Punaisen listan pelastajat: tehtäviä ja tietoa lajien uhanalaisuudesta
Artikkelipaketissa tiukkaa faktaa selkeästi selitettynä, helppoja, osallistavia tehtäviä tiedon testaukseen ja kartuttamiseen sekä hauskoja luontofaktoja meidän erityisestä suomalaisesta luonnostamme ja sen uhanalaisista eliöistä.
Testaa tietosi Naalista! Tällainen on Suomen uhanalaisin eläin.
Testaa tietosi Naalista! Suomessa on tehty valtavasti töitä äärimmäisen uhanalisen naalin eteen ja sen pesintää on odotettu vuosikymmeniä. Keväällä tutkijat löysivät merkkejä naalin mahdollisesta pesinnästä, ja nyt odotetaan uutisia sen onnistumisesta.
Tiesitkö, että dinosaurusten kuolemaa edelsi vielä suurempi joukkotuho? Tällaisia olivat viisi aiempaa joukkosukupuuttoa
Korttimuotoinen, erittäin visuaalinen ja infomatiivinen toteutus, jossa kerrotaan lyhyesti 5 aiemmin joukkosukupuuton faktat, tai mitä niistä tiedetään. Mukana kevyttä toiminnallisuutta.
Tutkijoiden mukaan kuudes joukkosukupuutto etenee vauhdilla ja uhkaa koko ihmiskuntaa – Lajikatoa on kuitenkin vielä mahdollista hidastaa
Tutkija Jussi T. Erosen haastatteluun perustuva pitkä ja perusteellinen teksti siitä, mistä kuudennessa joukkosukupuutossa on kyse ja mitä sille voidaan tehdä.
Anna kukkien kukkia ja kuluta järkevästi – Lue tutkijan vinkit, miten sinäkin voit ehkäistä luontokatoa arjessasi
Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen tutkija ja johtaja Aino Juslén antaa helpot vinkit siihen, mitä jokainen voi tehdä omassa arjessaan luontokadon ehkäisemikseksi. Samalla hän selittää, miksi nämä toimet ovat tärkeitä. Sopii hyvin kaikenikäisille ja antaa toivoa ja ratkaisuja.
Joka yhdeksäs Suomen luonnon lajeista on uhanalaisia – Testaa, mitä tiedät punaisen listan eläimistä
Kevyt testi uhanalaisuusarvionnin punaiseen listaan liittyen. Testissä voi arvata (tai tietää) mihin uhanalaisuusluokkaan mikäkin eläin kuuluu. Vastauksen jälkeen saa tietoa kyseisestä eläimestä ja siitä, miksi se on uhanalainen.
Lajien punainen lista: Katso, mitä Suomen eläimet ovat vaarantuneet
Portaalimainen artikkelitoteutus, jossa hyvin selkeästi näytetään kaikki uhanalaisuusarviointi Punaisen kirjan punaiselle listalle (uhanalaiset ja silmälläpidettävät) kuuluvat Suomen luonnon lajit ja kerrotaan jokaisen lajin kohdalla, mikä sen luokitus on ja miksi se on punaisella listalla.
Elämä hiipuu maapallolla - Tästä on kyse luontokadossa
Visuaalinen alaspäin skrollattava juttu, jossa selitetään hyvin yksinkertaisesti, mistä luontokadossa on kysymys. Jutussa pääsee myös testaamaan, miten viiden eri lintulajin määrät ovat kehittyneet tiettynä vuotena (vuodesta 1984 vuoteen 2021 välillä).
Tiesitkö, että kimalaisella on kieli? Ota haltuun 6 hämmentävää luontofaktaa!
Korttimuotoisessa artikkelissa kerrotaan kuusi hämmentävää faktaa Suomen luonnon uhanalaisista lajeista ja jokaisen faktan jälkeen kysytään kyseistä lajia koskeva monivalintakysymys. Vastauksen jälkeen näkyville tulee oikea vastaus sekä se, miten muut ovat vastanneet.
Puut valtasivat maailman satoja miljoonia vuosia sitten ja nyt ne kuhisevat ihmisillekin tärkeää elämää – Kurkista suurkaupunkiin nimeltä mänty
Vahvasti visuaalinen, alaspäin skrollattava artikkelitoteutus, jossa käydään läpi suomalaisen metsän syntytarina ja uppoudutaan sen jälkeen erityisesti männyn ja sen eliöiden elämään ja merkitykseen.
Ällistyttävä luonto -podcast
Ota haltuun lähes sata kiinnostavaa ja hauskaa faktaa Suomen luonnosta ja uhanalaisista lajeista, jotka voimme vielä yhdessä pelastaa! Ällistyttävä luonto kertoo luontomme hämmästyttävistä yksityiskohdista ja lajien hymyilyttävistä ominaispiirteistä.