Räkättirastas

(sv: björktrast, en: Fieldfare)

Turdus pilaris

Marjapensaan räksättävä varas visertää kauniisti laululennollaan. 

Tunnistaminen

Värikäs rastas, jolla on oranssi rinta, vaalea vatsa ja täplikkäät kyljet, ruskea yläselkä, harmaa pää ja alaselkä, sekä musta pyrstö. 

Elintavat

Ravintona erilaiset selkärangattomat, kuten madot, etanat ja hyönteiset. Syksyllä ja talvella marjat ovat tärkeää ravintoa. 

Elinympäristö

Tärkeimpiä pesimäympäristöjä ovat peltojen reunametsät, puistot, pihapiirit ja puutarhat, Pohjois- ja Itä-Suomessa se pesii monenlaisissa metsissä. Se tarvitsee ruokailualueiksi peltoja, nurmikoita tai muita avomaita. Räkättirastas pesii koko Suomessa, usein yhdyskunnissa, jotka ovat muutaman tai useamman kymmenen parin suuruisia. Lähimuuttaja. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Vaeltava laji 

Syksyllä ja talvella pihlajanmarjat ovat räkättirastaille tärkeää ravintoa. Pihlajanmarjojen määrät vaihtelevat huomattavasti vuosien välillä. Huonoina satovuosina rastaat voivat vaeltaa hyvin pitkiä matkoja sopivien marja-apajien perässä. 

Lajien vuorovaikutus 

Hyvinä pihlajanmarjavuosina räkättirastaat hotkivat kokonaisina valtavat määrät pihlajanmarjoja. Mainiona satovuonna linnut viivyttelevät muuttomatkalle lähtöään, eivätkä muuta yhtä kauas kuin kehnon sadon aikaan. Hyvien marjasatovuosien jälkeen Suomessa pesiikin enemmän räkättirastaita. Pihlajansiementen itävyys taas paranee, kun ne kulkeutuvat lintujen suoliston läpi. Linnut myös levittävät pihlajan siemeniä uusille kasvupaikoille. 

Maan pohjoisosissa räkättirastaat pesivät usein ampuhaukkojen pesän vieressä. Ne saavat turvaa haukoilta muita petoja vastaan ja haukka itse käy muualla saalistamassa.

Tiesitkö tämän?

Räkättirastaan eli räksän tunnusomainen ksäksättävä ääni on tuttu puutarhan marjapensaista.Koiras osaa tarvittaessa laulaa myös aivan toisella äänellä: laululennosta kantautuu hurmioitunutta viserrystä.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 LC - elinvoimaiset

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

EU:n lintudirektiivin II/B-liite

Lajit, joiden metsästäminen voidaan sallia Suomessa (jäsenmailla omat luettelot), mikäli kansallinen lainsäädäntö sallii sen. Jäsenvaltioiden on varmistettava ettei metsästys vaaranna lajin suojelutoimenpiteitä niiden levinneisyysalueella.

Rauhoittamaton eläin (Metsästyslaki 1993/615)

Metsästyslaissa luetellut rauhoittamattomat eläimet.

Äänet: Xeno Canto, Lars Edenius, XC743865. Lars Edenius, XC727604. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0