Takaisin hakuun

Välineitä luonnontutkimukseen -kurssi

Teemarepun julkaisija
Lyhyt kuvaus
Mitä ötökät ovat? Miten niitä löytää ja saa kiinni? Miten niitä voi tunnistaa ja opettaa? Ötökkärepussa vinkkejä, linkkejä ja opetusmateriaaleja 5-6. luokille, sopii myös muille.
Kuvaus

Webinaari-kurssi sisältää tietoa, taitoa ja tunnekeskustelua ötököiden ihmeellisestä maailmasta. Kurssilla esitellään maastotutkimusvälineitä ja määrityskaavoja sekä muita hauskoja opetustehtäviä. Kurssilta saa uusia tapoja ulkona oppimiseen ja luonnonkirjon ihmettelyn iloon! 

Kohderyhmänä ovat erityisesti 5.–6. luokan opettajat, mutta materiaalit sopivat kaikille kiinnostuneille. Kurssi koostuu kolmesta etäkoulutuswebinaarista syksyllä 2021. Materiaalit, tehtävät ja videotallenteet ovat tässä Mappa-reppussa avoimesti saatavilla.

Kurssin aikataulu ja sisällöt:

  • Etäkoulutus I: to 19.8.2021 (Webinaaritallenne, kesto n. 2h: https://cutt.ly/ME5SR7J)*
  •     Ötököiden maailma: Niveljalkaisten monimuotoisuus, määrityskaavat, maastotutkimus- ja keräysvälineet,                      tunnekäsittely, opetusvinkit ja loppukeskustelu.
  • Etäkoulutus II: to 26.8.2021 (Webinaaritallenne, kesto n. 2h: https://cutt.ly/KE5SU8q)*
  •     Ötököiden ihmettely: Määrityskirjojen käyttö, iNaturalist ja Laji.fi opetuksessa, sateenvarjo- ja avainlajit,                        ekosysteemipalvelut, opetusvinkit ja loppukeskustelu.
  • Etäkoulutus III: to 2.9.2021 (Webinaaritallenne, tallenne kahdessa osassa, kesto yht 3h:  https://cutt.ly/FE5SO4Q ja https://cutt.ly/7E5SA6d)*
  •     Ötököiden opetus: Hauskat opetusvinkit käytännössä, ötököiden keräys- ja tutkimusvälineiden käytön opetusvideot,        iNaturalist- ja Laji.fi -käytön opetusvideot, hyönteistarvikeliikkeen esittely, paneelikeskustelu.

*Webinaarivideot voit katsoa videosovelluksella kännykällä, tabletilla tai tietokoneella (vaatii nettiä). Mikäli video ei ala pyöriä, voit myös ladata videon laitteelleesi (vain lataus vaatii nettiä) sivun yläreunan nuolesta.

Kurssin järjestävät yhteistyössä Tampereen luontokoulu Korento ja Tampereen luonnontieteellinen museo, jotka ovat Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n (LYKE) jäseniä. 

Toivomme palautettasi kurssin ja Mappa-repun sisällöistä: https://elomake.tampere.fi/lomakkeet/23999/lomakkeet.html

Teemarepun materiaalit

Suomen hyönteislahkojen tunnistusopas

Suomen hyönteiset- Lahkojen tunnistusopas esitelee kaikki Suomessa esiintyvät 23 hyönteislahkoa, sekä lahkojen tunnistuksen kannalta keskeiset tuntomerkit. Luomuksen julkaisema opas sopii kaikille hyönteisistä kiinnostuneille. Opas soveltuu myös opettajan materiaaliksi. Opas on ladattavissa ilmaiseksi Suomen lajitietokeskuksen sivuilla https://laji.fi/theme/hyonteisopas
(Luomus, hyönteislahkojen tunnistusopas)

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: opetusväline
Tekijät Järvi Jani, Lähteenaro Meri, Sihvonen Pasi

Selkärangattomien ötököiden määrityskaava

Selkärangattomien ötököiden määrityskaava -moniste (PDF) on tulostettava ja ilmainen materiaali ötököiden tutkimukseen ja harrastukseen. Kaavaa on helppo käyttää ja on suunnattua 5-6. luokille, mutta sopii opetuksen kaikille tasoille. Muita lisätietoja ja ötököiden tunnistusvinkkejä löytyy Välineitä luonnontutkimukseen -kurssin Mappa.fi-repusta osoitteesta https://mappa.fi/reppu/245.

