Takaisin hakuun

Tampereen luonnontieteellinen museo

Teemarepun julkaisija
Lyhyt kuvaus
Mitä luonnontieteellisessä museossa on? Miksi eliöitä säilötään kokoelmiin? Miten lajien kirjosta saadaan tietoa? Museorepussa videoita ja soveltavia tehtäviä luonnon monimuotoisuuden opetukseen.
Kuvaus

Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmissa on yli 260 000 eläin-, kasvi- ja sieninäytettä, joista vanhimmat yltävät yli 150 vuoden taakse. Osa näistä kokoelmista on esillä museokeskus Vapriikin näyttelyssä, joka tutustuttaa kävijänsä Pirkanmaalaiseen luontoon. Nämä eliönäytteet kertovat monenlaista tarinaa luonnosta ja historiasta, ehkä myös tulevaisuudesta.

Museoreppuun koottujen videoiden, tehtävämonisteiden ja pohdintatehtävien kautta voi lähteä soveltamaan ja syventämään luonnontieteellistä ajattelutapaa ja pääsee kokemaan luonnon monimuotoisuuden ihmettelyn iloa!

Teemarepun materiaalit

Tammerkosken luontopolun lajikartoitus iNaturalistissa

Tampereen luonnontieteellinen museo kartoittaa Tammekosken luontopolun lähiluontoa kesästä 2020 alkaen.

Avaa materiaali

Opetusvideo: iNaturalist-sovellus

Lyhyellä videolla (kesto 5 min.) näytämme, miten voit tallentaa valokuvia ja lajihavaintojasi iNaturalist-sovellukseen, sekä miten tekoälyä voi käyttää apuna lajintunnistuksessa. Video sopii opetukseen kaikille kouluasteille.

Avaa materiaali

Opetusvideo: Laji.fi-portaali

Lyhyellä videolla (kesto 3 min.) näytämme, miten voit tallentaa omia luontohavaintojasi laji.fi-sivustolle. Lisäksi annemme vinkkejä hakutyökaluista, joilla voit tarkastella oman lähiluontosi lajihavaintoja kartalla. Video sopii opetukseen kaikille kouluasteille.

Avaa materiaali

Tietoiskut: Luontomyytinmurtajat-videot (30sek)

Luontomyytinmurtajat -videosarjassa esitellään ja murretaan luontoon liittyviä myyttejä Tampereen luonnontieteellisen museon tutkijoiden johdolla! Videot (n. 30sek) sopivat vaikka aamunavauksiksi tai biologian tuntien orientaatiovideoiksi opetuksen kaikille tasoille.

Avaa materiaali

Tietoiskut: Kivimuseon kivet kertovat

Lyhyet (30sek) videot Tampereen Kivimuseon kivistä kertovat monenlaista tarinaa. Tunnetko jo topaasin, meripihkan, obsidiaanin, ametistin, aventuriinin ja korundin?

Avaa materiaali

Opetusvideot: Tietoiskuja

Luonnontieteellisen museon toiminnasta, kuten näyttelyistä, kokoelmista, tutkimuksesta, teemapäivistä ja lähiluonnosta kertovat lyhyet tietoisku-videot (1-8 min) sopivat vaikka aamunavauksiksi tai biologian tuntien orientaatiovideoiksi opetuksen kaikille tasoille; videot myös Vapriikin somessa.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto: video
Tekijät Elo Riikka, Kumpulainen Tomi

Tietoiskut: Apinamyytinmurtajat-videot (30sek)

Apinamyytinmurtajat -videosarjassa esitellään ja murretaan kädellisiin liittyviä myyttejä. Videoilla (n.30sek) Tampereen luonnontieteellisen museon tutkijat antavat vastauksen yhteen yleiseen apinamyyttiin – onko myytti totta vai tarua?

Avaa materiaali

Apinasafari-pulmapeli

Apinasafari-pakopeli on pulmatehtäviä sisältävä oppimiskokonaisuus, joka tutustuttaa pelaajat kädellisten kiehtovaan maailmaan. Peli on suunniteltu alakouluikäisille (3–6 luokka) ja kestää n. 10-20 minuuttia. Ilmainen peli pelataan netissä tietokoneella tai iPadilla ja QR-koodilukijalla.

Avaa materiaali

Tehtävä: Luonnon luomaa

Luonnontieteellisestä kokoelma-aineistosta on koottu Finna-Luokkahuoneeseen aineistopaketit “Näyttelyn näyttämää” ja “Kokoelmien kertomaa”. Aineisto sisältää valmiita pohdintatehtäviä ja keskustelua herättäviä valokuvia lajeista Suomen luonnosta ja muualta. Materiaali sopii kaikille kouluasteille.

