Takaisin hakuun

Talvirastipolku - Talvisia ulkotehtäviä

Lyhyt kuvaus
Talvisia ulkotehtäviä, joita oppilaat voivat tehdä omassa lähiluonnossaan. Rastit on pyritty suunnittelemaan niin, etteivät ne vaadi materiaalien ostamista.
Kuvaus

Tämä reppu on täynnä talvisia rastitehtäviä, jotka julkaistiin alunperin LYKE-verkoston vuoden 2020 joulukalenterissa Instagramissa. Rastitehtävät on suunniteltu toteutettavan erityisesti etänä: jokainen oppilas voi tehdä ne omassa lähiluonnossaan. Rasteja ei tarvitse viedä maastoon vaan oppilas etsii omasta lähiluonnosta sopivat paikat tehtäville. Rastit on pyritty suunnittelemaan niin, etteivät ne vaadi materiaalien ostamista. Rastien välineet ovat yksinkertaisia. Useimmiten pelkkä puhelin tai muistiinpanovälineet riittävät. Rastit on laadittu LYKE-verkoston luonto- ja ympäristökoulujen opettajien yhteistyönä. Toivotamme antoisia luontoelämyksiä talvisella rastipolulla!  

Teemarepun materiaalit

Talvirastipolku - Talven merkit

Noin 10 minuuttia kestävä ulkoilutehtävä lähiluonnossa tai vaikka omassa pihassa. Tarkoitus on havainnoida talven merkkejä ulkoilun aikana. Havainnot voi kirjoittaa ylös ulkoilun jälkeen. Rastin on tarkoitus kehittää rastin suorittajan tietoisuustaitoja.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Jänisten suojaväri

Noin 15-30 minuuttia kestävä toiminnallinen metsätehtävä kaikenikäisille. Vaatii etukäteisjärjestelyjä ohjaajalta. Rastin tekemiseen tarvitaan pahvia, kynä ja sakset. Tavoitteena tutustua lähiluonnon talvehtimiseen.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Eläinten talviruoka

Noin 15-20 minuuttia kestävä toiminnallinen metsäretki päiväkoti- ja ala-asteikäisille. Tavoitteena tutustuttaa lapset lähiluonnon talvehtimiseen keräämällä metsähiirelle ruokaa hiiren talvivarastoon.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Muistipolku talvisessa metsässä

Noin 15 minuuttia kestävä metsäretki kaikenikäisille lähiluonnossa. Vaatii etukäteisvalmistelua ohjaajalta. Rastiin tarvitaan narua sekä lajikortteja. Tavoitteena vetristää muistia sekä tutustuttaa talvisiin lajeihin.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Joulukorttiretki

Noin 15-20 minuuttia kestävä metsäretki kaikenikäisille. Retkellä etsitään kuvauksellinen kohde ja kuvataan jouluisia tai talvisia kuvia.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Suomen kartta luonnonmateriaaleista

Noin 15 minuuttia tai enemmän kestävä toiminnallinen luontotehtävä kaikenikäisille. Rasti vaatii tasaisen alustan lähiympäristöstä. Rasti harjoittaa rastin tekijän taiteellisuutta ja muistia, joskin apuna voi käyttää Suomen karttaa.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Metsätontun luontopolku

Noin 15-30 minuuttia kestävä toiminnallinen ja taiteellinen metsäretki kaikenikäisille. Rastiin tarvitaan kamera, kännykkä tai padi, jolla ottaa kuvia. Mukaan voi ottaa myös rekvisiitaksi pienen tontun.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Metsäjooga

Noin 15-20 minuuttia kestävä toiminnallinen venytys-, tasapaino-, koordinaatio- tai lihaskuntoliikeharjoitus luonnossa eri lajien muotoja imitoiden.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Metsän muodot äidinkielen mallina

Noin 15-20 minuuttia kestävä luova matemaattis-äidinkielellinen metsätehtävä yläkouluikäisille. Tehtävänä sanojen muodostaminen luonnon materiaaleista, sanojen sanaluokkien nimeäminen sekä laskutoimitus sanoilla.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Liito-orava naapurissasi?

