Takaisin hakuun

Lähiympäristön siivoustalkoot

Lyhyt kuvaus
Miten järjestän lähiympäristön siivoustalkoot? Mihin kerätyt roskat kuuluvat? Tuhti tieto- ja vinkkipaketti siivoustalkoiden järjestämisestä, jätteiden lajittelusta sekä roskaantumisesta yleensä. Päivitetty 3.5.2022
Kuvaus

Repun sisältö:

– Syke:n oppimiskokonaisuus roskaantumisesta

– Siisti Biitsi – siivoustalkoo-ohjelma ja Roska päivässä -liike

– Luontokoulu Kaislan materiaaleja siivoustalkoiden järjestämiseen

– Ohje tien reuna-alueiden siivoamiseen

– Tietoa merten roskaantumisesta

– YLEn materiaaleja aiheesta

– Lajittelumateriaaleja

Teemarepun materiaalit

Roskaantuminen ja mikromuovit -oppimiskokonaisuus

Roskaantuminen ja mikromuovit -oppimiskokonaisuus pureutuu roskaantumisongelmaan monista näkökulmista niin tieteen kuin taiteenkin keinoin. Materiaalien pohjalta voi ideoida vaikkapa koulun ilmiöviikon!

Toiminnalliset tehtävät vievät oppilaat ulos: pelaa roskabingoa tai tutki lähiympäristön mikromuoveja videon opastuksella. Pohdi miten voit vaikuttaa ympäristön roskaantumiseen muuttamalla omia kulutustapojasi ja käyttäytymistäsi. Rantaroskasiivouksen roskista syntyy näyttävä meriroskainstallaatio koululle tai lähikirjastoon, jolloin roskaongelma saa huomiota laajemminkin. Löydäthän myös oppilaiden ikätason mukaan räätälöidyt tietotekstit tehtävineen. Voit myös harjoittaa matematiikan taitoja mikromuoveilla tai vaikka kehittää kielitaitoasi pelaamalla roskabingoa englanniksi tai venäjäksi!

Siirry materiaalin sivulle

Roskabingo

Roskabingo kokoaa yhteen Suomen rannoilta yleisemmin löytyvät roskatyypit ja kannustaa oppilaita havainnoimaan niitä omassa lähiympäristössään. Bingon voi tulostaa tai sen täyttäminen onnistuu älypuhelimella piirtotyökalua käyttämällä (lataa ensin tiedosto puhelimelle). Bingo on saatavilla suomeksi, venäjäksi ja englanniksi (kts. viitteet).

Bingo on osa Roskaantuminen ja mikromuovit -oppimiskokonaisuutta, josta löydät lisää aiheeseen sopivia tehtäviä (kts. viitteet).

Siirry materiaalin sivulle

Tutki itse: roska ja mikromuovi

Video opastaa, miten voit itse tutkia lähiympäristösi mikromuovia. Video on tekstitetty suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

Videoon liittyvän roskabingon ja tutkimuslomakkeen voit ladata liitemateriaaleista. Roskaantuminen ja mikromuovit -oppimiskokonaisuudessa lisää aiheeseen liittyviä tehtäviä.

Siirry materiaalin sivulle

Siisti Biitsi -siivoustalkoo-ohjelma

Tavoitteena on antaa peruskouluille ympäri Suomen mahdollisuus sitoutua oman lähiympäristönsä vaalimiseen ja kestävän elämäntavan mukaisen toimintakulttuurin luomiseen. Tämä toteutuu sekä teorian että käytännön kautta.

Ohjelmaan voivat koululuokkien lisäksi osallistua muutkin ryhmät, kuten partiolippukunnat tai luontokouluryhmät.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Lähdetään retkelle Itämeren rantaan!

Vinkkivihko sisältää runsaasti erilaisia Itämereen liittyviä leikkejä ja tehtäväideoita, joita voi toteuttaa rannalla. Ohjaajaa varten vihkoon on koottu kattavasti perustietoa Itämerestä ja sen suojelusta. Mukana on myös mm. ohjeet rannan siivoamiseen sekä itämeriystävällisiin retkieväisiin.

