Takaisin hakuun

HYÖNTEISET

Teemarepun julkaisija
Lyhyt kuvaus
Muurahaiset, sudenkorennot, kärpäset yms. hyönteiset. Niiden tietoa ja kevätseuranta. Luonto-ohjelma ja tarinoita

Teemarepun materiaalit

Kukkien tuoksu houkuttelee hyönteisiä

Niityillä liikkuu kesällä lukuisasti pölyttäjiä, joita kukkien tuoksu houkuttelee. Pölyttäjät imevät kukista ravintoa, ja samalla levittävät siitepölyä kukasta kukkaan. Tämä varmistaa kukkaloiston myös seuraavana kesänä. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero.

Siirry materiaalin sivulle

Tuhatjalkaisella ei olekaan tuhatta jalkaa

Tietoa tuhatjalkaisista. Tuhatjalkaiset kuuluvat niveljalkaisten pääjaksoon. Suomessa niitä esiintyy noin 50 lajia, koko maailmassa lajeja lasketaan olevan noin 13000. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video, www-sivusto
Tekijät Salovaara Risto

Muurahainen lypsää kirvoja

Niin sanottu mesikaste on kirvojen ja eräiden muiden hyönteisten sokeripitoista ulostetta. Kirvat erittävät sitä peräpäästään suurina pisaroina. Mesikaste on muurahaisten suurta herkkua, ja muurahaiset pitävätkin kirvoja kuin kotieläiminään. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video, www-sivusto
Tekijät Salovaara Risto

Sudenkorennot ovat hyönteismaailman ilma-akrobaatteja

Tietoa sudenkorennoista, jotka ovat vanhimpia lentäviä hyönteisiä satojen miljoonien vuosien takaa. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero.

Siirry materiaalin sivulle

Kuinka hämähäkinseitti syntyy?

Sivustolla ja videolla kerrotaan, kuinka hämähäkinseitti syntyy.

Siirry materiaalin sivulle

Kukkakärpäset ovat lentotaitureita

Tietoa kukkakärpäsistä. Ne ovat taitavia lentäjiä, tekevät nopeita pyrähdyksiä eri suuntiin ja pystyvät jopa pysymään ilmassa paikoillaan. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu.

Siirry materiaalin sivulle

Muurahaiset ovat järjestäytynyttä joukkoa

Tietoa muurahaisista ja niiden elämästä. Muurahaiset elävät kehittyneissä yhdyskunnissa, joissa kaikilla asukkailla on oma tehtävänsä. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu.

Siirry materiaalin sivulle

Metsän uumenissa

Filmissä seurataan muurahaistyttö Sennan seikkailuja havumetsässä. Metsä on valtava, ja siellä on paljon puita, mutta Sennaa ei pelota. Se tuntee joka kolon ja paikan. Lisäksi kurkistetaan, kuinka palokärki, pyy ja sinisiipi viihtyvät puiden lomassa. Filmi on täynnä jännitystä ja kertoo kekomuurahaisen elämästä syvällä metsän uumenissa. Kesto 16 min. Tuotanto: Passer Media

Siirry materiaalin sivulle

Eläinten esiinmarssi - sarja

Eläinten esiinmarssi esittelee Pohjolan eläimiä korennoista karhuihin ja majavasta muurahaisiin. Sarja tutustuttaa luonnossa elävien eläinten touhuihin ruohonjuuritasolla. Se näyttää, millaisia pesiä eläimet tekevät, miten ne lentävät, tekevät työtä ja mitä ne mieluiten syövät.

Siirry materiaalin sivulle

Heinäsirkat viestivät toisilleen sirittämällä

Tietoa heinäsirkoista, jotka ovat suorasiipisten lahkoon kuuluvia pitkäjalkaisia hyönteisiä. Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu.

Siirry materiaalin sivulle

Olli Oravainen ja Mari Muurahainen

Upeasti kuvitetussa sadussa Olli Oravainen tapaa Mari Muurahaisen. Tarina koostuu neljästä osasta, joissa tutustutaan mm. hyönteisiin, muurahaisten yhteiskuntaan ja pesään sekä elinkaareen. Satu on luettavissa internetissä ja lisäksi koko aineisto sekä siihen liittyvä värityskirja ovat saatavilla tulostettavina pdf- ja word -versiona.

Siirry materiaalin sivulle

Viisi tapaa pelastaa pörriäinen! Valitse omasi ja merkkaa tekosi!

Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys, varsinkin, jos riittävän moni ottaa haasteen vastaan. Miten sinä haluat auttaa: Kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse laskuriin. Nappaa myös kuva meidän kaikkien iloksi, ja jaa se tunnisteella #pelastapörriäinen

Siirry materiaalin sivulle

Kevätseuranta

Luonto-Liiton Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Täältä löydät myös lasten oman kevätseurantakortin.

Siirry materiaalin sivulle

Oma koti kullan kallis! Infoa pölyttäjistä sekä ötökkähotellien rakentamisesta

Kattava opus ötökkähotellien rakentamisesta sekä tietoa suomalaisista pölyttäjistä. Sisältää myös paljon linkkejä, joiden kautta voi tutkia lisää pölyttäjien elämää sekä Youtube-linkkejä.
Soveltuu käytettäväksi esim. biologian ja puukäsityön etätunneilla!

Siirry materiaalin sivulle

Perhoset

Tietoa perhosista, jotka voidaan jakaa elintapojensa ja näyttäytymisensä mukaan päivä- ja yöperhosiin. Sisältää myös berhosbaarin ohjeen.

Siirry materiaalin sivulle

Botanian kasvitieteellinen puutarha ja trooppinen perhospuutarha: Perhosen elinkierto

Itä-Suomen yliopiston Kasvatus kestävään tulevaisuuteen -kurssin projektityö keväällä 2015 yhteistyössä Botanian ystävät ry:n kanssa (EASE ry vain jakajana). Opetusmateriaaliksi tuotettu video käsittelee Joensuussa sijaitsevan Botanian kasvitieteellisen puutarhan ja trooppisen perhospuutarhan perhosia ja perhosten elinkiertoa.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video
Tekijät Sonja Nyrönen, Emmi Nylund, Miikka Paananen, Matti Paalanen, Heini Pakarinen, Hannu Partanen, Mirka Partanen, Sini Oksman, Janne Ojala

Hyönteisistä on moneksi

Video kertoo selkärangattomista eläimistä, joista suurin osa on hyönteisiä. Niillä on luonnossa suuri merkitys, vaikka kaikista me ihmiset emme niin välitäkään. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero.

Siirry materiaalin sivulle

Hyttysen ininä onkin siipien värinää

Tietoa hyttysistä. Mitä haittaa on hyttysten läiskimisestä tai entä vaikuttaako ihmisen veriryhmä, vaatetus ja perimä alttiuteen joutua hyttysten kohteeksi?

Siirry materiaalin sivulle

Raatokärpäsillä on hyvä hajuaisti

Tietoa raatokärpäsistä. Metallinhohtoisilla raatokärpäsillä on hyvä hajuaisti. Raa’an ja pilaantuneen lihan haju houkuttelee ne nopeasti paikalle.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video, www-sivusto
Tekijät Salovaara Risto

Hyödyllisiä ja harmillisia

Hoitamaton pihapiiri kihisee elämää. Kivien ja oksien alla vilisee monenlaisia pikku otuksia, joista monet ovat hyödyllisiä, mutta toiset taas varsinaisia kiusanhenkiä. Perustuu ohjelmaan: Ekolokero.

Siirry materiaalin sivulle