Siirry materiaalin sivulle

Maaperäeläinten määrityskaava värikuvilla

Maaperäeläinten määrityskaava -moniste (PDF) on tulostettava ja ilmainen materiaali maaperäeläinten tutkimukseen ja harrastukseen. Värikuvallista kaavaa (A4) on helppo käyttää ja sopii opetuksen kaikille tasoille. Materiaali liittyy Maaperässä kuhisee -materiaalipakettiin, jonka sivuilta https://peda.net/p/riaelo/maaperassa-kuhisee löytää lisätietoa ja muita maaperäeläinten tutkimus- ja tunnistusvinkkejä.

Siirry materiaalin sivulle

Ötökkäsalapoliisit-kuvavisa

Ötökkäsalapoliisit -kuvavisassa pääsee testaamaan ötököiden tunnistustaitoja kymmenellä kuvalla. Lopuksi visasta näkee oikeat vastaukset. Vinkkejä visaan ja ötököiden tunnistukseen, esimerkiksi määrityskaavoja, löytyy Välineitä luonnontuktimukseen -kurssin Mappa.fi-repusta osoitteesta https://mappa.fi/reppu/245. Visan taitotaso on 5-6. luokka, mutta sopii myös muille opetustasoille. Visan voi tehdä kännykällä, tabletilla tai tietokoneella joko yksin tai ryhmissä. Kesto on 5-10 min.

Siirry materiaalin sivulle

Ötökkäsalapoliisit-tietovisa

Ötökkäsalapoliisit -tietovisassa pääsee testaamaan tietojaan ötököistä kymmenellä kysymyksellä. Lopuksi visasta näkee oikeat vastaukset. Vinkkejä visaan ja ötököiden tunnistukseen, esimerkiksi määrityskaavoja, löytyy Välineitä luonnontuktimukseen -kurssin Mappa.fi-repusta osoitteesta https://mappa.fi/reppu/245. Visan taitotaso on 5-6. luokka, mutta sopii myös muille opetustasoille. Visan voi tehdä kännykällä, tabletilla tai tietokoneella joko yksin tai ryhmissä. Kesto on 5-10 min.

Siirry materiaalin sivulle

Ötökkäsalapoliisit-tarinavisa

Ötökkäsalapoliisit -tarinavisassa pääsee tutustumaan ötököiden kuvauksiin ja testaamaan, osaako tunnistaa kymmenen ötökkää vihjeiden avulla. Lopuksi visasta näkee oikeat vastaukset. Vinkkejä visaan ja ötököiden tunnistukseen, esimerkiksi määrityskaavoja, löytyy Välineitä luonnontuktimukseen -kurssin Mappa.fi-repusta osoitteesta https://mappa.fi/reppu/245. Visan taitotaso on 5-6. luokka, mutta sopii myös muille opetustasoille. Visan voi tehdä kännykällä, tabletilla tai tietokoneella joko yksin tai ryhmissä. Kesto on 5-10 min.

Siirry materiaalin sivulle

Ravintoketjut ja -verkot ekosysteemissä

Toiminnallinen tehtävämoniste (PDF A4, kaksi sivua) on tulostettava ja ilmainen materiaali, joka ekosysteemikuvan ja pohdintatehtävien kautta opettaa hahmottamaan ekosysteemin eri osia (tuottajat, kuluttajat, pedot, selkärangattomat, pölyttäjät, maaperäeläimet, ravinteiden kierto, yhteyttäminen) ja sen ravintoketjuja ja -verkkoja. Tehtävä on suunnattu 5-6. luokille, mutta sopii opetuksen kaikille tasoille edistämään systeemiajattelua ja biodiversiteetin ymmärtämistä.

