Tillbaka till sökning

Ilmastokasvatus varhaiskasvatuksessa

Publicerad av ryggsäckar
Kort beskrivning
Ideoita varhaiskasvattajille ilmastokasvatuksen toteuttamiseen.
Beskrivning

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden puitteissa ilmastokasvatukseen lukeutuu lasten luontosuhteen vahvistaminen, vastuullinen toimiminen ympäristössä sekä kestävään elämäntapaan ohjaaminen (esimerkiksi ”kohtuullisuuden ja säästäväisyyden opettelu, ruokailuun liittyvä vastuullisuus, energian säästäminen sekä jätteiden vähentäminen esimerkiksi kierrätyksen, tavaroiden korjaamisen ja uudelleenkäytön avulla”). Samalla lapsia ohjataan kiinnittämään huomiota tekojen vaikutuksiin.

(https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/varhaiskasvatussuunnitelmien-perusteet)

Tema ryggsäcksmaterial

Yhteinen maapallo - opas globaaliin ympäristökasvatukseen

Yhteinen maapallo on kasvattajan opas globaaliin ympäristökasvatukseen.

Oppaasta on kaksi eri ikäryhmille suunnattua versiota:
1) Varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen, sekä
2) Peruskoulun 3.-9. luokille, nuorten vapaa-ajantoimintaan ja toisen asteen opetukseen.

Opas käsittelee elämämme maailmanlaajuisia yhteyksiä sekä ekologisen että sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden näkökulmista, painottaen erityisesti lasten ja nuorten osallisuutta ja vaikuttamista maailmanlaajuisten kysymysten parissa. Ajatuksia herättävien taustatekstien ohella opas tarjoaa runsaasti eri ikäryhmille soveltuvia käytännön toimintavinkkejä.

Gå till materialsidan

Kouluruokaa tulevaisuuteen - kuuden viikon ilmastoystävällinen ruokalista

Miltä näyttää kouluruoka, jonka hiilijalanjälki on puolitettu?

Kouluruoka 2030- kokeilussa laskettiin sekä testattiin käytännön kouluruokailussa eri tapoja kouluruoan hiilijalanjäljen vähentämiseen. Lopputuloksena julkaistiin toteutettavissa oleva malli, jossa 6 viikon ruokalistan ilmastovaikutus on puolitettu.

Gå till materialsidan
Utgivningsformat: dokument, www-sida
Författarna Kortetmäki Teea, Saralahti Ilja
Hållbar utveckling hållbar livsstil

Seitsemän hiiliveljestä (satukirja)

Huikea tarina seitsemästä hiiliveljeksestä, jotka lähtevät taivaalta seikkailuihin ja mitä sitten tapahtuu. Kirjassa kerrotaan myös perheestä, jonka veljekset kohtaavat seikkailuissaan. Perhe tapaa hiiliveljekset milloin pahvilaatikossa, milloin koulun puutöissä, milloin metsäretkellä.

Tarina kertoo hiilen kierrosta luonnossa, yhteyttämisestä ja hiilidioksidista, mutt akaikki tällaiset termit on tarkoituksella unohdettu. Niistä on tarkempi kuvaus kirjan lopun luvussa ”Aikuiselle lukijalle”. Tarina sopii hieman alle kouluikäisistä muutaman vuoden koulua jo käyneille sekä aikuisille.

Kirjan 1 kpl /päiväkoti tai luokanopettaja voi noutaa maksutta Suomen Metsäyhdistyksen toimistolta taikka opettajatapahtumista, joissa olemme mukana. Sähköisellä lomakkeella tilattuna ja postitettuna kirjan hinta on 10 euroa

Gå till materialsidan

Palloässät – päiväkotien sankarit

Palloässät on varhaiskasvatusikäisille suunnattu materiaali, joka käsittelee kansainvälisiä kestävän kehityksen tavoitteita. Materiaalin on tuottanut Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Ympäristöministeriön tuella. Kokonaisuus sisältää lapsille suunnatun peliportaalin, jota lapsi voi käyttää itsenäisesti, sekä kasvattajan tukimateriaalin. Palloässät tutustuttaa lapsen leikin, tarinoiden, laulujen, videoiden, pelien ja sankaritehtävien kautta hyvän tekemisen maailmaan ja inspiroi lasta ryhtymään itsekin Palloässä-sankariksi.

Gå till materialsidan

Lasten maapalloretki - päiväkotien matka ympäristöystävälliseen elämään

Lasten maapalloretki on alle kouluikäisille tarkoitettu ympäristötoimintaohjelma. Materiaali sisältää tehtäviä, joiden kautta lapset pääsevät itse toimimaan ympäristön hyväksi, sekä leikkejä, lauluja, pelejä ja tietoiskuja aiheisiin liittyen. Maapalloretki koostuu viidestä teemasta: jätteistä, vedestä, energiasta, hankinnoista ja ympäristöasioiden eteenpäin viemisestä. Jokaiselle teemalle on oma eläinoppaansa, joka johdattaa maapalloretkituokioihin.

