Harmaalokki

(sv: gråtrut, en: European Herring Gull)

Larus argentatus

Suuren harmaasiipisen lokin nokassa punainen täplä on merkkinä ruokaa kerjääville poikasille – paina tästä, niin ruokaa tulee! Poikaset innostuvat kerjäämään, vaikka niille näyttäisi pelkkää punaista täplää. 

Tunnistaminen

Suurikokoinen lokki, jolla on vaaleanharmaa selkä ja vaalea vatsa, kesällä valkoinen ja talvella harmaansuttuinen pää. Jalat pinkit, mustassa siivenkärjessä vaaleita täpliä. Nuoret harmaanruskean ja tumman kirjavia. Eri ikäisillä harmaalokeilla puku vaihtelee paljon, höyhenpuvun perusteella on määritettävissä neljä ikäluokkaa.

Elintavat

Monipuolinen ruokavalio: syö kaloja, selkärankaisia ja muiden lintujen poikasia. Etsii ruokaa myös kaatopaikoilta, satamista ja toreilta.

Elinympäristö

Harmaalokki pesii meren saaristossa, suurilla järvillä ja myös kaupungeissa rakennusten katolla. Lähimuuttaja, osa linnuista talvehtii.

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Jätehuolto

Harmaalokki on oppinut hyödyntämään sekä kaatopaikkojen että turkistarhojen tarjoamia ruoka-apajia. Suomen pesimäkanta runsastui 1960-luvulta 1980-luvulle, mutta 2000-luvulla harmaalokki on taantunut kaatopaikkojen vähenemisen sekä jätteenkäsittelyn tehostumisen takia.

Tiesitkö tämän? 

Monet lokkilinnut ovat hyvin pitkäikäisiä. Suomessa vanhin rengastettu harmaalokki on elänyt yli 34-vuotiaaksi. Vanhimmat rengastetut meri-, selkä- ja kalalokit yli 32-vuotiaiksi ja naurulokit yli 30-vuotiaiksi.

Tutustu lajiin vaikuttaviin tekijöihin

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 VU - vaarantuneet

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

EU:n lintudirektiivin II/B-liite

Lajit, joiden metsästäminen voidaan sallia Suomessa (jäsenmailla omat luettelot), mikäli kansallinen lainsäädäntö sallii sen. Jäsenvaltioiden on varmistettava ettei metsästys vaaranna lajin suojelutoimenpiteitä niiden levinneisyysalueella.

Rauhoittamaton eläin (Metsästyslaki 1993/615)

Metsästyslaissa luetellut rauhoittamattomat eläimet.

Äänet: Stein Ø. Nilsen, XC125486. Hannu Varkki, XC680160. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0