Harakka

(sv: skata, en: Eurasian Magpie)

Pica pica

Hieno herra harakka – valkea paita, hohtoa mustassa takissa. Rakentaa pesäkseen komean risulinnan, jossa on katto ja savilattia! 

Tunnistaminen

Harakka on helppo tuntea! Se on pitkäpyrstöinen mustavalkoinen lintu, jolla valkoista on lähinnä siiven tyvellä ja vatsan keskiosissa, sekä siipisulissa (jotka näkyvät lennossa). Pyrstössä ja siivissä on sinistä metallinhohtoa. 

Elintavat

Harakka on kaikkiruokainen. Se syö suuria selkärangattomia, muiden lintujen munia ja pieniä poikasia. Lisäksi se etsii ruokaa ihmisten läheisyydestä ja kaatopaikoilta. 

Elinympäristö

Harakka on ihmisen läheisyydessä viihtyvä lintu. Se pesii etenkin kaupungeissa, taajamissa ja maaseudulla. Harakka tekee suuren risupesän puuhun tai tiheään pensaaseen. Paikkalintu. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Jätehuolto 

Harakan pesimäkanta Suomessa on taantunut jyrkästi 2000-luvun aikana. Vähenemisen taustalla on ainakin jätehuollon tehostuminen. Maakuntien pienet kaatopaikat ovat vähentyneet, kun jätehuoltoa on keskitetty yhä suurempiin yksiköihin ja lintujen pääsy ruokaan on hankaloitunut. 

Tiesitkö tämän? 

Harakan pesänrakennus on taidonnäyte! Pallomaisessa pesässä on kaksi kulkuaukkoa sekä katto ja pesämalja on muovattu savesta. Rakennustyö saattaa kestää useita kuukausia ennen pesinnän alkua.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 NT - silmälläpidettävät

2015 LC - elinvoimaiset

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

EU:n lintudirektiivin II/B-liite

Lajit, joiden metsästäminen voidaan sallia Suomessa (jäsenmailla omat luettelot), mikäli kansallinen lainsäädäntö sallii sen. Jäsenvaltioiden on varmistettava ettei metsästys vaaranna lajin suojelutoimenpiteitä niiden levinneisyysalueella.

Rauhoittamaton eläin (Metsästyslaki 1993/615)

Metsästyslaissa luetellut rauhoittamattomat eläimet.