Kivitasku

(sv: stenskvätta, en: Northern Wheatear)

Oenanthe oenanthe

Pieni mustavalkoinen lintu muuttaa uskomattoman pitkiä matkoja. Muuttomatkaa vaikeuttavat yllättävät säät ja eväiden vähäisyys – eli maailmanlaajuinen hyönteiskato. 

Tunnistaminen

Kivitaskukoiraalla on päässä musta rosvonaamio, harmaa selkä ja vaaleanruskea vatsapuoli. Naaras on vaaleampi versio tästä. Molemmilla on mustat siivet ja kirjava mustavalkoinen pyrstö.

Elintavat

Kivitasku syö hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia eläimiä. 

Elinympäristö

Kivitasku pesii monenlaisissa kuivissa avoimissa ympäristöissä, kuten tuntureilla, tienpenkoilla, asuinalueilla, peltoalueiden kivikasoilla ja saariston avoimilla luodoilla. Se voi pesiä myös hakkuuaukeilla tai pohjoisessa avoimissa männiköissä. Pitkänmatkan muuttaja. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos

Kivitaskun kevätmuutto on aikaistunut merkittävästi, jopa kymmenen vuorokautta. Muuttomatkalla uhkana ovat ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärevät sääilmiöt. 

Maatalous

Kivitasku on kärsinyt maatalousympäristöjen yksipuolistumisesta. Kivitaskuille tärkeät laitumet ja kivikkoiset hakamaat ovat vähentyneet karjatalouden vähenemisen takia. Lisäksi peltosaarekkeiden kivikasoja on raivattu pois suurien työkoneiden liikkumisen helpottamiseksi. 

Ulkomaiden tilanne

Kivitasku on pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii trooppisessa Afrikassa. Talvehtimisalueilla ja muuttoreittien varsilla kivitaskua uhkaavat sääolosuhteiden muutokset, Saharan laajentuminen, sopivien elinympäristöjen väheneminen ja maailmanlaajuinen hyönteiskato. 

Tiesitkö tämän? 

Kivitaskut muuttavat pidempiä muuttomatkoja kuin monet muut varpuslinnut. Kanadan länsiosissa pesivät kivitaskut lentävät Grönlannin kautta Atlantin yli Länsi-Eurooppaan, siitä Välimeren ja Saharan yli Keski-Afrikkaan. Matkaa tulee noin 7500 km, josta osa lennetään Atlantin valtameren yllä. Alaskassa pesivät kivitaskut pistävät vielä paremmaksi. Ne muuttavat koko Euraasian mantereen kautta Itä-Afrikkaan, jolloin matkaa kertyy jopa 15 000 km. Aika hyvin vain 25 grammaa painavalta linnulta!

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 NT - silmälläpidettävät

2010 VU - vaarantuneet

2000 NT - silmälläpidettävät

Säädökset

EU:n lintudirektiivin muuttolinnut

Suomessa säännöllisesti esiintyvät muuttavat lajit, joiden suojelemiseksi on toteutettava vastaavat toimenpiteet kuin liitteen I lajeille (mm. Natura 2000 -alueiden perustaminen).

VANHA Uhanalaiset lajit (LSA 1997/160, liite 4 2013/471)

Tämä on vanhentunut luettelo joka on korvattu uudella vuonna 2021. Luonnonsuojeluasetuksella voidaan säätää uhanalaiseksi lajiksi sellainen luonnonvarainen eliölaji, jonka luontainen säilyminen Suomessa on vaarantunut.

Alueellisesti uhanalainen 2020 - 2a Eteläboreaalinen, Lounaismaa ja Pohjanmaan rannikko

Alueellinen uhanalaisuusarviointi 2020 on tehty valtakunnallisessa arvioinnissa elinvoimaisiksi (LC) ja silmälläpidettäviksi (NT) luokitelluille sammal-, putkilokasvi-, sieni-, jäkälä-, perhos- ja lintulajeille. Alueellisesti uhanalaiseksi arvioidut lajit on merkitty luokkaan RT (Regionally Threatened).

Alueellisesti uhanalainen 2020 - 2b Eteläboreaalinen, Järvi-Suomi

Alueellinen uhanalaisuusarviointi 2020 on tehty valtakunnallisessa arvioinnissa elinvoimaisiksi (LC) ja silmälläpidettäviksi (NT) luokitelluille sammal-, putkilokasvi-, sieni-, jäkälä-, perhos- ja lintulajeille. Alueellisesti uhanalaiseksi arvioidut lajit on merkitty luokkaan RT (Regionally Threatened).