Mustarastas

(sv: koltrast, en: Common Blackbird)

Turdus merula

Puun latvasta kuuluu tuttu huilumainen laulu vielä auringonlaskun jälkeenkin. 

Tunnistaminen

Mustarastas on kokonaan tumma rastas. Koiraat ovat mustia, paitsi nokka ja silmärengas ovat keltaiset. Naaraat ovat tumman ruskeita. 

Elintavat

Mustarastas syö matoja, hyönteisiä, marjoja ja siemeniä. Talvisin se käy usein linturuokinnoilla. 

Elinympäristö

Mustarastas pesii monenlaisissa metsissä, mutta myös ihmisen läheisyydessä, kuten taajamissa, puistoissa ja kaupunkiympäristöissä. Lähimuuttaja, osa linnuista talvehtii. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Yleislaji

Mustarastaalla ei ole tiukkoja elinympäristövaatimuksia. Se pesii monenlaisissa metsissä, taajamissa ja myös kaupunkiympäristöissä. Monissa Euroopan maissa kaupunkiympäristöissä pesivien lintujen osuus on myös kasvanut. Mustarastas on myös ravinnon suhteen yleislaji hyödyntäen monipuolisesti sekä eläin- että kasviravintoa. 

Ilmastonmuutos

Mustarastaan kevätmuutto on aikaistunut ja syysmuutto viivästynyt, minkä ansiosta rastaat voivat pesiä jopa kolme kertaa pesimäkauden aikana. Etelä-Suomessa pesimäkausi kestää maaliskuulta elokuulle. Mustarastaan pesimäkanta Suomessa on runsastunut huomattavasti, kanta on kasvanut jopa nelinkertaiseksi muutamassa vuosikymmenessä. Mustarastas on lähimuuttaja, joka on hyötynyt talvien lämpenemisestä, kun lajin talviselviytyminen on parantunut. Suomessa talvehtivien mustarastaiden määrä onkin yli kymmenkertaistunut. 

Tiesitkö tämän? 

Mustarastas tuo tunnelmaa kaupunkeihin! Mustarastaiden kaunista laulua kuuluu eteläisen Suomen kaupunkiympäristöissä kevättalvesta lähtien. Se on aikainen pesijä, ja jotkut parit saattavat pesiä kolmekin kertaa vuoden aikana.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

Ei säädöksiä.