Siirry materiaalin sivulle

Niveljalkaiset: Ulkona oppimisen ja tutkivan oppimisen lajiopetusvinkkejä 1.

Materiaali on tuotettu osana kurssisarjaa ”Välineitä luonnontutkimukseen”
Sisältää niveljalkaisten lajiopetukseen liittyviä leikkejä ja pelejä sekä tutkimusvinkkejä.

Siirry materiaalin sivulle

Niveljalkaiset: Ulkona oppimisen ja tutkivan oppimisen lajiopetusvinkkejä 2

Niveljaölkaiset -koulutukseen materiaalia

Siirry materiaalin sivulle

Ötökkä valokuva-alusta

Niveljalkaisten lajiopetukseen soveltuva muistipelialusta. Kopioi ja tee toisesta pienet lajikortit. Laminoi alusta + kortit.

Siirry materiaalin sivulle

Kimalaisen kevätkasvibingo

Bingossa pitää bongata kevään ensimmäisiä kukkivia kukkia ja puita.

Siirry materiaalin sivulle

Tikkujalkaiset

Pelin avulla opitaan, montako jalkaa eri eläimillä on ja missä kohti vartaloa jalat ovat.

Siirry materiaalin sivulle

Hämähäkki-sokkoleikki

Leikki sopii esimerkiksi ravintoketjun opetteluun alku- tai loppuleikiksi.

Siirry materiaalin sivulle

iNaturalist - ohjeita opettajalle

Perusteelliset ohjeet siitä, miten INaturalist-sovellusta voi käyttää monipuolisesti opetuksessa.

iNaturalist Suomi on palvelu, johon voi kirjata omia luontohavaintoja ja saada tekoälyn sekä harrastajien ja tutkijoiden apua niiden tunnistamiseen. Tallennetut havainnot ovat tutkijoiden, viranomaisten ja kenen tahansa luonnosta kiinnostuneen saatavilla sekä hyödynnettävissä. iNaturalist Suomi on osa kansainvälistä iNaturalist-verkostoa, jota ylläpitävät California Academy of Sciences ja National Geographic Society. iNaturalist-verkoston kansallinen jäsen Suomessa on Suomen Lajitietokeskus.

Siirry materiaalin sivulle

Webinaari I: Ötököiden maailma

Webinaaritallenne etäkoulutus I:stä (kesto 2h). Teemoina niveljalkaisten monimuotoisuus, määrityskaavat, maastotutkimus- ja keräysvälineet, tunnekäsittely, opetusvinkit ja loppukeskustelu. Tekijöinä Tampereen Luontokoulu Korento ja Tampereen lt-museo. Jos video ei pyöri, voit myös ladata sen.

Siirry materiaalin sivulle

Webinaari II: Ötököiden ihmettely

Webinaaritallenne etäkoulutus II:sta (kesto 2h). Teemoina määrityskirjojen käyttö, iNaturalist ja Laji.fi opetuksessa, sateenvarjo- ja avainlajit, ekosysteemipalvelut, opetusvinkit ja loppukeskustelu. Tekijöinä Luontokoulu Korento ja Tampereen lt-museo. Jos video ei pyöri, sen voi myös ladata.

Siirry materiaalin sivulle

Webinaari III: Ötököiden opetus

Webinaaritallenne etäkoulutus III:sta (kesto 3h). Teemoina hauskat opetusvinkit käytännössä, ötököiden keräys- ja tutkimusvälineiden käytön opetusvideot, iNaturalist- ja Laji.fi -käytön opetusvideot, hyönteistarvikeliikkeen esittely, paneelikeskustelu. Jos video ei pyöri, sen voi myös ladata.

Siirry materiaalin sivulle