Gå till materialsidan

HSY:n digitaaliset oppimispelit kiertotaloudesta ja vesiasioista

Oppimispelit sopivat erinomaisesti sekä peruskoulun lähi- että etäopetukseen. Kolmelle eri ikätasolle tehdyt pelit tutustuttavat oppilaat monipuolisten ja hauskojen tehtävien avulla kiertotalouteen ja elintärkeään veteen. Pelit ovat vapaasti käytettävissä opetuksen tukena.

Gå till materialsidan

Keke päiväkodissa - kestävän kehityksen opas

Keke päiväkodissa – kestävän kehityksen opas kertoo tiiviisti ja käytännönläheisesti päiväkodin kestävän kehityksen työstä: arkitoimintojen järjestämisestä, lasten osallistumisesta ja kestävän kehityksen huomioimisesta kasvatustyössä. Oppaan lopusta löytyy myös kartoituslomakkeita kestävän kehityksen eri osa-alueiden suunnitteluun ja arvioimiseen päiväkodissa.

Gå till materialsidan

Sorteringsspel

Lajittelupelissä lajitellaan erilaiset roskat oikeisiin jäteastioihin. Pelissä tutustut hauskalla tavalla viemärietikettiin, jätteiden lajittelun perusteisiin ja uusiotuotteisiin.

Lajittelupeli soveltuu esimerkiksi oppitunnin lisämausteeksi tai koulun ympäristöpäivään.

Lajittelualustojen kääntöpuolella on kuva uusiotuotteesta, joka kyseisestä jätteestä valmistetaan, kun se lajitellaan oikeaan paikkaan.

Lajittelupeli (A4) sisältää ohjeen, lajittelukortit ja -alustat.

Gå till materialsidan
Pilvi Liikkanen

Peruna matkalla — video ruoan kiertokulusta

Videolla kerrotaan ruoan kiertokulusta peruna -esimerkin avulla. Videolla selvennetään, mistä perunat tulevat ja mitä niille tapahtuu, jos ne syömisen sijaan lajitellaankin biojätteeseen. Video muistuttaa, miksi biojätettä on tärkeää lajitella ja toisaalta, miksi on tärkeää, että biojätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Video on pääasiassa suunnattu alakoulu-ikäisille lapsille, mutta toki se on hyödynnettävissä myös muun ikäisille katsojille.
Videon kesto on 11 minuuttia.

Gå till materialsidan

Luontoaskel hyvinvointiin -toimintamalli

Luontoaskel hyvinvointiin on päiväkodeille suunnattu toimintamalli, joka edistää lasten elinikäistä terveyttä ja hyvinvointia, luo pohjan positiiviselle luonto- ja ruokasuhteelle sekä mahdollistaa laadukkaan oppimisen monipuolisten luonto- ja ruokakokemusten sekä ilon kautta. Tämä tapahtuu yhteistyössä päiväkodin, perheiden, ruoka- ja kiinteistöpalveluiden, kunnan toimijoiden ja muiden paikallisten kumppaneiden kanssa. Toimintamalli perustuu kestävään kehitykseen: tavoitteena on turvata sekä ihmisten että luonnon hyvinvointi kestävällä tavalla. Toimintamallista löytyy runsaasti käytännön vinkkejä oman päiväkodin luontoaskeliin!

Gå till materialsidan

Luontolive- Toiminnallista ympäristökasvatusta

Luontolive on selainpohjainen verkkopalvelu, joka sisältää lapsille suunnattuja mukaansatempaavia luontovideoita ja -tehtäviä, jotka tukevat laaja-alaista oppimista. Luontolive-palvelun tarkoituksena on edistää lapsen luontosuhteen muodostumista, lisätä ympäristötietoutta sekä tukea lapsen kokonaisvaltaista kehitystä.

Gå till materialsidan

Saimaan kuutti ja lumiukko

Saimaan kuutti ja lumiukko on WWF:n ympäristökasvatusmateriaali erityisesti esikoulujen käyttöön. Markus Majaluoman kirjoittama ja kuvittama hauska satu sopii johdannoksi norppa-aiheeseen.

Materiaaliin kuuluu lisäksi erillinen opettajan opas.

Gå till materialsidan

Saimaan kuutti ja lumiukko - opettajan opas

Opettajan opas sisältää tehtäviä ja harjoituksia esikoululaisille saimaannorppaan liittyen. Tutkimustehtävillä havainnoidaan luonnon ja ilmaston merkitystä. Liikunnallisilla leikeillä eläydytään norpan elämään. Väritys- ja askartelutehtävissä samoja teemoja työstetään käden taitoja harjoitellen.

Gå till materialsidan