Tervapääsky

(sv: tornseglare, en: Common Swift)

Apus apus

Kun elämä on yhtä lentoa, täytyy hyönteiset haavia suuhunsa suoraan ilmasta ja jopa nukkua lennossa! 

Tunnistaminen

Virtaviivainen ruumis, siivet pitkät, kapeat ja terävät, pyrstö lyhyt ja lovipäinen. Kokonaan tummanruskea, paitsi kurkussa ja otsassa vaalea epäselvärajainen laikku. Lentotyyli tyypillistä, syvät ja nopeat siiveniskut vuorottelevat pitkien liitojen kanssa.

Elintavat

Ravintona ilmassa elävät hyönteiset ja hämähäkkieläimet, joita se “haavii” ilmasta lentämällä suu auki.

Elinympäristö

Valtaosa tervapääskyistä pesii taajama- ja kaupunkiympäristöissä rakennusten koloissa, pöntöissä tai rakennetuissa koloissa. Alun perin tervapääsky on pesinyt metsissä tikankoloissa, joissa pesii edelleen pieni osa kannasta, etenkin Pohjois-Suomessa. Pitkänmatkan muuttaja.

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ulkomaiden tilanne 

Tervapääskyn pesimäkanta Suomessa on vähentynyt puoleen viimeisen 40 vuoden aikana. Uhkana ovat elinympäristömuutokset sekä Suomessa että muuttoreittien varsilla ja talvehtimisalueilla. Maailmanlaajuinen hyönteiskato heikentää tervapääskyn ravinnonsaantia vaikuttaen sen talviselviytymiseen ja poikastuottoon.

Kaupungistuminen 

Tervapääsky on hyötynyt kaupungistumisesta. Suurin osa tervapääskyistä, jotka pesivät aiemmin metsissä tikankoloissa, pesii nyt kaupungeissa tai taajamissa, rakennusten erilaisissa koloissa. Rakennusten remontointi ja uudisrakentaminen on kuitenkin vähentänyt tervapääskyille sopivia pesäpaikkoja. (Myös kolopuut vähentyneet metsien hakkuiden myötä.)

Tiesitkö tämän? 

Tervapääskyon sopeutunut erinomaisesti jatkuvaan lentämiseen. Paikannuslaitteiden avulla tervapääskyjen on havaittu pysyvän ilmassa yhtäjaksoisesti kymmenen kuukautta. Tervapääskyt ruokailevat ja jopa nukkuvat ilmassa.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 EN - erittäin uhanalaiset

2015 VU - vaarantuneet

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

Uhanalaiset lajit (LSA 1997/160, liite 4 2021/521)

Luonnonsuojeluasetuksella voidaan säätää uhanalaiseksi lajiksi sellainen luonnonvarainen eliölaji, jonka luontainen säilyminen Suomessa on vaarantunut.

Uhanalaisten lajien esiintymien turvaaminen metsätaloudessa – Lajiturva-hankkeessa 2019–2021 laadittu lajiluettelo

Lajiturva-hankkeen 2019–2021 tavoitteena oli lisätä lajiesiintymätiedon avulla sellaisten metsän- ja luonnonhoitoratkaisujen käyttöä, joilla turvataan uhanalaisten lajien esiintymiä ja populaatioita. Hankkeessa laadittiin lajiluettelo. Lajiluettelossa on mukana vuoden 2019uhanalaisuuden arvioinnissa uhanalaiseksi (CR,EN,VU) ja silmälläpidettäväksi (NT) luokiteltuja lajeja.Lisäksi mukana on muutama lakisääteisesti suojeltu elinvoimainen (LC) laji.