Tillbaka till sökning

Reppu täynnä lunta

Kort beskrivning
Talveen ja lumeen liittyviä materiaaleja.

Tema ryggsäcksmaterial

Lumikuorman mittaaminen video

Lumikuorman mittaaminen maastossa.

Gå till materialsidan
Utgivningsformat: video
Författarna Henry Hyytiäinen, Simo Hyvönen, Miika Matikainen

Lumi-tutkimus

Lumi-tutkimuksia voi tehdä missä tahansa lumisella alueella. Ohjelmassa perehdytään lumihiutaleen syntyyn, tutkitaan lumihiutaleiden rakennetta, lumipeitteen syvyyttä ja lämpötilaa lumen alla ja päällä. Tutkimuksesa on käytetty apuna digitaalisia mikroskooppeja, mutta ilman niitä voi tehdä suurimman osan ohjelman tutkimuksista.

Gå till materialsidan

Lumi, jää ja pakkanen

Sivusto sisältää tietoa talvesta, pakkasesta, lumesta ja jäästä. Lumipeite on pakkasen lisäksi varma talven tunnusmerkki. Syksyn vaihtuminen talveksi ei tapahdu yhdessä yössä. Sää voi vaihdella useita viikkoja loka-marraskuussa ja Etelä-Suomessa vielä joulukuussakin syksyn ja talven välimaastossa. Lähteet: Ilmatieteen laitos ja Yle Sää.

Gå till materialsidan

Ekolokero: Luonto sopeutuu talveen

Sivustolle on koottu kaikki Ekolokero-ohjelman Luonto sopeutuu talveen- jaksot. Talvella luonto on lepotilassa. Mutta lumen ja jään allakin on elämää, eivätkä kaikki linnut muuta talveksi etelään.

Gå till materialsidan

Talviaineksia - vihjepaketti opettajille

Aineistoon on koottu koeteltuja ideoita ja aineksia talvisen luontopäivän tai luontoleirikoulun suunnittelun avuksi. Kohderyhmäksi on ajateltu ala- ja yläasteen oppilaita, mutta moni idea toimii ihan kenen kanssa vain, kun sen vetää kohderyhmälle sopivasti. Luontotiedollinen sisältö painottuu ala- ja yläasteen opetussuunnitelman mukaisesti. Kaikki ideat voidaan toteuttaa Hossan retkeilyalueella, mutta myös melkein missä tahansa muualla.

Gå till materialsidan

Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen luontoon

Verkkosivullamme olevaan Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen luontoon -piirroskokonaisuuteen liittyviä tehtäviä, jotka sopivat itsenäiseen opiskeluun. Mukana on sekä oppilaan omaan kokemukseen pohjaavia osioita että sivuston tutkimiseen perustuvia tehtäviä. Kustakin sivuston esittelemästä elinympäristöstä (eteläsuomalainen metsä, Itämeri, tunturi) on omat tehtävänsä.

Gå till materialsidan