Takaisin hakuun

Vantaan ympäristökasvatusmateriaaleja

Teemarepun julkaisija
Lyhyt kuvaus
Vantaalla ja erityisesti vantaalaisille kasvattajille tehtyjä materiaaleja lähiluonnossa opettamiseen ja ympäristökasvatukseen. Osa materiaaleista on parempi tehdä Vantaalaisilla luontokohteilla vaikka ne sopivat myös omassa lähimetsässä toteutettavaksi.

Teemarepun materiaalit

Luontoajanviete tehtäviä metsäretkille

Vantaan lähiluonto-oppaat ovat tehneet ajanvietemateriaalia käytettäväksi jokaiselle luonnosta kiinnostuneelle. Ne on kehitetty silmällä pitäen Vantaan paikallista luontoa, mutta niistä saa iloa aivan jokainen, yksin tai ryhmässä. Kunkin materiaalin yhteydessä on käyttöohje.

Materiaaleista löytyy mukavaa ajanvietettä sekä ulkona liikkumiseen että sisätiloihin. Jos ei siis aina huvita tai voi mennä ulos, luontoon saa silti yhteyden!

Siirry materiaalin sivulle

Vantaan top 10 ötökät

Mikä onkaan tuttu möngertäjä pihamaalla, tai metsäpolulla? Millainen ötökkä todennäköisimmin tulee vastaan, jos alat tutkia pensaikkoja tarkemmin?Tässä tulee Vantaan ympäristökeskuksen lähiluonto-oppaiden määrittämät Vantaan TOP 10 ötökät!

Ota nämä lajit haltuun ja tiedät sitten moikata ötökkää, kun se tulee vastaan Vantaan upeassa lähiluonnossa.

Siirry materiaalin sivulle

Videot ja tehtäviä Vantaalaisista luontokohteista

Aina ei tarvitse kulkea kauas jylhiin maisemiin vaikuttavan luontokokemuksen saavuttamiseksi. Vantaa on täynnä jännittäviä ja kiehtovia luontokohteita ja osa niistä saattaa olla aivan kivenheittämän päässä sinusta. Seitsemästä vantaalaisesta luontokohteesta on tehty tutustmisvideot ja tehtävä paketti.

Siirry materiaalin sivulle

Tutkien ja toimien - Luma -oppiminen varhaiskasvatuksessa

Kokeileminen ja kehollinen toiminta ovat tärkeitä oppimisessa. Mitä pienempi lapsi on, sitä merkittävämpää on toiminnallisuus. Toiminnallisuuteen kuuluu koko kehon ja aistien käyttö oppimistilanteissa. Kokeilemalla lapsi kiinnostuu asioista ja osaa yhdistää havaintojaan aiempiin kokemuksiinsa. Käsitteiden merkitysten avaaminen ja toiminnan sanoittaminen ovat tärkeitä LUMA-oppimisessa ja -opetuksessa myös lasten sanavaraston laajentumisen näkökulmasta. Kuvien käyttö helpottaa käsitteiden ymmärtämistä.

Tutkien ja toimien -malli tarjojaa kasvattajille viitekehyksen ja vinkkejä kasvattamisen kehittämiseen luma-teemoja painottaen.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: www-sivusto
Tekijät Vantaan Kokeellinen oppimisympäristö Goes Metsä, Vantaan Luontokoulun ja Vantaalaisia päiväkoteja.

Leikki lähtee ulos

Leikki lähtee ulos yhdistää tarinan maailmaan sekä motoristen taitojen että matemaattisten taitojen vahvistamisen. Leikki lähtee ulos -vinkkejä ja materiaalia voit käyttää ideoinnin apuna tarinallisen kokonaisuuden suunnitteluun päiväkotiryhmässä. .

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: www-sivusto
Tekijät Vantaan Kokeellinen oppimisympäristö Goes Metsä ja Lukunen -lumoudu lukemisesta -hankkeet sekä Vantaan liikkuvan päiväkodit toiminta.

Polku Tarinaan

Polku Tarinaan -materiaali sisältää viisi satumaista tarinakuvaa, joissa on kuvattu Suomen neljä vuodenaikaa, luontoa ja eläimiä. Jokaiseen tarinakuvaan liittyy viisi tehtäväkorttia, joiden avulla pääsette havainnoimaan, tutkimaan ja kokeilemaan erilaisia asioita luontoympäristössä.

Polku Tarinaan -materiaali tukee varhaiskasvatussuunnitelman sekä esi- ja perusopetussuunnitelman keskeisten sisältöjen ja tavoitteiden toteuttamista. Tärkeintä materiaalin käytössä on se, mitä tekemisen aikana tapahtuu ajatusten, kokemusten ja vuorovaikutuksen tasolla sekä millaisia oivalluksia syntyy.

Siirry materiaalin sivulle
Tekijät Hemilä Heli, Hiekkala Katri, Latva-Kyyny Marika, Mela Leena ja Lykantropia Haley (kuvitus). Tehty Tuusulan Eino & Leino -lukuhanke ja Vantaan Lukunen - Lumoudu lukemisesta sekä Kokeellinen oppimisympäristö goes metsä hankkeissa.