Takaisin hakuun

Ilmasto muuttuu (UUO2021)

Lyhyt kuvaus
Meterorogi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi visioi avajaispuheenvuorossaan, miten miltä Suomen lajisto, maisemat ja elinympäristöt näyttävät, kun nykyiset lapset ja heidän lapsensa ovat aikuisia? Kotakorven jälkeen puheenvuoro on Tero Vesterisellä ja lopuksi Vesterinen yhtyeineen esiintyy. Koonti Ulos on In - virtuaalitapahtumasta 16.11.2021
Kuvaus

Puheenvuorot:

1. Avajaispuheenvuoro Kerttu Kotakorpi: Suomen luonto vuonna 2100 sekä Vesterinen yhtyeineen.

2. Keynote: Ilmastokasvatus muutoksen tekijänä (Essi Aarnio-Linnanvuori, Sakari Tolppanen ja Ilkka Ratinen)

Virtuaalipajat (sisältävät koosteen lisäksi pajoissa esiteltyjä linkkejä tutustumisen arvoisiin materiaaleihin, videoihin ja äänitteisiin.) Aiheena Elämää nyt ja tulevaisuudessa.

Storytelling for a sustainable future

Ilmastonmuutos minussa – luova kirjoittaminen

My2050 – elämyspeli ilmastonmuutoksesta (linkki suoraan materiaaliin)

Palloässät – päiväkotien sankarit

Tarinoita ilmastoahdistuksesta, epätoivosta ja toivosta – tarinateatteri ilmastokasvattajan työkalupakissa

Me ollaan tulevaisuus – tulevaisuuskasvatuksen menetelmiä

Jukka Takalo ja Kajakkiorkesteri

Road movie: Ulos-Ut-Out!iin

Lue lisää toistuvista ULOS-UT-OUT -tapahtumista osoitteessa www.uuo.fi

Teemarepun materiaalit

Suomi vuonna 2100 - Kerttu Kotakorpi ja Vesterinen Yhtyeineen

Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi visioi, miten miltä Suomen lajisto, maisemat ja elinympäristöt näyttävät, kun nykyiset lapset ja heidän lapsensa ovat aikuisia? Kotakorven jälkeen esiintyy Tero Vesterinen yhtyeensä kanssa.
Esitys on tallennettu ULOS-UT-OUT -suurtapahtumassa 15.6.2021.

Meteorologist Kerttu Kotakorpi´s lecture on Finnish nature in 2100. Turn on subtitles by clicking settings and select language.

Meteorolog Kerttu Kotakorpi berättar om Finlands naturen i 2100. Klicka på ställningar och välj språk.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video
Tekijät Kotakorpi Kerttu, Vesterinen Tero
Ympäristö ja luonto ilmastonmuutos

Ilmastokasvatus muutoksen tekijänä

Miten ilmastonmuutosta voi käsitellä kasvatuksessa rakentavasti? Entä miten lasten ja nuorten ilmastotoimijuutta tuetaan?
Ilmastokasvatus on kasvatusta viheliäisen ongelman äärellä: ilmastonmuutos on monimutkainen, globaali ja poliittisesti latautunut ongelmavyyhti, jonka ratkaiseminen vaatii perustavanlaatuista kulttuurista muutosta. Toivoa rakentava ilmastokasvatus edistää yhteiskunnan muutosta ja tarjoaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Ilmastokriisin keskellä kasvatuksen perustehtävä ei voi olla maailman säilyttäminen sellaisena kuin se aiemmin on ollut, vaan kasvatuksen tulee olla vuorovaikutuksessa ympäristön ja yhteiskunnan muutoksen teon kanssa.
Esitys on tallennettu ULOS-UT-OUT -suurtapahtumassa 16.6.2021.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video
Tekijät Aarnio-Linnanvuori Essi, Ratinen Ilkka, Tolppanen Sakari, Muotka Anna, Kärkkäinen Sirpa
Ympäristö ja luonto ilmastonmuutos

Storytelling for a sustainable world (workshop in Ulos on IN- event)

We all know stories that are corner stones for our worldviews and identities. Through stories, it is possible to bond, have fun, reflect ethical questions and create alternative futures. But what kind of stories do we need to educate for a sustainable future? In this workshop we discuss the possibilities of storytelling in environmental education, share stories, and – perhaps – even create some new stories.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: asiakirjatiedosto, video
Tekijät Aarnio-Linnanvuori Essi
Ympäristö ja luonto ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos minussa -luovan kirjoittamisen paja (virtuaalipaja Ulos on IN- tapahtumassa)

Miten voin kuunnella ympäristötunteitani luovan kirjoittamisen harjoitusten avulla? Virtuaalipajassa pääset tutustumaan ympäristötunteisiin liittyviin äänitaideteoksiin ja kokeilemaan inspiroivia kirjoitusharjoituksia ja kehollisia harjoituksia ulkona luonnossa. Lisäksi saat lukuvinkkilistan ympäristötunteisiin liittyvästä tieto- ja kaunokirjallisuudesta.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: äänite, asiakirjatiedosto
Tekijät Laininen Henna
Ympäristö ja luonto ilmastonmuutos

My2050 - elämyspeli ilmastonmuutoksesta

Kurkista tulevaisuuteen, pelaa My2050! Uudenlaisessa oppimispelissä pelaajat seikkailevat oikeassa ympäristössä liikkuen. Peliaikaa on tunti, jonka aikana pelaajat tutustuvat 2050-lukulaisen Niha Been tarinaan ja keräävät pisteita ratkomalla pulmatehtäviä. Pelipaikkoja nyt ympäri Suomea.

