Takaisin hakuun

Ruoka-aiheisia materiaaleja

Lyhyt kuvaus
Esimerkkejä ruoka-aiheisista materiaaleista MAPPA-palvelussa. Lisää löydät esimerkiksi hakemalla materiaaleista hakusanalla ruoka - ja rajaamalla sen jälkeen hakua.
Kuvaus

Reppuun on kerätty materiaaleja seuraavista aihepiireistä:

– Ruokatieto ja aistit

– Kouluruokailu ja ruokahävikin minimointi

– Open ruokaopas (eri oppiaineiden näkökulma)

– Ruuan tuotanto ja ruuan reitti – puutarhakasvatus lasten ja nuorten kanssa

– Globaali ruoka, eettinen ruuan tuotanto ja vastuullinen kulutus

 

Teemarepun materiaalit

Ruokavisa

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Ruokavisa koostuu oppimateriaalista, verkossa tehtävästä osaamiskilpailusta ja loppukilpailusta.

Koko oppimateriaali löytyy osoitteesta www.ruokatieto.fi/ruokavisa ja osaamiskilpailu osoitteesta www.ruokavisa.fi, mistä löydät myös edellisten vuosien visat omien vastuutaitojen testaamista varten.

Avaa materiaali

Aistien ruokamaailmaan! -opas kerhonohjaajalle

Aistien ruokamaailmaan! -kerhonohjaajan opas sisältää harjoituksia 13 kerhokerralle, joiden kesto on noin 90 minuuttia ja se pohjautuu Sapere-menetelmän mukaisiin aistiharjoitustehtäviin. Oppaan harjoitusten avulla oppilaat matkaavat ruoan maailmaan katsellen, haistellen, kuunnellen, tunnustellen, maistellen, tutkien, kokeillen ja itseään ilmaisten. Tavoitteena on, että lapsi omaksuu monipuolisen ruokavalion ja kasvaa rohkeaksi, itseään ilmaisevaksi ja tietoiseksi kuluttajaksi. Tehtäviä voi mukauttaa ikäryhmän mukaan.

Avaa materiaali

Ruokatieto, opettajien materiaali

Sivusto sisältää paljon materiaalia ruokakasvatuksesta eri ikäisille varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

Avaa materiaali
picture_as_pdf

Hävitetään meidän koulun hävikki -oppituntimateriaali

Materiaalin tarkoitus on edistää kestävien elämäntapojen kasvatusta 4.-8.-luokilla. Materiaali on peli, jossa on tieto-, pohdinta- ja tehtäväkortteja, joiden avulla opitaan ruokahävikistä ja ruan hiilijalanjäljestä. Pelin tavoite on pienentää kouluruokailun hiilijalanjälkeä.

Materiaali on kehitetty ympäristöministeriön rahoituksella.

Avaa materiaali

Koulun korjausopas

Työkaluja koulun hiilineutraalisuuteen: 1) Koulua korjaavat ilmastotehtävät opetukseen/itsenäiseen työskentelyyn (LOPS21), 2) Tiekartta-toimintamalli koko kouluyhteisölle, 3) Koulun hiililaskuri nykytilan kartoitukseen/ilmastotekojen valintaan sekä 4) Käsikirja koulun hiilineutraalisuuteen

Avaa materiaali

Saa syödä -sivusto

Saa syödä -sivusto tarjoaa tietoa ruokahävikistä sekä vinkkejä kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen. Liitteenä myös Hävikkiviikon ajankohtaisseminaarin esitykset.

Avaa materiaali

Maistuva koulu - ideapankki

Maistuvan koulun ideapankista löytyy noin 200 ruokakasvatusideaa – kokonaisia oppitunteja, pieniä tuokioita tai tehtäviä. Löydä vinkkejä kouluruokailun kehittämiseen, yhteistyön lisäämiseen ja vaikkapa kummitoimintaan.

Avaa materiaali

Ellan eväät: sesonkiruokaa

Videolla tutustutaan Ellan kanssa sesonkiruokaan. Esimerkiksi kotimaiset marjat ja sienet ovat ympäristön kannalta ulkomaisia tuontihedelmiä parempi vaihtoehto.

