Takaisin hakuun

Lempilajit -teemareppu 3: Toimintavinkit

Lyhyt kuvaus
Erilaisia toimintavinkkejä, leikkejä, tehtäviä eri eliölajien tiimoilta
Kuvaus

Tänä vuonna Suomen luonnon päivänä nostamme esiin meille tärkeitä lajeja. Juhlimme päivää saukkojen, mustarastaiden, valkolehdokkien, kastelierojen, suppilovahveroiden, maakiitäjäisten, pikkutuulenkalojen, ahventen ja monien muiden kanssa. Mitä lajeja teillä juhlitaan Suomen luonnon päivänä?

Tee näin:

  • Tutustu ensin repun ensimmäiseen materiaaliin: Suomen luonnon päivä kouluissa ja päiväkodeissa.
  • Ota käyttöösi MAPPAn teemareput Suomen luonnon päivä sekä Lempilajit- teemareput 1-3.
  • Lue lisää Suomen luonnon päivästä: suomenluonnonpaiva.fi
  • Viettäkää yhdessä ikimuistoista Suomen luonnon juhlapäivää esimerkiksi kertomalla tarinoita lempilajeistanne ja havainnoimalla luontoa!
  • Jakakaa tunnelmia luonnon juhlapäivästä somessa, käytä tunnisteita: #suomenluonnonpäivä #liputanluonnolle #lempilaji #nukuyöulkona

Teemarepun materiaalit

Lempilaji: siili, valkolehdokki, mäyrä ja meriharakka

Osallistu Suomen luonnon päivän juhlintaan ja kerro, mikä on lempilajisi luonnossa. Jokainen tarina tuo esiin Suomen luonnon monimuotoisuutta ja sitä arvoa, jota ei voida mitata rahassa.

Avaa materiaali

Mitkä ovat presidenttiparin lempilajit Suomen luonnossa?

Suomen luonnon päivänä kerättiin suomalaisilta tarinoita heidän lempilajeistaan. Minna Pyykön maailma -ohjelmassa kuultiin osa näistä tarinoista. Lisäksi ohjelmassa vierailtiin Naantalin Kultarannan puutarhassa- ja presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kertoivat omista luontomuistoistaan ja paljastivat omat lempilajinsa. Ohjelma esitettiin Suomen luonnon päivän tienoilla elokuussa vuonna 2022.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Pyykkö Minna
Asiasanat:

Vinkkejä lajikorttien käyttöön

Vinkit on tarkoitettu #ulkoluokka -hankkeen lajikorttien käyttöön.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Meri Elonheimo, Anna Kettunen, Aulikki Laine

Tehtäväkortit lajikorttien käyttöön

Tehtäviä ulkona oppimiseen helposti esitettynä. Tehtävät sopivat ulkona oppimiseen ja niiden tekemiseen ei tarvitse materiaalina muuta kuin ULKOLUOKKA-lajikortit. Korttien tehtäviä voi käyttää hyvin myös muuhun opetukseen ja muiden korttien kanssa. Esimerkiksi numeroiden, laskutoimitusten, äidinkielen ja vieraiden kielten opetukseen.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Aulikki Laine, Meri Elonheimo, Anna Kettunen

Metsälajikortit ja käyttövinkit

Korttisarjat esittelevät yhteensä 60 tyypillistä metsälajia tai lajiryhmää valokuvin ja tekstein. Tekstit ovat sekä suomeksi että ruotsiksi. Kortteja voi tulostaa ja laminoida ja ottaa mukaan metsäretkille. Materiaali on vapaasti käytettävissä opetukseen.

Avaa materiaali

Mikä lintu -esitys

Tämän esityksen avulla voitte tutustua 28 yleiseen lintulajiin ja järjestää vaikka pienen tunnistuskilpailun. Kustakin linnusta on kaksi diaa – ensin pelkkä kuva, sitten kuva, nimi ja tietoisku. Esitys on osa Lasten lintuviikko -tapahtuman materiaaleja.

Avaa materiaali

Veden eliöihin liittyvää opetusmateriaalia

Sivulla on veden elämään liittyviä opetusohjelmia liittyen veden laatuun ja monenlaisiin veden eliöihin. Mukana on printattavat materiaalit, mm. kosteikkokortit, joita voi käyttää veteen liittyvien ravintoverkkojen opiskelussa.
Opetusohjelmat
VEDEN LAADUN TUTKIMUKSET
VESIEN SELKARANGATTOMAT
VESIELAINTEN TUTKIMISTA JA DIGIKUVAUSTA
IHMINEN JA VESI
VESIKASVIT
VESILINNUT
VESIELIOIDEN RAVINTOVERKKO

Opetusohjelmien liitteet
ravintoverkko-lomake
Lintulahdet Life-hankkeessa tuotetut kosteikkokortit
– kosteikkokortit ohje
– kosteikkokortit linnut 1,2
– kosteikkokortit nisäkkäät, sammakot, matelijat, kalat
– kosteikkokortit hyönteiset,hämähäkit,nilviäiset
– kosteikkokortit kasvit,plankton

Vesiaiheen opetuksen suunnittelua

Avaa materiaali

Betulasta Pinukseen – Puut ja puiden kasvu -tehtäväkortit

A5-kokoiset tehtäväkortit esittelevät hyvin selkeiden kuvien ja tekstin avulla Suomen yleisimpiä puulajeja: tunnistusvinkit ja muuta biologista tietoa, puulajin käyttökohteita sekä eri puulajeihin liittyvää kulttuuriperinnettä, uskomuksia ja sananlaskuja. Mukana vinkkikortti kasvupaikkojen tunnistamiseen, puun rakennetta, paksuus- ja pituuskasvua esittelevät kortit sekä aiheisiin liittyviä tehtäviä ja leikkejä. Korteista löytyvät seuraavat lajit: mänty, kuusi, kataja, rauduskoivu, hieskoivu, tervaleppä, harmaaleppä, haapa, pihlaja, raita, vaahtera ja tammi.

