Takaisin hakuun

Tukea maailmantilanteen käsittelyyn

Lyhyt kuvaus
Miten puhua lasten ja nuorten kanssa vaikeasta maailmantilanteesta? Reppu tehty 3.3.2022 ja sitä päivitetään.

Teemarepun materiaalit

Ohjeita varhaiskasvatukselle, kouluille ja oppilaitoksille Ukrainan kriisin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa

”Ukrainan kriisin kaltaiset tapahtumat järkyttävät meitä kaikkia. Asian uutisointi mediassa hämmentää ja pelottaa erityisesti lapsia ja nuoria. Varhaiskasvatuksella, kouluilla ja oppilaitoksilla on kotien lisäksi erityisen tärkeä rooli lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen palauttamisessa. Lapsia ja nuoria tulee myös suojella sotauutisten tulvalta – asioilta, jotka tapahtuvat toisaalla mutta järkyttävät myös meitä.”

Siirry materiaalin sivulle

Videovinkit maailmantilanteen käsittelyyn nuorten kanssa

Biologian ja maantieteen opettajien liitto julkaisi kaksi vinkkivideota vaikean maailmantilanteen käsittelyyn nuorten kanssa. Dosentti Panu Pihkalan video on suunnattu taustatiedoksi opettajille ja kasvattajille. Tunnetaito-ohjaaja Pinja Sipari taas puhuu suoraan nuorille. Hyviä katseluhetkiä!

Siirry materiaalin sivulle

Sota ja kriisit pelottavat lasta - näin voit auttaa

Kuinka puhua lapsen kanssa pelottavista tapahtumista maailmalla? Unicefin kokoamia ohjeita.

Siirry materiaalin sivulle

Lapsi uutistulvassa

Mitä tehdä jos lapsi pelästyy uutisia? Miten puhua konflikteista ja sodan uhasta lapsen kanssa? Mannerheimin lastensuojeluliiton uutinen 23.2.2022

Siirry materiaalin sivulle

Miten puhun sodasta nuoren kanssa?

”Miten vanhempi voi huomioida nuoren huolen? Vanhempana on tärkeää kuunnella nuorta herkällä korvalla, pitää kiinni arjen rutiineista ja pitää yllä toivoa.” Mieli ry.n uutinen 24.2.2022

Siirry materiaalin sivulle

Vinkit vaikean maailmantilanteen käsittelyyn nuorten kanssa

Somessa ja uutisissa leviävä tieto vaikeasta maailmantilanteesta nostaa pintaan monenlaisia haastavia tunteita kaiken ikäisissä. Jos tilanne herättää turvattomuutta, ahdistusta ja pelkoakin, on tärkeää kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin. Tässä Toivoa ja toimintaa -hankkeen vinkit tunteiden käsittelemiseen ja vaikuttamistekoihin, jotka voivat auttaa juuri nyt!

Siirry materiaalin sivulle

Sodassakin on säännöt | Punainen Risti

Keitä sodan säännöt suojelevat? Mikä on sotarikos? Miten humanitaarinen apu pääsee perille sota-alueille? Sodassakin on säännöt -oppimateriaali perehdyttää maailmanlaajuisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin, joita aseelliset konfliktit aiheuttavat. Yläkouluun ja lukioon soveltuva kokonaisuus sisältää 8 oppituntia, joita voi käyttää myös yksittäin. Kukin oppitunti koostuu tietoteksteistä sekä monipuolisista tehtävistä. Oppilaat voivat käyttää kokonaisuutta omalta laitteeltaan ilman kirjautumista.

Siirry materiaalin sivulle

Toivoa ja toimintaa

Sivusto tarjoaa taustatietoa kestävään kehitykseen liittyvistä tunteista, kuten ilmastoahdistuksesta ja sen käsittelystä sekä koulun mahdollisuuksista osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Tarjolla on sekä taustatietoa, että käytännön vinkkejä opetustilanteita varten. Materiaaleja julkaistaan lisää keväällä 2020. Kevään aikana sivustolla julkaistaan mm. runsas määrä malleja yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoihin, joita voidaan toteuttaa koulussa.

Siirry materiaalin sivulle

Miten kohdata ympäristötunteet itsessäni ja nuorissa? – itseopiskelumateriaali kasvattajille

Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hankkeessa on tuotettu iso määrä ympäristötunteisiin liittyvää materiaalia. Tälle sivulle kokosimme materiaaleista itseopiskeluun soveltuvan paketin. Mukana on myös muiden tahojen kuin BMOL ry:n tuottamia hyviä materiaaleja.

Paketti sisältää luettavaa, katseltavaa, kuunneltavaa ja tehtävää. Monia materiaaleista voit käyttää myös suoraan nuorten kanssa toimiessasi. Materiaalien läpikäymiseen ja tehtävien tekemiseen kannattaa varata aikaa 4-5 tuntia, mielellään muutamaan osaan jaettuna, jotta ajatuksesi ehtivät muhia ja kehittyä rauhassa.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: www-sivusto
Tekijät Pihkala, Panu & Sipari, Pinja