Takaisin hakuun

Puunhalausviikko 22.-28.8.2022: Suurten puiden pientä elämää

Teemarepun julkaisija
Lyhyt kuvaus
Halaa puuta, arvosta lähiympäristöäsi! Puunhalausviikko kannustaa ihmisiä halaamaan puita ja osoittamaan arvostuksensa omaa lähiympäristöään kohtaan. Teemaviikkoa vietetään elokuun viimeisellä viikolla, jolloin juhlitaan myös Suomen luonnon päivää.
Kuvaus

Puunhalausviikon tavoitteena on kiinnittää huomiota meille tärkeisiin arkisiin viherympäristöihin sekä nostaa esille ajankohtaista tietoa ja tutkimuksia viheralueisiin liittyen. Puistot, lähiluonto ja lenkkipolut ovat tärkeitä virkistyspaikkoja, erityisesti kaupunkiympäristössä. Puilla on myös suuri merkitys luonnon monimuotoisuudelle.

Teemaviikko on kaikille avoin. Puita voi halata kaupungissa, maalla tai metsässä, joko yksin, kaverin kanssa tai isommallakin porukalla. Jaa oma puunhalauskuvasi ja kokemuksesi sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #puunhalausviikko tai #trädkramarveckan.

Teemarepun materiaalit

Puunhalausviikon juliste: Suurten puiden pientä elämää

Puut toimivat elinympäristönä suurelle joukolle eliölajeja. Minkälaista elämää puun juuristosta, rungosta tai latvustosta löytyykään?

Avaa materiaali

Mitä puun juuristossa tapahtuu ja miten juuria voidaan hoitaa?

Puiden kokonaisbiomassasta jopa 40 % sijaitsee maan alla ja juuristo on yksi puun tärkeimmistä elintoimintojen ylläpitäjistä. Ei olekaan yhdentekevää minkälaisessa kasvualustassa puu kasvaa ja kuinka paljon juuristolla on tilaa kasvaa.

Avaa materiaali

Tunnistatko puissa kasvavat jäkälät ja sammalet?

Puiden rungoilla ja oksilla kasvaa monia jäkäliä ja sammaleita. Olet ehkä huomannut, että joillakin alueilla jäkäliä ja sammaleita esiintyy puissa enemmän kuin muilla alueilla, mutta mistä tämä voisi johtua? Tunnistatko yleisimmät puilla kasvavat jäkälät ja sammalet?

Avaa materiaali

Latvustossa surisee - puiden merkitys pölyttäjille

Monet puulajit, kuten raita ja muut pajut, tuomi, vaahtera, pihlaja, kirsikka- ja luumupuut, omenapuut ja lehmukset ovat hyönteispölytteisiä ja tarjoavat mettä ja siitepölyä pölyttäjien ravinnoksi. Ne tarvitsevat pölyttäjiä myös tuottaakseen satoa ja siemeniä.

Avaa materiaali

Isot puut maisemassa

Kookkaat puut ovat usein iäkkäitä, saaneet kasvaa paikoillaan rauhassa kymmeniä, jopa satoja vuosia. Niille muodostuu erilaisia merkityksiä ja rooleja paikallisessa maisemassa, niihin usein myös kiinnityään. Vanhoihin kookkaisiin puihin liittyy myös paikallisia tarinoita.

Avaa materiaali

Lahopuu ylläpitää elämää

Lahopuu tuo toiselle mieleen metsässä maatuvan kannon, toiselle huonon polttopuun, kolmannelle tikan ja öttiäiset, jollekulle koivun pystypökkelön hakkuuaukealla tai hirsirakennuksen alimmat lahot hirret.

Avaa materiaali

Elämää puiden kanssa - mikä on sinun lempipuulajisi?

Suomen luonnon päivän vuoden 2022 teemana on lempilajit. Maailmassa lasketaan olevan yli 60 000 puulajia, mikä on noin 20 % maailman kaikista kasvilajeista. Suomessa kasvaa alkuperäisenä noin 65 puu- ja pensaslajia sekä 20 alalajia.

Avaa materiaali

Puiden suuri merkitys luonnon monimuotoisuudelle

Puiden olemassaolosta riippuu monen muun eliön elämä. Suomessa elää noin 12 000 tunnettua lajia puiden asukkaita, jotka ovat suoraan riippuvaisia elävistä tai kuolleista puista, tai ehdottoman riippuvaisia puista alkavista ravintoketjuista.

Avaa materiaali