picture_as_pdf

Muovia maidosta

Materiaalin julkaisija
Tekijät
Kesler Merike, Jauhiainen Kaisa
Julkaisuvuosi
2013
Kuvaus

Tehtävässä havainnollistetaan sitä, miten proteiinin rakenne ja ominaisuudet muuttuvat, kun niihin kohdistu jokin fyysinen tai kemiallinen muutos. Maito sisältää valkuaisaineita eli proteiineja. Suurin osa maidon proteiineista on kaseiinia. Maidossa kaseiini on veteen liuenneena, mutta etikkahapon ja lämmön vaikutuksesta kaseiini proteiini denaturoituu ja muuttuu kiinteäksi aineeksi. Mitä tarvitaan: maitoa, etikkaa, (elintarvikeväriä), kattila, mitta, kertakäyttölusikka, lämpömittari. (Lähde: Kemianluokka Gadolin, Kemian opetuksen keskus).

Asiasanat
denaturoituminen
kaseiini
kemia
maito
muovi
proteiinit
rakenne
valkuaisaineet
Julkaisumuoto
  • Asiakirjatiedosto
Kieli
  • suomi