Toivon näkökulma ilmastokasvatuksessa
Ilmastonmuutos alakoulun arjessa ja opetuksessa
Open ilmasto-opas on hyvä apu opettajan oman tietämyksen kartuttamiseen, mutta sen materiaalit on pääosin suunnattu aineenopettajille ja lasten sijaan nuorille. Tälle sivulle on on listattu joitakin yleisen tason vinkkejä siihen, millä tavoin ilmastonmuutoksesta voi lasten kanssa keskustella. Sivun lopussa on myös tehtäväideoita.
10 suositusta ympäristöahdistuneelle
Tutkimuksen ja käytännön toiminnan pohjalta kirjoitetut 10 ohjetta siihen, miten vaikeita ympäristötunteita voi kohdata.
Kaksi mahdollista käyttötapaa:
1) ympäristökasvattajan itsereflektio ja jaksamisen ylläpitäminen
2) session rakentaminen siten, että ryhmässä keskustellaan näistä ohjeista.
Esimerkiksi siten, että ensin 1-2 ohjetta per pienryhmä, sitten pienryhmien ajatuksia ja ohjaajan kommentteja, ja sen jälkeen yhteiskeskustelu jos aikaa on. On tärkeää päättää tällainen työskentely vapauttavaan liikkeeseen, esimerkiksi luontoon menemiseen ja/tai yhteiseen lauluun. Vaadittava aika: vähintään 75 min. Välineet: ohjeet paperille.
Kirja ympäristöahdistuksesta ja toivosta
Yleistajuinen tietokirja, jonka avulla voi käsitellä omia ympäristötunteitaan ja lisätä ymmärrystään aiheeseen liittyvistä ilmiöistä. Teos auttaa esimerkiksi ymmärtämään lasten ja nuorten ympäristötunteita. Kirjan lopussa on erikseen soveltava teologinen epilogi (kristillinen). Kirja sisältää lukukohtaiset kirjallisuusvinkki-luettelot. Kyseessä on ensimmäinen suomenkielinen teos aiheesta ja myös kansainvälisesti harvinainen opus.
Vinkkejä: Miten puhua lapselle ilmastonmuutoksesta?
Kymmenen käytännön vinkkiä, jotka perustuvat monitieteelliseen tutkimukseen eri maissa tuotetuista vastaavista materiaaleista. Sisältää linkkejä ja kirjallisuustietoja.
Lyhyt luontopyhiinvaellus-polku
Luontokeskus Haltian yhteydessä oleva reitti ja materiaali, jossa sovelletaan ympäristökasvatus-harjoituksia ja kohdataan erilaisia ympäristötunteita. Materiaali on taustaltaan kristillinen, mutta se on pyritty laatimaan niin, että myös muita elämänkatsomuksia omaavat ihmiset voisivat sitä käyttää. Sisältää turvallisessa kehystyksessä myös ympäristöahdistuksen käsittelyä. Tekstit ovat ilmaiseksi käytössä citynomadi-sovelluksessa. Haltiasta voi lainata myös paperivihkoa. Tekstit julkaistaan loppuvuodesta 2018 myös ruotsiksi ja englanniksi.
10+1 työkalua ympäristöasioiden käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa
Materiaali tarjoaa jokaiselle työkaluja puhua lasten ja nuorten kanssa aikamme suurista ja pienistä ympäristöongelmista rakentavalla tavalla, tunteet huomioiden. Nämä 10+1 työkalua tarjoavat keinoja keskustella asiasta kaikenikäisten lasten ja nuorten kanssa.
Materiaalin on koonnut Haltian luontokasvatus- ja asiakaspalveluhenkilöstö. Lähteet ovat tutkija Panu Pihkala, tutkija Maria Ojala sekä Haltian henkilöstön oma pedagoginen ja kokemusosaaminen ympäristökasvatuksesta.
Hyvien uutisten näyttely
Hyvien uutisten näyttelystä löydät jo toteutuneita, hyviä ympäristöuutisia sekä tulevaisuuden uutisia, joita voimme yhdessä lähteä toteuttamaan. Näyttely haastaa pohtimaan sitä, miten maailmaa muutetaan ja tulevaisuutta tehdään. Uutisiin tutustuttuaan katsoja pääsee äänestämään, millä teoilla hän mieluiten edesauttaa tulevaisuuden hyvien uutisten toteutumista.
Pieni opas ilmastokasvatukseen
6-sivuinen Pieni opas ilmastokasvatukseen tarjoaa helppolukuisen johdatuksen ja tiiviin kokoelman kaikille opettajille ja kasvattajille soveltuvia käytännön vinkkejä ilmastokasvatukseen.
Materiaali on julkaistu kaikille avoimeen käyttöön VIhreä lippu -ohjelman verkkosivuilla, tiivistelmänä ohjelman laajemmasta Ilmastonmuutos-teemamateriaalista.
Sisältö:
– Mikä ilmastokasvatus?
