Takaisin hakuun

Suomen luonnon päivä

Yhteistyötahot
Lyhyt kuvaus
Suomen luonnon päivä on aina elokuun viimeisenä lauantaina. Kouluissa ja päiväkodeissa päivää voi juhlistaa jo edellisellä viikolla. Poimi tästä repusta eri ikäryhmille sovellettavat vinkit päivän viettoon.
Kuvaus

Suomen luonnon päivää vietetään aina elokuun viimeisenä lauantaina

Suomen luonnon päivä on vakiintunut liputuspäivä. Tehkää luontoretkiä, liputtakaa luonnolle, pelastakaa pörriäisiä, tehkää Sibeliusbokseja tai esitelkää lempilajanne! Voitte myös kerätä mustikoita ja leipoa vaikka mustikkapiirakan, kattaa metsänväelle juhla-aterian, pitää oppitunnin metsässä tai nukkua yön ulkona! Pääasia on, että Suomen luonnon päivänä nautitaan Suomen luonnosta!

Tämä reppu päivitetään vuosittain ennen Suomen luonnon päivää. Avaa ensin ylin materiaalilinkki ”Vinkit Suomen luonnon päivään kouluissa ja päiväkodeissa”. Muut materiaalit toimivat täydentävänä aineistona päivän suunnitteluun. Voit myös kommentoida kommenttikentässä, jos sinulla olisi hyvä ehdotus Suomen luonnon päivän viettoon lasten ja nuorten kanssa!

Teemarepun materiaalit

Vinkit Suomen luonnon päivään kouluissa, päiväkodeissa ja nuorisotyössä

Suomen luonnon päivän viettoon räätälöity materiaali kouluihin, päiväkoteihin ja harrastustoimintaan. Tarvittava aika sovellettavissa 15 minuutista koko päivään. Tee näin: Mene mustikkametsään! Tee Sibeliusboksi! Järjestä luontorunoraati! Opi ja nauti Suomen luonnossa! Herkuttele mustikkapiirakalla! Nuku yö ulkona! Juhli lukuvuoden alkua Suomen luonnossa!

Valitse vinkkikokoelmasta ryhmällesi sopivat vinkit Suomen luonnon päivän viettoon! Sovellettavissa eri ikäryhmille.

Avaa materiaali

Tutkijat työssään – Suomen luonnon päivä

Millä kaikilla tavoin luontoa voidaan tutkia ja millaisia kysymyksiä ihmisen ja luonnon suhteeseen liittyy? Nuorten Tiedeakatemian kouluille suunnatussa Suomen luonnon päivän videossa tutkijat Heli Huhtamaa, Juho Aalto ja Samuli Junttila kertovat työstään.

Avaa materiaali

Mitkä ovat presidenttiparin lempilajit Suomen luonnossa?

Suomen luonnon päivänä kerättiin suomalaisilta tarinoita heidän lempilajeistaan. Minna Pyykön maailma -ohjelmassa kuultiin osa näistä tarinoista. Lisäksi ohjelmassa vierailtiin Naantalin Kultarannan puutarhassa- ja presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kertoivat omista luontomuistoistaan ja paljastivat omat lempilajinsa. Ohjelma esitettiin Suomen luonnon päivän tienoilla elokuussa vuonna 2022.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Pyykkö Minna
Asiasanat:

Nuku yö ulkona - koulussa tai päiväkodissa

Aina ei tarvitse lähteä kauas, yöretki oman koulun tai päiväkodin pihalla on varmasti elämys! Majoitteena voi olla teltta, laavu tai isompien kanssa vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien tuomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona.

Avaa materiaali

Värinauttien luontotehtäviä

Värinauttien nettisivuilta löytyy paljon erilaisia tulostettavia luontotehtäviä.

Avaa materiaali

Värinauttien Suomen luonnon päivän bingo

Värinauttien Suomen luonnon päivän bingo on hauska tapa tutustua Suomen luonnon päivän tapahtumiin. Moniste toimii värityskuvana.

Avaa materiaali

Mustikka-animaatio lapsille: Pidetään huolta ja nautitaan mustikasta!

Piirrosanimaatio ”Mustikkabistro”, tarjoaa lapsille tietoa mustikasta herkullisessa muodossa. Mustikkatietouden lisäämisen ohella animaation toivotaan innostavan lapsia, ja miksei myös vanhempia, kiinnostumaan lähiluonnosta ja metsistä.