Noin 15-30 minuuttia kestävä metsätehtävä alakouluikäisille. Harjoitellaan metsän elämän havainnointia tavoitteena löytää liito-oravalle ravinnoksi ja pesäksi sopivia puita.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Rakenna joulukuusi luonnonmateriaaleista

Rakenna joulukuusi luonnonmateriaaleista joko ulos tai sisälle. Noin 15 minuuttia kestävä luontotehtävä, joka harjoittaa rastin tekijän luovuutta. Joulun mentyä rastin tekijä voi rakentaa tavallisenkin kuusen.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Tähtikuvioita

Noin 10-15 minuuttia kestävä taiteellinen luontoharjoitus vuosiluokille 0-6, jossa rastin tekijää ohjeistetaan tekemään tähtikuvioita syksyisillä lehdillä.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Kuusen koristelu luonnonmateriaaleilla

Etsi lähimetsästä, pihalta tai puistosta pieni kuusi ja koristele se erilaisilla luonnonmateriaaleilla. Rasti sopii kaiken ikäisille ja sen tekoon on hyvä varata 15-30 min. Rasti herättelee tekijän luovuutta ja ilahduttaa varmasti myös kaikkia niitä, jotka pääsevät koristeltua kuusta ihastelemaan!

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Runokolo

Ota mukaasi kynä ja paperia, etsi luonnosta oma käpertymiskolo ja kirjoita siellä paperille ylhäältä alaspäin nimesi. Nimesi kirjaimet aloittavat runosi rivit. Jatka kirjaimista sanoja tai lauseita, joilla kerrot ympäristöhavainnoistasi ja kuvaat kokemustasi luontokolossa.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Eläinten jälkien tunnistus

Toiminnallinen luontotehtävä, joka tutustuttaa tekijänsä eläinten jälkien tunnistamiseen. Rasti sopii kaiken ikäisille ja sen tekoon menee n. 5-20 minuuttia.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Lahopuuruno

Toiminnallinen luontotehtävä kaikenikäisille. Rastin kesto on noin 10-15 minuuttia. Rasti herättelee tekijänsä luovuuden sekä saa tekijän katsomaan lahopuita uusin silmin.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Metsäpeura vai poro?

Toiminnallinen luontotehtävä, joka tutustuttaa tekijän metsäpeuran ja poron eroihin. Rasti sopii vuosiluokille 0-6, nuorimmat voivat tarvita aikuisen opastusta. Rastin kesto on noin 10-15 minuuttia, ja sen voi suorittaa lähiluonnossa.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Talven sanat

Mitä sanoja ja tarinoita kätkeytyy talviseen luontoon? Toiminnallinen luontotehtävä, joka herättelee tekijänsä luovuuden ja saa tekijän tarkastelemaan lähiluontoaan uusin silmin. Rastin kesto on noin 15-30 minuuttia. Se sopii kaikenikäisille, joskin pienimmät saattavat kaivata aikuisen ohjeistusta.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Jääkuningattaren ongelma

Rakenna eläimille pieniä majoja lumesta ja muista luonnonmateriaaleista. Näin ne saavat suojia talvella, kun on kosteaa ja viimaista. Rasti sopii kaikenikäisille. Rastin kesto on noin 10-15 minuuttia. Rasti herättää sympatiaa ja kannustaa asettumaan eläinten asemaan.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Kaamoksen värit

Toiminnallinen luontotehtävä kaikenikäisille. Rastin kesto on noin 10-15 minuuttia. Rasti lisää tekijän tietoisuutta ja läsnäoloa.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Pimeä retki ja aarrelanka

Toiminnallinen tehtävä kaikenikäisille. Rastin kesto on noin 30-45 minuuttia. Rasti herättelee tekijän luovuutta ja opettaa läsnäoloa.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Luontoaiheinen joululaulubongausvisa

Pidä luontoaiheinen joululaulubongausvisa itsellesi tai läheisillesi! Joululauluista voi bongata monia tuttuja talviluonnon lintuja sekä muita eläin- kasvilajeja.

Siirry materiaalin sivulle

Talvirastipolku - Kuusen neulaset/ilmaraot

Toiminnallinen rastitehtävä, joka tutustuttaa tekijänsä kuusen neulasten veden haihduttamiseen. Rastin kesto on noin 5 minuuttia. Rasti sopii kaikenikäisille, mutta nuorimmat saattavat kaivata aikuisen avustusta.

Siirry materiaalin sivulle