Takaisin hakuun

Luonnon monimuotoisuus opetuksessa

Teemarepun julkaisija
Lyhyt kuvaus
Me aarteenvartijat - luonnon monimuotoisuus opetuksessa -kurssin materiaaleja. Reppuun kootaan kaikki kurssilla käytetyt ja suositellut opetusmateriaalit.

Teemarepun materiaalit

picture_as_pdf

Saimaan kuutti ja lumiukko

Saimaan kuutti ja lumiukko on WWF:n ympäristökasvatusmateriaali erityisesti esikoulujen käyttöön. Markus Majaluoman kirjoittama ja kuvittama hauska satu sopii johdannoksi norppa-aiheeseen.

Materiaaliin kuuluu lisäksi erillinen opettajan opas.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Saimaan kuutti ja lumiukko - opettajan opas

Opettajan opas sisältää tehtäviä ja harjoituksia esikoululaisille saimaannorppaan liittyen. Tutkimustehtävillä havainnoidaan luonnon ja ilmaston merkitystä. Liikunnallisilla leikeillä eläydytään norpan elämään. Väritys- ja askartelutehtävissä samoja teemoja työstetään käden taitoja harjoitellen.

Siirry materiaalin sivulle

Suuri rantaseikkailu

Suuri rantaseikkailu on alakouluille suunnattu mobiilioppimateriaali, jota käytetään tutkimustehtäviin vesistön rannalla. Materiaali sisältää monipuolisia havainnointi- ja pohdintatehtäviä eri teemoista. Materiaali on laadittu seppo-oppimisalustalle. Se on ladattavissa maksutta mutta vaatii rekisteröitymisen.

Siirry materiaalin sivulle

Vesistömysteeri

Vesistömysteeri on yläkouluille suunnattu mobiilioppimateriaali, jota käytetään tutkimustehtäviin vesistön rannalla. Materiaali sisältää monipuolisia havainnointi- ja pohdintatehtäviä eri teemoista. Materiaali on laadittu seppo-oppimisalustalle. Se on ladattavissa maksutta mutta vaatii rekisteröitymisen.

Siirry materiaalin sivulle

Erilaisia elinympäristöjä

Sivustolle on koottu Ekolokero-ohjelman eri elinympäristöistä kertovat jaksot. Suomen luonto tarjoaa eläimille ja kasveille runsaasti erilaisia elinympäristöjä: metsiä, soita ja vesistöjä. Monet lajit ovat sopeutuneet myös ihmisen rakentamaan ja muokkaamaan ympäristöön.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Nuorten vieraslajitalkoo-opas

Nuorille suunnattu opas vieraslajitalkoiden järjestämiseen. Oppaasta saat perustiedot vieraslajeista, apua niiden tunnistamiseen sekä ohjeet talkoiden järjestämiseen.

Siirry materiaalin sivulle

Luonnon monimuotoisuus - mitä se on?

Mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa ja miksi se on tärkeää? WWF:n johtava metsäasiantuntija Panu Kunttu kertoo.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Vuosisata metsässä -oppitunti

Millainen onkaan lahopuun salattu elämä? Metsäluonnon monimuotoisuuteen tutustuttava toiminnallinen oppitunti, joka keskittyy erityisesti haavan ja lahopuun merkitykseen metsälajiston elinolosuhteiden luojina. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden koulukiertueen aineistoa.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Haapapuun seuralaiset

Asuntona haapa: löytyykö kaikille kavereille koti? Vuosisata metsässä -oppitunnin aikajanaharjoituksessa hyödynnettävät kortit. 26 kpl A5-kokoista lajikorttia, joiden avulla havainnollistetaan miten haapa tarjoaa kodin eri lajeille eri elämänvaiheissaan. Harjoituksen ohje löytyy Vuosisata metsässä -opppitunnin harjoituksia -dokumentista. Lisäksi tarvitset Haapa eri ikäisinä -kortit (liitemateriaaleissa).

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Syitä monimuotoisuuden suojeluun -taulut

Seitsemän erilaista syytä, joiden vuoksi luonnon monimuotoisuutta tulisi suojella. Taulut soveltuvat luonnon monimuotoisuuden merkityksen eettiseen pohdintaan oppilasryhmän tai aikuisten kanssa. Mukana ehdotus taulujen käyttötavaksi sekä keskustelun herättelykysymyksiä. A4-koko. Tulosta yksipuoleisina.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

WWF:n metsävaikuttamisopas

Metsien suojelussa pätee sama totuus kuin elämässä ylipäätään: yhden ihmisen toiminnalla voi olla parhaassa tapauksessa valtava merkitys. Sinäkin voit vaikuttaa julkisten metsänomistajien, kuten valtion, kuntien ja seurakuntien, toimintaan. Yhteydenotto oikeisiin tahoihin tai asian tuominen esille mediassa voivat esimerkiksi säästää lähimetsäsi avohakkuulta. Oppaassa kuvaamme valtiota, kuntia ja seurakuntia metsänomistajina ja avaamme niiden metsiä koskevaa päätöksentekoa. Lisäksi neuvomme, mitä sinä voit tehdä kirittääksesi näitä suuria metsänomistajia suojelemaan metsiä ja metsäluontoa.

Siirry materiaalin sivulle