Suomen Latu täyttää 80 vuotta 2018. Juhlimme koko sydäntalven ajan rakentamalla lumiukkoja erilaisissa tapahtumissa, puistoissa ja kotipihoilla. Haastamme lumiukkotalkoisiin mukaan kaikki: koululuokat, kaveriporukat, päiväkodit, yhdistykset... Paras syntymäpäivälahja meille on rakkaudella rakennettu lumiukko.
#UlkonaKuinLumiukko-kampanja alkaa 28.1. ja päättyy 11.3. Osallistu kuvakisaan näillä sivuilla tai instgramissa tunnisteilla #ulkonakuinlumiukko ja #suomenlatu. Ja pysy ulkona – kuin lumiukko.
Tässä tehtävässä pääset tutkimaan lumen fyysisiä ominaisuuksia ja kokeilemaan, mitä lumelle tapahtuu kun se sulaa. Tarvikkeet: litran vetoinen pakastusrasia, lumilapio, litran mittakannu.
Naturewatch Talvella -tehtävät auttavat tutustumaan Suomen talveen ja sen merkitykseen luonnossa. Talvitutkimuksissa tarkastellaan eri eliöryhmien tapoja sopeutua talveen, tutkitaan talvista säätä sekä lunta ja tarkkaillaan myös ihmisiä talvella. Tehtävät on suunniteltu alakoululaisille.
Lumi-tutkimuksia voi tehdä missä tahansa lumisella alueella. Ohjelmassa perehdytään lumihiutaleen syntyyn, tutkitaan lumihiutaleiden rakennetta, lumipeitteen syvyyttä ja lämpötilaa lumen alla ja päällä. Tutkimuksesa on käytetty apuna digitaalisia mikroskooppeja, mutta ilman niitä voi tehdä suurimman osan ohjelman tutkimuksista.
Sivusto sisältää tietoa talvesta, pakkasesta, lumesta ja jäästä. Lumipeite on pakkasen lisäksi varma talven tunnusmerkki. Syksyn vaihtuminen talveksi ei tapahdu yhdessä yössä. Sää voi vaihdella useita viikkoja loka-marraskuussa ja Etelä-Suomessa vielä joulukuussakin syksyn ja talven välimaastossa. Lähteet: Ilmatieteen laitos ja Yle Sää.
Sivustolle on koottu kaikki Ekolokero-ohjelman Luonto sopeutuu talveen- jaksot. Talvella luonto on lepotilassa. Mutta lumen ja jään allakin on elämää, eivätkä kaikki linnut muuta talveksi etelään.
Aineistoon on koottu koeteltuja ideoita ja aineksia talvisen luontopäivän tai luontoleirikoulun suunnittelun avuksi. Kohderyhmäksi on ajateltu ala- ja yläasteen oppilaita, mutta moni idea toimii ihan kenen kanssa vain, kun sen vetää kohderyhmälle sopivasti. Luontotiedollinen sisältö painottuu ala- ja yläasteen opetussuunnitelman mukaisesti. Kaikki ideat voidaan toteuttaa Hossan retkeilyalueella, mutta myös melkein missä tahansa muualla.
Verkkosivullamme olevaan Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen luontoon -piirroskokonaisuuteen liittyviä tehtäviä, jotka sopivat itsenäiseen opiskeluun. Mukana on sekä oppilaan omaan kokemukseen pohjaavia osioita että sivuston tutkimiseen perustuvia tehtäviä. Kustakin sivuston esittelemästä elinympäristöstä (eteläsuomalainen metsä, Itämeri, tunturi) on omat tehtävänsä.