MATERIAALIPANKKI

Suomen luonnon päivä

Suomen luonnon päivää vietetään kouluissa ja päiväkodeissa elokuun viimeisellä viikolla 26.-31.8. Poimi tästä repusta eri ikäryhmille sovellettavat vinkit päivän viettoon.

Tehkää luontoretkiä ja kerätkää Sibeliusbokseja! Sibeliusboksissa luontoa voi kuljettaa mukana metsästä luokkaan tai lahjaksi koteihin. Voitte myös kerätä mustikoita ja leipoa vaikka mustikkapiirakan, kattaa metsänväelle juhla-aterian, pitää oppitunnin metsässä tai nukkua yön ulkona! Pääasia on, että Suomen luonnon päivänä nautitaan Suomen luonnosta! Avaa ensin ylin materiaalilinkki. Muut materiaalit toimivat täydentävänä aineistona päivän suunnitteluun.

Materiaalin tiedot
Asiasanat ja luokitus

Sibeliusboksi ja muut vinkit Suomen luonnon päivän viettoon kouluissa ja päiväkodeissa 31.8.201917

Suomen luonnon päivän viettoon räätälöity matriaali kouluihin ja päiväkoteihin. Tarvittava aika sovellettavissa 15 minuutista koko päivään. Tee näin: Mene mustikkametsään! Tee Sibeliusboksi! Opi ja nauti Suomen luonnossa! Herkuttele mustikkapiirakalla! Nuku yö ulkona! Juhli lukuvuoden alkua Suomen luonnossa! Valitse vinkkikokoelmasta ryhmällesi sopivat vinkit Suomen luonnon päivän viettoon! Sovellettavissa eri ikäryhmille.
Kieli:
 • suomi
 • Suomen luonnon päivä
 • Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry
 • LYKE-verkosto
 • Metsähallitus
 

Jokamiehenoikeudet -kuvakortit8

Jokamiehenoikeudet -aiheiset kuvakortit luonnossa tapahtuvan ohjaamisen tueksi. Selaa Materiaalit-sivustoa alaspäin, kunnes näet otsikon LUONTOKOTOUTUMINEN.

Jokamiehenoikeudet2

Lyhyet ohjeet kasvattajalle tai perheille siitä, mitä jokamiehenoikeudet ovat ja eivät ole.
Tekijä(t): Säily Noora
Kieli:
 • suomi
 • Metsäemo
 

Nuku yö ulkona2

Suomen Latu haastaa neljännen kerran koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona 31.8.2019. Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona. Yönsä voi viettää metsähotellissa, kansallispuistossa, retkeilyalueilla, tai vaikka koulun pihalla!. #nukuyöulkona
Kieli:
 • suomi
 • Suomen Latu ry.
 

Oppimaan koulun ulkopuolelle -muistilista opettajalle3

Uudet opetussuunnitelmat kannustavat ja jopa velvoittavat oppimaan luokan ulkopuolella. Joskus ulos lähteminen pelottaa opettajaa, ja joskus vaarat suurenevat pään sisällä suuremmiksi kuin ne ovat. OAJ ja LYKE-verkosto loivat ”Oppimaan koulun ulkopuolelle” -muistilistan ulko-opetukseen, jotta ulos voi lähteä turvallisin mielin. Muistilistassa on lueteltu asioita, jotka tulee huomioida aina, kun lähdetään pitämään oppituntia koulualueen ulkopuolelle, vaikkapa vain lähimetsään tai läheiselle urheilukentälle. Oppaassa on erikseen tsekkauslistat myös koko päivän retkelle ja yön yli kestävälle retkelle
Kieli:
 • suomi
 • Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry
 • OAJ
 

Leikkejä ja tehtäviä varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen8

Vihkoon on koottu yksiin kansiin monia varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen sopivia leikkejä ja tehtäviä, joita voi leikkiä ja harjoitella missä tahansa metsässä. Leikit ja tehtävät ovat käytännössä testattuja ja hauskoiksi havaittuja.
Tekijä(t): Porttila Riitta, Kivijärvi Lea, Mäki Anneli, Pohjola Tiina, Falkstedt Pertti, Akkola Maare, Vuorela Marjut, Laitinen Tuija, Korhonen Mervi, Turunen Anne
Kieli:
 • suomi
 • Suomen Metsäyhdistys ry
 

Lumoissa - Metsäpäivä ala-asteille ja tietoa opettajille metsäluonnon monimuotoisuudesta

