Takaisin hakuun

Suomen linnut tutuiksi

Lyhyt kuvaus
Suomen linnut tutuiksi monipuolisten materiaalien avulla! Tulostettavaa materiaalia. Materiaalia musiikkiin, ympäristötietoon, käsitöihin, kuvataiteeseen. Toiminnallista tekemistä.
Kuvaus

Tulostettavaa: linnunpönttöjuliste, talvilinnut-juliste, lajikortit

Musiikkiin lintujen euroviisut

Kuvataiteeseen lintupiirustustaulukko

Käsitöihin linnunpöntön rakentamista

Opas lintujen tunnistamiseen, lintujen pesintää ja muuttoa, vesilintuja, pihabongausta, lintuviikko…

Teemarepun materiaalit

Lintujen euroviisut

Etätehtäväksi tarkoitetussa Lintujen euroviisuissa kuunnellaan 6 tavallisen linnun äänet ja annetaan niille pisteet euroviisujen tapaan. Ryhmän oma opettaja voi koota pisteet, jolloin saadaan selville ryhmän euroviisuvoittaja. Viisujen jälkeen ryhmää voi kannustaa opettelemaan tunnistamaan linnut luonnossa.

Siirry materiaalin sivulle

Juliste, pönttöpesijät

Itse tulostettava juliste esittelee 13 linnunpöntöissä pesivää lintulajia. Lajinimet suomeksi ja ruotsiksi.

Siirry materiaalin sivulle

Juliste, talvilinnut

Itse tulostettava juliste esittelee 20 tavallista talvilintua. Lajinimet suomeksi ja ruotsiksi.

Siirry materiaalin sivulle

Tunnista lintu - opas aloittelijoille

Hyviä vinkkejä lintujen tunnistamisen opetteluun yksin ja yhdessä.

Siirry materiaalin sivulle

Lintupiirustustaulukko

Lintupiirustustaulukolla opitaan hauskalla tavalla lintujen ominaisuuksista. Tehtävä sopii erityisen hyvin pohjustamaan lintujen monimuotoisuutta ja anatomiaa koskevia oppitunteja. Käyttöohjeet toisessa tiedostossa. Samaa ideaa voi hyödyntää omien satunnaispiirustustaulukoiden tekemiseen!

Siirry materiaalin sivulle

Lajikortit_linnut

Lajikortit on tehty tueksi lajiopetukseen ja toiminnalliseen ulkona oppimiseen. Lajikorttitehtäviä löytyy ulkoluokka.fi sivuilta materiaalit-osiosta. Korttien kuvat ovat piirtäneet Milja Laine ja Laila Nevakivi.

Siirry materiaalin sivulle

Pihabongaus kouluille

Pihabongaus tammikuun lopulla on Suomen suurin luontotapahtuma. Se sopii kaikenikäisille koululaisille ja myös lukiolaisille. Ideana on havainnoida korkeintaan tunnin ajan, mitä talvilintuja näkyy, ja laskea, montako eri yksilöä kutakin lajia nähdään. Tarjolla on materiaaleja (www, video, pdf) lajien tunnistamiseen, mutta kaikkia lintulajeja ei tarvitse tunnistaa. Havaintojen määrällä ei kilpailla, vaan osallistumalla luokka on mukana tekemässä kansalaistiedettä talvilintukantojen vaihtelusta. (OBS: Webformulären finns på svenska.)

Siirry materiaalin sivulle

Pöntöt & linnut -linnunpönttöopas

Lapsille ja nuorille suunnatun oppaan avulla voit tehdä kestäviä linnunpönttöjä ja tunnistaa niissä pesivät lintulajit. Mukana ovat kaikki pöntöissä pesivät lintumme. Oppaan voi ladata pdf-tiedostona tai tilata painettuna vihkosena (isommat määrät maksullisia). 24 s. OBS: Också på svenska!

Siirry materiaalin sivulle

Lasten lintuviikko

Lasten lintuviikolla toukokuussa kannustetaan lapsiryhmiä linturetkelle. Retkellä ei tunnisteta lintulajeja, vaan havainnoidaan yhdessä mitä linnut tekevät. Tarjolla on runsaasti maksutonta materiaalia. Verkkolomakkeella osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja!

Siirry materiaalin sivulle

Lintujen pesintä ja muutto

Lintulajien elinympäristöissä on suuria eroavaisuuksia. Kurki kokoaa pesäkekonsa suolle, kiiruna elää tuntureilla, kalalokki hakeutuu järville ja saaristoon. Monet lajit lähtevät talven lähestyessä etelämmäksi lämpimämmille alueille. Perustuu ohjelmiin: Ekolokero ja Minna Pyykön maailma.

Siirry materiaalin sivulle

Vesilinnut

Harjoitteiden avulla opetellaan lintujen tarkkailua ja tutustutaan vesilintuihin veden äärellä. Lintulajien tuntemusta harjoitellaan leikkien ja ääniä kuunnellaan melumittauksen avulla.

Siirry materiaalin sivulle

Rakenna linnunpönttö!

Ohjeet linnunpöntön rakentamiseen. Materiaali on osa Ympäristöverkko-sivustoa, joka on rakennettu TTKK/DMI/Hypermedialaboratorion ympäristökasvatuksen pilotissa.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: www-sivusto
Tekijät Sipari Jouko
Kestävä kehitys luonnon hyvinvointivaikutukset