Avaa materiaali

Ellan eväät: ruuan tähteet

Videolla tutustutaan Ellan kanssa ruuantähteiden uudelleen hyödyntämiseen. Hyödyntämällä ruuantähteet saat ympäristön ja oman taloutesi voimaan paremmin.

Avaa materiaali

Open ruokaopas

Open ruokaoppaassa tarkastellaan vastuullista ruokaa monista näkökulmista. Materiaali on tehty aineenopettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi. Opas tarjoaa tietopaketin vastuullisen ruuan teemoihin 12 eri oppiaineen näkökulmasta sekä lisäksi runsaasti tehtäväideoita ja kuvamateriaalia.

Aihetta käsitellään biologian, fysiikan, historian, katsomusaineiden, kemian, kotitalouden, kuvataiteen, maantieteen, matematiikan, terveystiedon, yhteiskuntaopin ja äidinkielen ja kirjallisuuden näkökulmista.

Lämpimästi tervetuloa mukaan innostumaan vastuullisen ruuan teemoista!

Avaa materiaali

YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa -materiaali

Materiaali tarjoaa lasten ja nuorten toimijoille laadukkaita ympäristökasvatusmalleja ja inspiroi kehittämään lisää toimintaa aiheen parissa.

Avaa materiaali

Siemenestä kompostiin – ruoan elinkaari

Artikkeli käsittelee mm. seuraavia aihepiirejä: Mikä on ruokajärjestelmä? Entäpä ruuan reitti kuluttajalle? Jäte on jätettä vasta kaatopaikalla? Artikkeli sisältää myös tekemistä aiheen parissa sekä vinkkejä ilmiöoppimiseen.

Avaa materiaali

Kasva ja opi puutarhassa!

Käsikirja lasten ja nuorten kanssa toimiville, jotka haluavat ammentaa puutarhasta eväitä myönteiselle luontosuhteelle ja ilmastoystävälliseen kasviksilla herkutteluun! Oppia puutarhan perustamiseen ja hoitamiseen lasten ja nuorten kanssa. Ideoita puutarhaympäristöön luovan toiminnan lähteenä.

Avaa materiaali

Global Meal - Globaali ruoka -tehtäväpaketti

Globaali ruoka -materiaalit on tehnyt osana Global Meal -vastamainontaa ruuasta -hankkeen materiaaleja tukemaan ruoka-aiheisen vastamainostyöpajan järjestämistä koulussa. Paketti toimii myös itsenäisenä kokonaisuutena ruuan globaalien vaikutusten käsittelemisessä.

Paketti koostuu seuraavista osista:
1. Muistilista globaalin ruuantuotannon kysymyksiin
2. Suunnistusopas supermarkettiin -animaatiovideo sekä siihen liittyvä Kahoot-visa
3. Infografiikat (3kpl), joiden aiheina on suklaa, liha ja maissi,
4. Infografiikoihin liittyvä tehtäväpaketti oppilaille
5. Tehtäväpaketin tehtävien oikeat vastaukset

Avaa materiaali
Tekijät Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry
Ympäristö ja luonto maaperä

Eetin materiaalit ruoan tuotannosta ja vastuullisesta kuluttamisesta

Missä ja miten kaakaota tuotetaan? Mitä globaaleja vaikutuksia tuotannolla on ihmisoikeuksiin, ympäristöön ja ilmastoon? Miten voi kuluttaa vastuullisesti ja vaikuttaa kestävän tulevaisuuden puolesta?

Eetti tarjoaa opetusmateriaaleja maailmankaupan oikeudenmukaisuudesta, vastuullisesta kuluttamisesta ja vaikuttamisesta. Eetin Ruoka-osiosta löytyy oppilaille suunnattuja itsetarkisteisia tehtäviä, jotka voi tehdä suoraan nettisivuilla. Opettaja voi koota ryhmälleen sopivan setin tai vetää työpajarungon diasarjan avulla kokonaisen oppitunnin.

Avaa materiaali