Aineistoa metsäluonnon monimuotoisuuden löytämisen avuksi ala-asteille. Aineisto koostuu yhteen sovitettavista palasista, joista opettaja voi tarpeen, oppilaiden iän, maaston ja käytettävissä olevan ajan puitteissa valita sopivat. Parhaiten osaset toimivat, kun ne jollakin tavoin nivelletään yhteen. Aineiston painotus on havaintoherkkyyden kehittämisessä ja luonnon monimuotoisuuden idean oivaltamisessa. Jos halutaan jatkossa paneutua mm. lajistoon, on tässä monta oivaa tapaa hankkia aineistoa siihen.
Tekijä(t): Nykänen Riitta
Kieli:
 • suomi
 • Metsähallituksen luontopalvelut
 

Muuttuva mustikka2

Tässä harjoituksessa tutkitaan mustikkaa indikaattoriaineena. Mustikan sininen väri johtuu antosyaniini- väriaineista, jotka toimivat happo-emäs indikaattoreina. Mustikka muuttuu happamassa punaiseksi ja emäksisessä sinertäväksi. Tarvikkeet: n. 10 mustikkaa, ruokaetikkaa, sitruunamehua, ruokasoodaa, leivinjauhetta, vettä, mehupilli tai pipetti, 4 kpl pieniä astioita esim. tyhjiä jugurttipurkkeja tai juomalaseja.
Kieli:
 • suomi
 • Valtakunnallinen LUMA- keskus: Lasten luonnontieteellinen verkkolehti Jippo
 

Päiväkotilaiset luonnon aarteita etsimässä4

Noin kaksi tuntia kestävä metsäretki toteutettavaksi päiväkoti-ikäisille. Tuokioin tavoitteina ovat: edistää luontosuhteen muodostumista, käyttää kaikkia aisteja ympäristön havaitsemisessa sekä tarjota onnistumiskokemuksia.
Kieli:
 • suomi
 • Urpolan luontokeskus, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut
 

Luokasta luontoon

Suomen Ladun Luokasta luontoon -hankkeen (2014 -2016) tavoitteena oli siirtää 1–4-luokkalaisten lasten oppitunteja ja kerhotoimintaa nimensä mukaisesti luokasta luontoon. Toiminta lähiluonnossa lisää lasten fyysisen aktiivisuuden määrää, vähentää koululaisten päivittäistä istumista ja paikallaanoloa sekä muuttaa oppimista toiminnallisemmaksi. Luokasta luontoon -materiaalipankista löydät materiaalia lähiluonnossa toteutettavaan opetukseen. Opettajamateriaali koostuu kuudesta osasta:näin liikkeelle, luontoliikuntaa, opetuksen eheyttäminen, yhteistyötä, ideoita eri oppiaineisiin sekä hankkeessa koettua.
Tekijä(t): Mari Parikka-Nihti
Kieli:
 • suomi
 • Suomen Latu ry.
 

Salaperäiset eläimet

Aluksi keskustellaan lyhyesti eläimien omaisuuksista ja ruumiinrakenteesta. Sen jälkeen oppilaat rakentavat pienissä ryhmissä luonnonmateriaaleista oman eläimen, ja antavat sille nimen. Ryhmät suunnittelevat ensiksi millaisia ominaisuuksia eläimellä on, ja millainen sen ruumiinrakenne on. Esimerkiksi minkälainen ruumiinrakenne sopii pedolle, joka juoksee saaliinsa kiinni? Kun eläimet ovat valmiit, ryhmät esittelevät ne toisille ryhmille. Millaista elämää se viettää, millainen on sen elämäntarina tai päiväohjelma? Valmiit eläimet voidaan valokuvata, ja eläinten tarinat voidaan kirjoittaa myöhemmin koulussa.
Kieli:
 • suomi
 • Porvoon luontokoulu
 

Luontokoodi3

Luonto on täynnä asioita ja ilmiöitä, kuvioita ja muotoja, joita voi kuvata matemaattisesti tai matkia ohjelmoimalla. Matematiikka on luonnontiede hyvästä syystä. Luontokoodi- tehtävissä etsitään ja tutkitaan kaavoja, koodeja ja algoritmejä johdatuksena ohjelmointiin.
Tekijä(t): Ihalainen Jyrki
Kieli:
 • suomi
 • Tampereen luontokoulu Korento