Avaa materiaali

Tehtävä: Minun luontomuseoni

Luonnontieteellisen museon näyttelyssä museokeskus Vapriikissa on useita dioraamoja eli maisemakuvaelmia, jotka ovat pysähtyneitä kuvauksia hetkistä luonnossa. Mitä sinä keksit kuvata luonnossa? ”Minun luontomuseoni” -tehtävämonisteen avulla voit ottaa itse vastaavia luontomaisemakuvia luonnossa.

Avaa materiaali

Tehtävä: Koko luokan kokoelma

Luonnontieteellisissä museokokoelmissa säilytetään luonnosta kerättyjä eliönäytteitä. Vastaavan voi tehdä myös koululuokkaan tai ulos. Tehtävämonisteen avulla kerrataan jokamiehenoikeudet ja tehdään ”Koko luokan kokoelma".

Avaa materiaali

Tehtävä: Täplä-ilveksen tarina

Museon kokoelmissa on täytettyjä eläimiä, kuten ilves nimeltään Täplä. Millainen laji on ilves? Missä ja milloin Täplä on elänyt? Miten eläimiä täytetään? Lyhyt video (kesto 3 min.) esittelee Täplä-ilveksen tarinan kautta luonnontieteellisiä kokoelma-aineistoja sekä lajiensuojelun historiaa ja tulevaisuutta. Video, sekä siihen liitetyt oppilastehtävät sopivat ala- ja yläkouluille. Materiaalissa myös opettajan mallivastaukset (linkit ohessa).

Avaa materiaali

Tehtävä: Tiedonhaku ja laji-laskut

Suomen luonnossa esiintyy noin 48 000 lajia. Kuinka paljon näistä on selkärankaisia? Entä selkärangattomia, kasveja tai sieniä? Lähdemateriaalin (s. 9-10) lajien lukumäärälistasta voi tehdä piirakka- tai pylväsdiagrammin ja oppia hahmottamaan luonnon monimuotoisuutta, taksonomiaa ja systematiikkaa.

Avaa materiaali

Podcast: Luonnontutkimus Tampereella

Podcast-jaksossa tutkijat kertovat museolla tehtävästä tutkimuksesta ja uusimmista löydöksistä. Mitä on tapahtunut perhoslajeille? Millaisia uusia uutisia kuuluu puutiaistutkimuksesta? Mitä on DNA-viivakoodaus? Jakson voi kuunnella Vapriikin youtube-kanavalla (kesto 40 min.).

Avaa materiaali

Podcast: Luontoon – lähiympäristö tarjoaa elämyksiä ja hyvinvointia

Podcast-jaksossa museon tutkijat pohtivat, millaisia elämyksiä lähiluonto tarjoaa, ja mitä luonnossa voi harrastaa. Mitä luonnossa voi tehdä? Tarvitseeko luonnossa tehdä jotain, vai voiko vain olla? Mikä on iNaturalist? Jakson voi kuunnella Vapriikin youtube-kanavalla (kesto 40 min.).

Avaa materiaali

Luontotohtori-videot

Luontotohtori Tomi Kumpulaisen matkassa pääsee kurkistamaan museon hyönteis- ja selkärankaiskokoelmiin. Lyhyet videot (3-5 min) esittelevät luonnontieteellisen museon kokoelmien karttumista ja näytteiden säilymistä, sekä mielenkiintoisia tarinoita näytteiden taustalla. Videot löytyvät myös Vapriikin youtube-kanavalta.

Avaa materiaali

Asiantuntijaluento: Lahopuun merkitys

Monet eliöt ovat riippuvaisia lahopuusta, jota lisäämällä voidaan tukea metsän ja myös kaupunkiympäristön monimuotoisuutta. Asiantuntijavideo (kesto 45min) sopii taustatiedoksi luonnon monimuotoisuuden, ekosysteemien ja ekotekojen opetukseen.

Avaa materiaali

KevätEtsivä-visa

Tunnetko kevään merkit? Tämä KevätEtsivä-visa sisältää 10 kuva-arvoitusta, joiden ratkaisuun voit etsiä johtolankoja luontoa havainnoimalla. Harjoituksen tarkoituksena on edistää ulkona oppimista, luonnon havainnointia ja lajien tuntemusta.

Avaa materiaali

Kevätbingo

Kevätbingossa (4×4) bongataan kevään merkkejä ulkona luonnossa liikkuen. Bingon voi tulostaa PDF- tai JPG-tiedostosta, tai sitä voi pelata suoraan kännykän ruudulta. Bingon löytää täältä: https://www.vapriikki.fi/vieraile/koulut/koululaistehtavat/

Avaa materiaali