MATERIAALIPANKKI

Suomen luonnon päivä

Suomen luonnon päivä on aina elokuun viimeisenä lauantaina. Kouluissa ja päiväkodeissa päivää voi juhlistaa jo edellisellä viikolla. Poimi tästä repusta eri ikäryhmille sovellettavat vinkit päivän viettoon.

Suomen luonnon päivää vietetään aina elokuun viimeisenä lauantaina

Suomen luonnon päivä on vakiintunut liputuspäivä. Tehkää luontoretkiä, pelastakaa pörriäisiä, kerätkää Sibeliusbokseja ja vetäkää lippu salkoon! Voitte myös kerätä mustikoita ja leipoa vaikka mustikkapiirakan, kattaa metsänväelle juhla-aterian, pitää oppitunnin metsässä tai nukkua yön ulkona! Pääasia on, että Suomen luonnon päivänä nautitaan Suomen luonnosta!

Tämä reppu päivitetään vuosittain ennen Suomen luonnon päivää. Avaa ensin ylin materiaalilinkki "Vinkit Suomen luonnon päivään kouluissa ja päiväkodeissa". Muut materiaalit toimivat täydentävänä aineistona päivän suunnitteluun. Voit myös kommentoida kommenttikentässä, jos sinulla olisi hyvä ehdotus Suomen luonnon päivän viettoon lasten ja nuorten kanssa!

Materiaalin tiedot
Asiasanat ja luokitus

Vinkit Suomen luonnon päivään kouluissa ja päiväkodeissa35

Suomen luonnon päivän viettoon räätälöity materiaali kouluihin ja päiväkoteihin. Tarvittava aika sovellettavissa 15 minuutista koko päivään. Tee näin: Mene mustikkametsään! Tee Sibeliusboksi! Järjestä luontorunoraati! Opi ja nauti Suomen luonnossa! Herkuttele mustikkapiirakalla! Nuku yö ulkona! Juhli lukuvuoden alkua Suomen luonnossa! Valitse vinkkikokoelmasta ryhmällesi sopivat vinkit Suomen luonnon päivän viettoon! Sovellettavissa eri ikäryhmille.
Kieli:
 • suomi
 • Suomen luonnon päivä
 • Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry
 

Nuku yö ulkona 20228

Suomen Latu haastaa seitsemännen kerran koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona 27.8.2022. Mitäpä jos nukkuisittekin yön koulun pihalla? Aina ei tarvitse lähteä kauas, yöretki oman koulun pihalla on varmasti elämys! Majoitteena voi olla teltta, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona. Lue lisää Nuku yö ulkona -kampanjasta Suomen ladun sivuilta! Vinkki: pyytäkää perheitä avuksi ja lainatkaa makuupusseja, retkipatjoja ja telttoja. Saisitteko jostakin lainaksi ison puolijoukkueteltan koko luokalle? Sateen sattuessa myös liikuntasalia voi hyödyntää. #nukuyöulkona
Kieli:
 • suomi
 • Suomen Latu ry.
 

Värinauttien Suomen luonnon päivän bingo3

Värinauttien Suomen luonnon päivän bingo on hauska tapa tutustua Suomen luonnon päivän tapahtumiin. Moniste toimii värityskuvana.
Kieli:
 • suomi
 • Värinautit
 

Virtuaalinen tähtiretki Suomen luonnon päivään 20214

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Suomen luonnon päivän lisäksi valtakunnallista Tähtiharrastuspäivää. Tähtiharrastuspäivän ajankohdaksi on valittu hetki, jolloin illat alkavat vähitellen tummentua ja ihmiset etsivät syksyn alkaessa uusia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Tällä videolla Ursan tähtiopas Tuukka Perhoniemi käy läpi yön elo-syyskuun vaihteen 2021 tähtitaivaan tapahtumat ja kertoo vinkkejä, miten kohteet voi löytää.
Tekijä(t): Tuukka Perhoniemi
Kieli:
 • suomi
 • Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry
 

Lumoissa - Metsäpäivä ala-asteille ja tietoa opettajille metsäluonnon monimuotoisuudesta1

Aineistoa metsäluonnon monimuotoisuuden löytämisen avuksi ala-asteille. Aineisto koostuu yhteen sovitettavista palasista, joista opettaja voi tarpeen, oppilaiden iän, maaston ja käytettävissä olevan ajan puitteissa valita sopivat. Parhaiten osaset toimivat, kun ne jollakin tavoin nivelletään yhteen. Aineiston painotus on havaintoherkkyyden kehittämisessä ja luonnon monimuotoisuuden idean oivaltamisessa. Jos halutaan jatkossa paneutua mm. lajistoon, on tässä monta oivaa tapaa hankkia aineistoa siihen.
Tekijä(t): Nykänen Riitta
Kieli:
 • suomi
 • Metsähallituksen luontopalvelut
 

Jokamiehenoikeudet3

Lyhyet ohjeet kasvattajalle tai perheille siitä, mitä jokamiehenoikeudet ovat ja eivät ole.
Tekijä(t): Säily Noora
Kieli:
 • suomi
 • Metsäemo
 

Muuttuva mustikka4

Tässä harjoituksessa tutkitaan mustikkaa indikaattoriaineena. Mustikan sininen väri johtuu antosyaniini- väriaineista, jotka toimivat happo-emäs indikaattoreina. Mustikka muuttuu happamassa punaiseksi ja emäksisessä sinertäväksi. Tarvikkeet: n. 10 mustikkaa, ruokaetikkaa, sitruunamehua, ruokasoodaa, leivinjauhetta, vettä, mehupilli tai pipetti, 4 kpl pieniä astioita esim. tyhjiä jugurttipurkkeja tai juomalaseja.
Kieli:
 • suomi
 • Valtakunnallinen LUMA- keskus: Lasten luonnontieteellinen verkkolehti Jippo
 

Luontorunokilpailu 20201

Millainen Suomen luonto on runon kielellä? Suomen luonnon päivä järjestää kaikille avoimen runokilpailun. Lapset ja nuoret ovat lämpimästi tervetulleita mukaan kilpailuun! valitsee Tasavallan presidentin puoliso runoilija Jenni Haukio. Lue lisää runokilpailun säännöistä ja ilmoita runosi mukaan 15.7. mennessä! Lapset ja nuoret voivat halutessaan lisätä nimimerkin perään ikänsä. Jaa runosi myös somessa aihetunnisteella #luontorunokilpailu (YLE)
Kieli:
 • suomi
 • Suomen luonnon päivä
 • YLE Luonto
 

Oppimaan koulun ulkopuolelle -muistilista opettajalle4

Uudet opetussuunnitelmat kannustavat ja jopa velvoittavat oppimaan luokan ulkopuolella. Joskus ulos lähteminen pelottaa opettajaa, ja joskus vaarat suurenevat pään sisällä suuremmiksi kuin ne ovat. OAJ ja LYKE-verkosto loivat ”Oppimaan koulun ulkopuolelle” -muistilistan ulko-opetukseen, jotta ulos voi lähteä turvallisin mielin. Muistilistassa on lueteltu asioita, jotka tulee huomioida aina, kun lähdetään pitämään oppituntia koulualueen ulkopuolelle, vaikkapa vain lähimetsään tai läheiselle urheilukentälle. Oppaassa on erikseen tsekkauslistat myös koko päivän retkelle ja yön yli kestävälle retkelle
Kieli:
 • suomi
 • Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry
 • OAJ