Avaa materiaali

Mustikkapiirakan tulevaisuus - animaatio

Lyhyt animaatio pörriäisten merkityksessä ihmisten ruuan tuotannolle, sekä mustikkapiirakan tulevaisuudelle. Samalta sivulta löydät myös muita Pelasta pörriäinen -sarjan videoita.

Avaa materiaali

Muuttuva mustikka

Tässä harjoituksessa tutkitaan mustikkaa indikaattoriaineena. Mustikan sininen väri johtuu antosyaniini- väriaineista, jotka toimivat happo-emäs indikaattoreina. Mustikka muuttuu happamassa punaiseksi ja emäksisessä sinertäväksi. Tarvikkeet: n. 10 mustikkaa, ruokaetikkaa, sitruunamehua, ruokasoodaa, leivinjauhetta, vettä, mehupilli tai pipetti, 4 kpl pieniä astioita esim. tyhjiä jugurttipurkkeja tai juomalaseja.

Avaa materiaali

Oppimaan koulun ulkopuolelle -muistilista opettajalle

Uudet opetussuunnitelmat kannustavat ja jopa velvoittavat oppimaan luokan ulkopuolella. Joskus ulos lähteminen pelottaa opettajaa, ja joskus vaarat suurenevat pään sisällä suuremmiksi kuin ne ovat. OAJ ja LYKE-verkosto loivat ”Oppimaan koulun ulkopuolelle” -muistilistan ulko-opetukseen, jotta ulos voi lähteä turvallisin mielin.

Muistilistassa on lueteltu asioita, jotka tulee huomioida aina, kun lähdetään pitämään oppituntia koulualueen ulkopuolelle, vaikkapa vain lähimetsään tai läheiselle urheilukentälle. Oppaassa on erikseen tsekkauslistat myös koko päivän retkelle ja yön yli kestävälle retkelle

Avaa materiaali

Jokaisenoikeudet

Jokaisenoikeudet -testi koostuu 10 kysymyksestä, jonka kunkin jälkeen, kerrotaan myös perustelut miksi vastaus on oikein/väärin. Testi soveltuu siis myös opetuskäyttöön!

Avaa materiaali
Tekijät Kuvitus (jokamies-tyypit) Vilma Issakainen
picture_as_pdf

Jokamiehenoikeudet -kuvakortit

Jokamiehenoikeudet -aiheiset kuvakortit sekä toimintavinkit luonnossa tapahtuvan ohjaamisen tueksi.

Avaa materiaali

Luontorunokilpailu 2020

Millainen Suomen luonto on runon kielellä? Suomen luonnon päivä järjestää kaikille avoimen runokilpailun. Lapset ja nuoret ovat lämpimästi tervetulleita mukaan kilpailuun! valitsee Tasavallan presidentin puoliso runoilija Jenni Haukio.

Lue lisää runokilpailun säännöistä ja ilmoita runosi mukaan 15.7. mennessä! Lapset ja nuoret voivat halutessaan lisätä nimimerkin perään ikänsä. Jaa runosi myös somessa aihetunnisteella #luontorunokilpailu (YLE)

Avaa materiaali

Lumoissa - Metsäpäivä ala-asteille ja tietoa opettajille metsäluonnon monimuotoisuudesta

Aineistoa metsäluonnon monimuotoisuuden löytämisen avuksi ala-asteille. Aineisto koostuu yhteen sovitettavista palasista, joista opettaja voi tarpeen, oppilaiden iän, maaston ja käytettävissä olevan ajan puitteissa valita sopivat. Parhaiten osaset toimivat, kun ne jollakin tavoin nivelletään yhteen. Aineiston painotus on havaintoherkkyyden kehittämisessä ja luonnon monimuotoisuuden idean oivaltamisessa. Jos halutaan jatkossa paneutua mm. lajistoon, on tässä monta oivaa tapaa hankkia aineistoa siihen.

Avaa materiaali

Elämää puiden kanssa - mikä on sinun lempipuulajisi?

Suomen luonnon päivän vuoden 2022 teemana on lempilajit. Maailmassa lasketaan olevan yli 60 000 puulajia, mikä on noin 20 % maailman kaikista kasvilajeista. Suomessa kasvaa alkuperäisenä noin 65 puu- ja pensaslajia sekä 20 alalajia.

Avaa materiaali

Puunhalausviikon juliste: Suurten puiden pientä elämää

Puut toimivat elinympäristönä suurelle joukolle eliölajeja. Minkälaista elämää puun juuristosta, rungosta tai latvustosta löytyykään?

Avaa materiaali