Vihkosta löydät kootusti 40 eri tahojen tuottamaa Itämeri-tehtävävinkkiä ja ihan uusia ideoita. Tehtävät on ajettu kolmeen eri kategoriaan `Leiki ja liiku´, ´Tutki ja opi´ sekä ´Luo ja koe´. Vihko on koottu erityisesti koululaisten päiväleirien, luontokerhojen ja partiolippukuntien tarpeisiin, mutta siitä voi hyvin poimia ideoita myös peruskouluun.

Siirry materiaalin sivulle

Roska päivässä -liikkeen Ennaltaehkäise maailman yleisintä roskaa lahjoittamalla miniroskis -haaste

Tarkoitus on vähentää maailman yleisintä roskaa, myrkyllisiä ja tulipaloja aiheuttavia tupakantumppeja ympäristössämme lahjoittamalla ainakin yksi miniroskis tupakoivalle.Miniroskis tuunataan ilmatiiviistä ilmaisesta kierrätyspurkista ( esim. diabeetikon koeliuskapurkki, filmipurkki) ja kestää käytössä vuosien ajan.

Siirry materiaalin sivulle

Tupakantumppi on salakavala tappaja, joka ei häviä merestä koskaan

Tupakantumpit ovat merten ja rantojen yleisimpiä jätteitä. Yle Luonnon artikkeli.

Siirry materiaalin sivulle

Koululaisten siivoustalkoot

Materiaali toimii taustamateriaalina koululaisten siivoustalkoiden järjestämiseen. Padlet-alustalla on taustatietoa ja tehtäviä roskaantumisesta eri ikäluokille sekä linkkejä ja ohjeita roskan keräysretken järjetsämiseen ja roskien lajitteluun Päijät-Hämeen alueella.

Siirry materiaalin sivulle

Merten roskaantuminen, muovit, mikromuovit ja haitalliset aineet

Suomen ympäristökeskuksen raportteja 37 / 2016. Laaja tietopaketti merten roskaantumisesta.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Roskaa näkyvissä! Vesien roskaantuminen hallintaan.

Tietoa merten roskaantumisesta sekä suosituksia roskaantumisen hallintaan.

Siirry materiaalin sivulle
YLE

Katso millainen on meren kevät, merta ihastellessa siivotaan myös rantoja.

Ulos luontoon Kevätseuranta -ohjelmassa ihastellaan meren kevättä ja siivotaan rantoja. Käymme myös etsimässä ilveksiä keväthangilta.

Kesto 27 min

Siirry materiaalin sivulle
YLE

Näin voit itse vähentää merien roskaantumista

Vinkkejä meriroskien vähentämiseen.

Siirry materiaalin sivulle

Jätteiden lajittelujulisteet

Julisteisiin on koottu mahdollisimman yksinkertaisesti esitettynä eri jäteastioihin kuuluvien jätteiden kuvia. Voit printata julisteet ja käyttää niitä esimerkiksi tapahtumissa tai laittaa seinälle sopivaan paikkaan. Sopii esimerkiksi lajittelun opettelemiseen vapaaehtoisten kanssa!

Siirry materiaalin sivulle

Lajittelupeli

Lajittelupelissä lajitellaan erilaiset roskat oikeisiin jäteastioihin. Pelissä tutustut hauskalla tavalla viemärietikettiin, jätteiden lajittelun perusteisiin ja uusiotuotteisiin.

Lajittelupeli soveltuu esimerkiksi oppitunnin lisämausteeksi tai koulun ympäristöpäivään.

Lajittelualustojen kääntöpuolella on kuva uusiotuotteesta, joka kyseisestä jätteestä valmistetaan, kun se lajitellaan oikeaan paikkaan.

Lajittelupeli (A4) sisältää ohjeen, lajittelukortit ja -alustat.

Siirry materiaalin sivulle