Takaisin hakuun

Punaisen listan pelastajat: tehtäviä ja tietoa lajien uhanalaisuudesta

Teemarepun julkaisija
Lyhyt kuvaus
Mistä on kyse lajikadossa ja mitä minä voin tehdä sen ehkäisemiseksi? Mitä tarkoittaa joukkosukupuutto ja mitä 5 edellistä joukkosukupuuttoa ovat olleet? Millaisia lajeja Suomen luonnosta löytyy? Artikkeli- ja audiopaketti, jossa tietoa ja tehtäviä lajikadosta ja Suomen uhanalaisista lajeista.
Kuvaus

Artikkelipaketissa tiukkaa faktaa selkeästi selitettynä, helppoja, osallistavia tehtäviä tiedon testaukseen ja kartuttamiseen sekä hauskoja luontofaktoja meidän erityisestä suomalaisesta luonnostamme ja sen uhanalaisista eliöistä.

Teemarepun materiaalit

Testaa tietosi Naalista! Tällainen on Suomen uhanalaisin eläin.

Testaa tietosi Naalista! Suomessa on tehty valtavasti töitä äärimmäisen uhanalisen naalin eteen ja sen pesintää on odotettu vuosikymmeniä. Keväällä tutkijat löysivät merkkejä naalin mahdollisesta pesinnästä, ja nyt odotetaan uutisia sen onnistumisesta.

Siirry materiaalin sivulle

Tiesitkö, että dinosaurusten kuolemaa edelsi vielä suurempi joukkotuho? Tällaisia olivat viisi aiempaa joukkosukupuuttoa

Korttimuotoinen, erittäin visuaalinen ja infomatiivinen toteutus, jossa kerrotaan lyhyesti 5 aiemmin joukkosukupuuton faktat, tai mitä niistä tiedetään. Mukana kevyttä toiminnallisuutta.

Siirry materiaalin sivulle

Anna kukkien kukkia ja kuluta järkevästi – Lue tutkijan vinkit, miten sinäkin voit ehkäistä luontokatoa arjessasi

Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen tutkija ja johtaja Aino Juslén antaa helpot vinkit siihen, mitä jokainen voi tehdä omassa arjessaan luontokadon ehkäisemikseksi. Samalla hän selittää, miksi nämä toimet ovat tärkeitä. Sopii hyvin kaikenikäisille ja antaa toivoa ja ratkaisuja.

Siirry materiaalin sivulle

Joka yhdeksäs Suomen luonnon lajeista on uhanalaisia – Testaa, mitä tiedät punaisen listan eläimistä

Kevyt testi uhanalaisuusarvionnin punaiseen listaan liittyen. Testissä voi arvata (tai tietää) mihin uhanalaisuusluokkaan mikäkin eläin kuuluu. Vastauksen jälkeen saa tietoa kyseisestä eläimestä ja siitä, miksi se on uhanalainen.

Siirry materiaalin sivulle

Lajien punainen lista: Katso, mitä Suomen eläimet ovat vaarantuneet

Portaalimainen artikkelitoteutus, jossa hyvin selkeästi näytetään kaikki uhanalaisuusarviointi Punaisen kirjan punaiselle listalle (uhanalaiset ja silmälläpidettävät) kuuluvat Suomen luonnon lajit ja kerrotaan jokaisen lajin kohdalla, mikä sen luokitus on ja miksi se on punaisella listalla.

Siirry materiaalin sivulle

Elämä hiipuu maapallolla - Tästä on kyse luontokadossa

Visuaalinen alaspäin skrollattava juttu, jossa selitetään hyvin yksinkertaisesti, mistä luontokadossa on kysymys. Jutussa pääsee myös testaamaan, miten viiden eri lintulajin määrät ovat kehittyneet tiettynä vuotena (vuodesta 1984 vuoteen 2021 välillä).

Siirry materiaalin sivulle

Tiesitkö, että kimalaisella on kieli? Ota haltuun 6 hämmentävää luontofaktaa!

Korttimuotoisessa artikkelissa kerrotaan kuusi hämmentävää faktaa Suomen luonnon uhanalaisista lajeista ja jokaisen faktan jälkeen kysytään kyseistä lajia koskeva monivalintakysymys. Vastauksen jälkeen näkyville tulee oikea vastaus sekä se, miten muut ovat vastanneet.

Siirry materiaalin sivulle

Puut valtasivat maailman satoja miljoonia vuosia sitten ja nyt ne kuhisevat ihmisillekin tärkeää elämää – Kurkista suurkaupunkiin nimeltä mänty

Vahvasti visuaalinen, alaspäin skrollattava artikkelitoteutus, jossa käydään läpi suomalaisen metsän syntytarina ja uppoudutaan sen jälkeen erityisesti männyn ja sen eliöiden elämään ja merkitykseen.

Siirry materiaalin sivulle

Ällistyttävä luonto -podcast

Ota haltuun lähes sata kiinnostavaa ja hauskaa faktaa Suomen luonnosta ja uhanalaisista lajeista, jotka voimme vielä yhdessä pelastaa! Ällistyttävä luonto kertoo luontomme hämmästyttävistä yksityiskohdista ja lajien hymyilyttävistä ominaispiirteistä.

Siirry materiaalin sivulle