hyönteisiä poikasille. Pitkä hellejakso taas hankaloittaa savipesän rakennusta, kun kosteaa savea ei välttämättä löydy. Yhteen pesään tarvitaan jopa tuhat nokallista savea!

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 EN - erittäin uhanalaiset

2015 EN - erittäin uhanalaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

Uhanalaiset lajit (LSA 1997/160, liite 4 2021/521)

Luonnonsuojeluasetuksella voidaan säätää uhanalaiseksi lajiksi sellainen luonnonvarainen eliölaji, jonka luontainen säilyminen Suomessa on vaarantunut.

Kiireellisesti suojeltavat lajit (SYKE 2020)

Lajisuojelun alueellisen suunnittelun priorisoimiseksi ympäristöhallinnon vastuulla olevista uhanalaisista lajeista on valittu pikaisimpia suojelutoimia vaativat lajit omalle listalle ns. kiireellisesti suojeltaviksi lajeiksi. Lista päivitettiin vuonna 2020. Valinnan ovat tehneet ympäristöhallinnon apuna toimivien eliötyöryhmien lajiasiantuntijat Suomen ympäristökeskuksen koordinoimana.