Haarapääsky

(sv: ladusvala, en: Barn Swallow)

Hirundo rustica

Punanaamainen pääsky palaa samalle pesäpaikalleen. Taitava pesänrakentaja käyttää savea ja korsia. 

Tunnistaminen

Ilmassa lentämiseen sopeutunut pieni, pitkä- ja teräväsiipinen lintu. Yleensä kaksi pitkää pyrstöjouhea, jotka ovat syksyllä nuorilla linnuilla lyhyet. Yläpuoli kokonaan tumma, sinertävän sävyinen. Vatsapuoli vaalea, rinta tumma ja naama tummanpunainen. 

Elintavat

Ravintona hyönteiset ja hämähäkit, joita se pyydystää suoraan ilmasta. 

Elinympäristö

Haarapääsky pesii usein ihmisen läheisyydessä ja maatalousympäristöissä. Savesta ja kasvinosista rakennetaan latojen tai muiden ulkorakennusten seiniin, navetoiden ja venevajojen sisään sekä siltojen alle. Paikkauskollinen eli palaa yleensä samalle pesimispaikalle. Haarapääsky pesii usein yhdyskunnissa, joskus yksittäin. Pitkänmatkan muuttaja. 

Ympäristömuutoksia ja lajin ekologiaa

Tekijät, jotka vaikuttavat lajin runsauteen ja/tai käyttäytymiseen.

Ilmastonmuutos 

Haarapääskyn kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin neljällä vuorokaudella. Lämpiminä keväinä linnut saapuvat vielä aikaisemmin. 

Maatalous

Haarapääskyn pesimäkanta Suomessa on vähentynyt puoleen muutaman vuosikymmenen aikana. Haarapääsky on kärsinyt maatalouden tehostumisesta, erityisesti karjatalouden vähenemisestä, minkä seurauksena hyönteisravinnon määrä on vähentynyt. Myös sopivia pesäpaikkoja on vähemmän latojen ja navetoiden kadotessa. 

Ulkomaiden tilanne

Talvehtimisalueilla ja muuttoreittien varsilla haarapääskyä uhkaavat elinympäristömuutokset, kuten kosteikkojen väheneminen ja maailmanlaajuinen hyönteiskato. 

Tiesitkö tämän?

Vuodesta toiseen samalla paikalla pesivä pääsky saattaa mietityttää. Onkohan se sama yksilö, joka palaa aina samalle paikalle? Melko todennäköisesti on! Suomessa on rengastettu pesäpaikoilta runsaasti pääskyjä. Jopa yhdeksän kymmenestä palasi seuraavana vuonna paikalle pesimään (eli 1420 rengastetusta yksilöistä 1 370 löytyi seuraavana vuonna samalta paikalta pesimästä). Pesää tosin saatettiin vaihtaa. Suomessa rengastettujen haarapääskyjen ikäennätys on kymmenen vuotta.

Uhanalaisuus Suomessa

UHANALAISUUSLUOKITUS (Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luokitus)

IUCN:n uhanalaisuusluokitukset

CR Äärimmäisen uhanalainen

EN Erittäin uhanalainen

VU Vaarantunut

NT Silmälläpidettävä

LC Elinvoimainen

2019 VU - vaarantuneet

2015 NT - silmälläpidettävät

2010 LC - elinvoimaiset

2000 LC - elinvoimaiset

Säädökset

Uhanalaiset lajit (LSA 1997/160, liite 4 2021/521)

Luonnonsuojeluasetuksella voidaan säätää uhanalaiseksi lajiksi sellainen luonnonvarainen eliölaji, jonka luontainen säilyminen Suomessa on vaarantunut.

Äänet Xeno-Canto: J. Veeken, XC744925. Esperanza Poveda, XC857588. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0