Kortit voi tulostaa maksutta käyttöön

Avaa materiaali

Metsäreppu

”Metsäreppu” on kokoelma tehtäviä ja tarvikkeita ulko-opetukseen metsässä.
Se sisältää aistiharjoituksia, luonnon havainnointiin ja monimuotoisuuden tutkimiseen ohjaavia tehtäviä sekä metsäisiä ideoita kielen ja ilmaisun sekä matematiikan oppimiseen.

Tehtävien kesto vaihtelee muutamasta minuutista pariin oppituntiin.
Aidot havainnot ja luonnon tarjoamat materiaalit ovat pääosassa ja apuna käytetään yksinkertaisia tarvikkeita. Mallin avulla voit koota oman ulko-opetusrepun.

Suunniteltu alakouluille, sovellettavissa esikoulusta yläkouluun.
Kehitetty hyväksi havaituista harjoituksista Ulos oppimaan Kuopiossa –hankkeessa vuosina 2016-2018.

Avaa materiaali

Haapapuun seuralaiset

Fem kort i A4-storlek som visar aspen i olika åldrar samt 26 kort i A5-storlek som visar hur aspen är hem till många slags arter i olika stadier av sitt liv. Skriv ut på båda sidor och laminera för hållbara kort. Gör en tidslinje med aspkorten och ordna artskorten på rätt ställen

Avaa materiaali

Tunnista lintu - opas aloittelijoille

Hyviä vinkkejä lintujen tunnistamisen opetteluun yksin ja yhdessä.

Avaa materiaali

Lintuvisa – lintujen tunnistuskilpailu kouluille ja oppilaitoksille

Lintuvisassa tutustutaan lintulajien tunnistamiseen. Maksuttomien materiaaliemme avulla opettaja voi ensin opettaa lintujen tunnistusta oppilaille ja järjestää sitten projektin huipennukseksi Lintuvisan, jolloin selviää kuka tai ketkä ovat luokan tai koulun parhaita lintutuntijoita. Lintuvisassa on neljä sarjaa: 1–3 lk, 4–6 lk, 7–9 lk ja avoin sarja. Lintuvisan kilpailu- ja harjoitusmateriaaleja voi käyttää luokassa lintujen opetuksessa myös ilman kilpailua. Liitteenä ohjeistus lintuvisan käyttöön oppilaiden kanssa.

Avaa materiaali

Luontoleikkikortit varhaiskasvatukseen. Ilo kasvaa ulkona- hanke

Ilo kasvaa ulkona- hankkeessa tuotetut luontoleikkikortit ovat jatkumo #ULKOLUOKKA- leikkikorteille. Niitä on tarkoitus käyttää yhdessä upeiden lajikorttien kanssa (ulkoluokka.fi/materiaalit). Leikkikortteja voi hyödyntää monin eri tavoin varhaiskasvatuksen luontotoiminnassa. Lajikortit itsessään sopivat niin ohjattuun kuin vapaaseen leikkiin, kuvittamaan metsässä luettavia satuja sekä musiikkihetkiin. Lajikorttien kauniit kuvat houkuttelevat lapsia tutustumaan Suomen luonnon eläin- ja kasvilajeihin iloisella tavalla. Leikkien myötä lasten motoriset taidot sekä luontosuhde vahvistuvat ja vasun oppimisen alueet toteutuvat kuin huomaamatta!

Avaa materiaali

Ötökkä valokuva-alusta

Niveljalkaisten lajiopetukseen soveltuva muistipelialusta. Kopioi ja tee toisesta pienet lajikortit. Laminoi alusta + kortit.

Avaa materiaali
Julkaisumuoto:
Tekijät Viitalaakso Anne

Tehtävä: Luonnon luomaa

Luonnontieteellisestä kokoelma-aineistosta on koottu Finna-Luokkahuoneeseen aineistopaketit “Näyttelyn näyttämää” ja “Kokoelmien kertomaa”. Aineisto sisältää valmiita pohdintatehtäviä ja keskustelua herättäviä valokuvia lajeista Suomen luonnosta ja muualta. Materiaali sopii kaikille kouluasteille.

Avaa materiaali

Metsäbingo

Kevät etenee ja metsä täyttyy erilaisista lajeista. Lähtekää lajiretkelle, kuka saa bingon ensimmäisenä?

Avaa materiaali

Elämää puiden kanssa - mikä on sinun lempipuulajisi?

Suomen luonnon päivän vuoden 2022 teemana on lempilajit. Maailmassa lasketaan olevan yli 60 000 puulajia, mikä on noin 20 % maailman kaikista kasvilajeista. Suomessa kasvaa alkuperäisenä noin 65 puu- ja pensaslajia sekä 20 alalajia.

Avaa materiaali

Puunhalausviikon juliste: Suurten puiden pientä elämää

Puut toimivat elinympäristönä suurelle joukolle eliölajeja. Minkälaista elämää puun juuristosta, rungosta tai latvustosta löytyykään?

Avaa materiaali

Miltä keväinen lähiluonto näyttää lapsen silmin? Luontoilta kerää lasten havaintoja

Lähetä lapsesi ottama kuva luontohavainnosta vaikkapa kysymyksen kera!

Avaa materiaali