Takaisin hakuun

Erätaidot ja vastuullinen retkeily

Lyhyt kuvaus
Tähän reppuun kootaan eränkäynnin perinteitä ja historiaa sekä erätaitoja ja vastuullisen luonnossa liikkumisen vinkkejä. Päivitetty 1.4.2021.

Teemarepun materiaalit

Retkeilyn ABC - Retkeilijän vinkit

Oletpa aloitteleva retkeilijä tai kokenut eränkävijä, saat näiltä sivuilta monenlaisia vinkkejä retkeilyyn. Kun retkeilytaidot karttuvat, retkeilystä tulee turvallisempaa ja retkistä nauttii enemmän.

Siirry materiaalin sivulle

Jokamiehenoikeudet Suomessa -video

Jokamiehenoikeuksien nojalla voit liikkua luonnossa myös yksityisten maanomistajien mailla retkeilyalueiden ja luontopolkujen lisäksi. Luonnossa liikkuminen kohottaa kuntoa, virkistää ja rentouttaa.

Kotouttavaa luonnonhoitoa Pirkanmaalla (Kolu) -hanke on tehnyt videon, joka kertoo luonnossa liikkujan oikeuksista ja velvollisuuksista. Video on tekstitetty suomeksi, englanniksi, arabiaksi, farsiksi, somaliksi ja italiaksi.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video
Kestävä kehitys kulttuuriperintö
Ympäristö ja luonto lähiympäristö, metsät, suot

Jokamiehenoikeuskortit ja niiden käyttövinkit

Materiaali sisältää Vappu Ormion kuvittamat kortit jokamiehenoikeuksista sekä vinkkejä opettajille ja kasvattajille siitä, miten korttien avulla voi opettaa jokamiehenoikeuksia lapsille ja nuorille. Kortteja on yhteensä 15, joista 10 kuvaa jotain jokamiehenoikeuksien mukaan sallittua asiaa, 3 kuvaa jotain rajoitettua tai luvanvaraista, ja 2 kuvaa jotain kiellettyä.

Siirry materiaalin sivulle

Vastuullisen retkeilijän muistilista ja retkiaiheiset tehtävät

Luonnon hyvinvointi on jokaisen retkeilijän vastuulla. Espoon ympäristökeskuksen kokoamat ohjeet toimivat hyvänä muistilistana kaikille vastuullisille retkeilijöille ja sopivat tulostettavaksi esimerkiksi luokan seinälle. Muistilistan ohessa on muutamia tehtäviä kouluille tai perheille liittyen retkeilyyn, luonnon havainnointiin ja retkipäivän suunnitteluun. Tehtävät on mahdollista suorittaa yksittäin tai kokonaisuutena.

Tehtävä 1: luontobingo

Tehtävä 2: suunnittele kuvitteellinen retki

Tehtävä 3: oikein/väärin väittämät jokamiehenoikeuksista ja retkeilijän vastuusta

Siirry materiaalin sivulle

Retkikartta.fi -palvelu

Palvelusta voit hakea Metsähallituksen retkeilyyn sopivia kohteita ja palveluita sekä metsästys- ja kalastuskohteita. Retkikartta näyttää myös kuntien retkeilypalveluja, kuten erilaisia reittejä.

Retkikartan mobiiliversio on osoitteessa m.retkikartta.fi.

Siirry materiaalin sivulle