Siirry materiaalin sivulle

Palloässät (virtuaalipaja Ulos on IN- tapahtumassa)

Ulos on IN -virtuaalitapahtumassa esitellyssä pajassa tutustutaan varhaiskasvatusikäisille suunnattuun Palloässät -materiaaliin. Kierrätyskeskuksen maskottieläimet ovat päättäneet perustaa Palloässät sankariryhmän, joka ryhtyy parantamaan maailmaa Kansainvälisten kehitystavoitteiden eli Agenda 2030 tavoitteiden hengessä. Tule ja tempaudu mukaan Palloässien lauluihin, tarinoihin, videoihin, puuhatehtäviin ja peleihin. Palloässät -materiaalit ovat ilmaiseksi kaikkien käytössä ja löytyvät osoitteesta www.kierratyskeskus.fi/palloassat

Siirry materiaalin sivulle
Tekijät Nukari Leena, Turunen Maire
Ympäristö ja luonto ilmastonmuutos

Palloässät – päiväkotien sankarit

Palloässät on varhaiskasvatusikäisille suunnattu materiaali, joka käsittelee kansainvälisiä kestävän kehityksen tavoitteita. Materiaalin on tuottanut Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Ympäristöministeriön tuella. Kokonaisuus sisältää lapsille suunnatun peliportaalin, jota lapsi voi käyttää itsenäisesti, sekä kasvattajan tukimateriaalin. Palloässät tutustuttaa lapsen leikin, tarinoiden, laulujen, videoiden, pelien ja sankaritehtävien kautta hyvän tekemisen maailmaan ja inspiroi lasta ryhtymään itsekin Palloässä-sankariksi.

Siirry materiaalin sivulle

Tarinoita ilmastoahdistuksesta (virtuaalipaja Ulos on IN- tapahtumassa)

Virtuaalipajan linkit ilmastotunteisiin ja tarinateatterin saloihin.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: asiakirjatiedosto
Tekijät Lehtonen Anna, Parantainen Tanja
Ympäristö ja luonto ilmastonmuutos

Me ollaan tulevaisuus - tulevaisuuskasvatuksen menetelmiä (virtuaalipaja Ulos on IN- tapahtumassa)

Miltä tulevaisuus näyttää? Työpajassa suunnataan yhdessä rohkeasti kohti tulevaisuutta ja tulevaisuusajatellaan. Takataskuun kasvattaja saa liudan tulevaisuuskasvatuksen menetelmiä monenlaisissa oppimisympäristöissä hyödynnettäväksi. Miltä tulevaisuus näyttää? Millaisena näet tulevaisuuden? Voiko tulevaisuuteen vaikuttaa? Millaista on tulevaisuusajattelu? Miten nuoria voi kannustaa vuorovaikutukseen, visioimaan, ottamaan kantaa ja osallistumaan hyvän tulevaisuuden rakentamiseen

Siirry materiaalin sivulle

Jukka Takalo ja Kajakkiorkesteri

Jukka Takalo orkestereineen kesäillassa Pieliseltä! Orkesteri käyttää esityksessään hyväkseen veden kantavuutta ja rantojen kaikuja. Pääsemme ikiaikaiseen tunnelmaan.
Kokoa ystävät koolle ja istahda kuuntelemaan musiikkia luonnon omasta konserttisalista. Esityksen valaistuksesta vastaa Suomen kesä!

Jukka Takalo and Kayak Orchestra performs on the lake Pielinen. It takes advantage of water carrying capacity and beach echoes in nature’s own concert hall. We get to the ancient atmosphere.

Konsertti on tallennettu ULOS-UT-OUT -suurtapahtumassa16.6.2021.

Esiintyjät: Jukka Takalo, Kyösti Salmijärvi, Madetojan musiikkiopiston oppilaat
Juontajat: Jussi Tomberg ja Meri Aatsinki-Hämäläinen
Stiimituotanto: Sauli Yli-Hakola, Panu Similä, Matti Koukkari ja Teemu Komulainen
Editointi: Riku Rantala

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video
Tekijät Takalo Jukka
Ympäristö ja luonto ilmastonmuutos

Road Movie: ULOS-UT-OUTtiin!

Arska- ja Jussi-opet matkustivat Suomen poikki Perämereltä Nurmeksen Hyvärilään kesäkuussa 2021. Lähde matkaseuraksi. Seuraava ULOS-UT-OUT -ulkona oppimisen suurtapahtuma järjestetään Nurmeksessa 13.-15.6.2023.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video
Tekijät Tomberg Jussi, Kähkönen Ari
Ympäristö ja luonto ilmastonmuutos