– Miten puhua ilmastonmuutoksesta lapsille ja nuorille?
– Ilmastotunteet ja toivo
– Käytännön ilmastotekoja kouluille ja päiväkodeille
– Ilmastovaikuttajaksi kasvaminen
– 8 askelta vaikuttavaan ilmastokasvatukseen
– Toimintavinkkejä ilmastokasvatukseen
– Pikakartoitus
Vinkkejä ilmastotunteiden käsittelyyn
Erilaisia vinkkejä kasvattajille siitä, miten ilmastonmuutokseen liittyviä tunteita (sisältäen ilmastoahdistus) voisi käsitellä eri-ikäisten opiskelijoiden kanssa. Kyseessä on lyhyt näytepala laajemmasta materiaalista, joka julkaistaan talven aikana BMOL:n ”Toivoa ja toimintaa”-hankkeen sivulla. Olennaisia aiheita:
– Lyhyt muistilista keskusteluille ilmastotunteista
– Luettelo tilanteista, joissa ilmastotunteita nousee paljon pintaan
– Hätäapua ilmastomielenosoitusten jälkihoitoon
Innostavia ilmastotekoja
Yhteinen toiminta innostaa ja luo merkityksellisyyden kokemuksia ja antaa toivoa. Ilmastokirjo kokoaa koululaisten alulle panemia kampanjoja, tempauksia ja tapahtumia.
Open työkalupakki ilmastokasvatukseen
Kaipaatko oppimateriaaleja tai vinkkejä ajatusten herättelyyn, tiedonetsintään tai tunteiden käsittelyyn? Tai ideointityökaluja, aktiviteetteja ja toimintamalleja? Poimi tästä tarpeisiisi sopivimmat työkalut!
Kuinka käsitellä maailman ongelmia? Traagisuus ja toivo ympäristökasvatuksessa
Panu Pihkalan artikkeli.
Meidän planeettamme, meidän tulevaisuutemme - torjutaan ilmastonmuutosta yhdessä
EU:n julkaisema nuorille suunnattu interaktiivinen oppimisalusta ilmastonmuutoksesta.
Tunteet ja ilmastokasvatus koulussa
Artikkeli, jossa opettaja-tutkija pohtii tunnetaitoja ja ilmastokasvatusta koulussa
Toivo on tuolla ulkona
Toivoa pidetään keskeisenä edellytyksenä sille, että ihminen jaksaa toimia. Mutta mitä on toivo alati pahenevan ympäristökriisin keskellä? Ympäristökasvatuksesta ja toivosta paljon kirjoittanut Panu Pihkala kartoittaa luennossaan merkityksellisen elämän mahdollisuuksia. Toivo on tuolla ulkona, hän väittää.
Pihkalan kirjoituksia tunteista ja ympäristökasvatuksesta löytyy esimerkiksi Ympäristökasvatus-lehdestä ja Toivoa ja toimintaa –sivustolta
Luento on tallennettu ULOS-UT-OUT -suurtapahtumassa 16.6.2021.
Esiintyjät: Minna Pyykkö ja Panu Pihkala
Juontajat: Essi Aarnio-Linnanvuori
Stiimituotanto: Sauli Yli-Hakola, Panu Similä, Matti Koukkari ja Teemu Komulainen
Editointi: Riku Rantala
Luonnon monimuotoisuus, lapset ja toivo
Luento on tallennettu ULOS-UT-OUT -suurtapahtumassa16.6.2021.
Esiintyjät: Minna Pyykkö
Juontajat: Essi Aarnio-Linnanvuori
Stiimituotanto: Sauli Yli-Hakola, Panu Similä, Matti Koukkari ja Teemu Komulainen
Editointi: Riku Rantala
Toivoa ja toimintaa (virtuaalipaja Ulos on IN- tapahtumassa)
Biologian ja maantieteen opettajien liiton kehittämässä super-suositussa Toivoa ja toimintaa -mallissa yhdistetään tieto kestävästä kehityksestä, aiheeseen liittyvien tunteiden käsittely sekä aito vaikuttaminen kestävän kehityksen asioiden puolesta. Tutustu malliin ja sen harjoituksiin. Hanke on suunnattu pääasiassa yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille, mutta tähän työpajaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki kiinnostuneet!
Ympäristötunteet (virtuaalipaja Ulos on IN- tapahtumassa)
Ahdistus, voimattomuus, suru. Kiitollisuus, luontoihmetys, ilo. Turhautuminen. Metsäikävä. Haltioituminen. Yhteenkuuluvuus. Vastarinta. Onko ympäristötunteille tilaa ilmastonmuutoksen ja ekokatastrofin käsittelyssä? Miten tunteet vaikuttavat meihin? Kuinka kohdata ympäristötunteita lasten ja nuorten kanssa?
Pajassa tarkastellaan moninaisia ympäristötunteita ja pohditaan niiden mahdollista muutosvoimaa.