Takaisin hakuun

Linturetki

Lyhyt kuvaus
Runsas kattaus erilaisia materiaaleja esim. Pihabongauksen koululaisviikon ja Lasten Lintuviikon viettoon! Päivitetty 26.1.2022

Teemarepun materiaalit

Lasten lintuviikko

Lasten lintuviikolla toukokuussa kannustetaan lapsiryhmiä linturetkelle. Retkellä ei tunnisteta lintulajeja, vaan havainnoidaan yhdessä mitä linnut tekevät. Tarjolla on runsaasti maksutonta materiaalia. Verkkolomakkeella osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja!

Siirry materiaalin sivulle

Pöntöt & linnut -linnunpönttöopas

Lapsille ja nuorille suunnatun oppaan avulla voit tehdä kestäviä linnunpönttöjä ja tunnistaa niissä pesivät lintulajit. Mukana ovat kaikki pöntöissä pesivät lintumme. Oppaan voi ladata pdf-tiedostona tai tilata painettuna vihkosena (isommat määrät maksullisia). 24 s. OBS: Också på svenska!

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Lintujen pesinnän merkit -esitys

Esityksessä käydään läpi erilaisia lintujen pesinnän merkkejä, joita jokainen voi lintuja tarkkaillessaan huomata, vaikkei tunnistaisi lajejakaan. Miksi lintu kantaa matoa nokassaan? Esitys on osa Lasten lintuviikko -tapahtuman materiaaleja. Esitykseen tutustumisen jälkeen voidaan lähteä ulos havainnoimaan!

Siirry materiaalin sivulle

Naurulokin pesintä -esitys

Miten sujuu naurulokin pesintä? Esimerkkilajin avulla esitellään lintujen pesintää koko pesimäajalta: parinvalinnasta muninnan ja haudonnan kautta poikasten ruokkimiseen ja lentoonlähtöön. Esityksen lisämateriaalissa on täydentäviä tietoja ja kysymyksiä eri-ikäisille ryhmille.

Siirry materiaalin sivulle

Mikä lintu -esitys

Tämän esityksen avulla voitte tutustua 28 yleiseen lintulajiin ja järjestää vaikka pienen tunnistuskilpailun. Kustakin linnusta on kaksi diaa – ensin pelkkä kuva, sitten kuva, nimi ja tietoisku. Esitys on osa Lasten lintuviikko -tapahtuman materiaaleja.

Siirry materiaalin sivulle

Pihabongaus kouluille

Pihabongaus tammikuun lopulla on Suomen suurin luontotapahtuma. Se sopii kaikenikäisille koululaisille ja myös lukiolaisille. Ideana on havainnoida korkeintaan tunnin ajan, mitä talvilintuja näkyy, ja laskea, montako eri yksilöä kutakin lajia nähdään. Tarjolla on materiaaleja (www, video, pdf) lajien tunnistamiseen, mutta kaikkia lintulajeja ei tarvitse tunnistaa. Havaintojen määrällä ei kilpailla, vaan osallistumalla luokka on mukana tekemässä kansalaistiedettä talvilintukantojen vaihtelusta. (OBS: Webformulären finns på svenska.)

Siirry materiaalin sivulle

Linturetkelle lasten kanssa - vinkkejä

Mistä rakentuu onnistunut luontoretki? Minne mennä linturetkelle? Mitä kannattaa huomioida lasten kanssa retkeillessä? BirdLife Suomen vinkkipaketti kaikille lasten kanssa retkeileville!

Siirry materiaalin sivulle

Värityskuvia linnuista

Itse tulostettavia värityskuvia yli kymmenestä eri lintulajista.

Siirry materiaalin sivulle

Lintuohjelmaa lapsille: leikkejä, tutkimuksia, askartelua

Ohjeita lintuaiheisiin leikkeihin, pieniin tutkimuksiin ja askarteluihin – erityisesti ulos pihalle tai luontoretken oheisohjelmaksi.

Siirry materiaalin sivulle

Lajikortit_linnut

Lajikortit on tehty tueksi lajiopetukseen ja toiminnalliseen ulkona oppimiseen. Lajikorttitehtäviä löytyy ulkoluokka.fi sivuilta materiaalit-osiosta. Korttien kuvat ovat piirtäneet Milja Laine ja Laila Nevakivi.

Siirry materiaalin sivulle

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeudet -testi koostuu 10 kysymyksestä, jonka kunkin jälkeen, kerrotaan myös perustelut miksi vastaus on oikein/väärin. Testi soveltuu siis myös opetuskäyttöön!

Siirry materiaalin sivulle
Tekijät Kuvitus (jokamies-tyypit) Vilma Issakainen
Ympäristö ja luonto luonnon monimuotoisuus, vuodenajat

Tunnista lintu - opas aloittelijoille

Hyviä vinkkejä lintujen tunnistamisen opetteluun yksin ja yhdessä.

Siirry materiaalin sivulle

Kuinka hyvin tunnistat lintuja? Yle luonnon lintutesti

Testaa, miten hyvin tunnistat lintuja! Testissä on tuttuja lajeja ja harvinaisempia vieraita.

Siirry materiaalin sivulle

Kevään merkit_lintujen äänet

Tehtävässä tutkitaan kevään merkkejä. Tässä tehtävässä kuunnellaan lintujen ääniä.

Siirry materiaalin sivulle
Julkaisumuoto: video
Tekijät Suomen ympäristöopisto SYKLI
Ympäristö ja luonto luonnon monimuotoisuus, vuodenajat
picture_as_pdf

Lintukortit

Tulostettavissa lintukorteissa esitellään 11 erilaista suomalaista lintulajia ja niiden pesät. Kortteja voi käyttää esimerkiksi tietolähteenä ja pesien askartelun malleina.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Lintubingo 5 x 5

Lintubingo (5 x 5 ruutua), joka keskittyy lintujen väreihin ja käyttäytymiseen, ja sisältää vain vähän lajintuntemusta. Lasten lintuviikon itsenäinen oheismateriaali, joka sopii parhaiten käytettäväksi huhti-, touko- ja kesäkuussa.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Lintubingo: pesinnän merkit

Lintubingo (3 x 3 ruutua), jossa havainnoidaan merkkejä lintujen pesinnästä, eikä lajeja tarvitse tunnistaa. Lasten lintuviikko -tapahtumaan kuuluvan retkilomakkeen rinnakkainen muoto, mutta voi käyttää myös tapahtuman ulkopuolella huhti-, touko- ja kesäkuussa.

Siirry materiaalin sivulle

Lintuvisa – lintujen tunnistuskilpailu kouluille ja oppilaitoksille

Lintuvisassa tutustutaan lintulajien tunnistamiseen. Maksuttomien materiaaliemme avulla opettaja voi ensin opettaa lintujen tunnistusta oppilaille ja järjestää sitten projektin huipennukseksi Lintuvisan, jolloin selviää kuka tai ketkä ovat luokan tai koulun parhaita lintutuntijoita. Lintuvisassa on neljä sarjaa: 1–3 lk, 4–6 lk, 7–9 lk ja avoin sarja. Lintuvisan kilpailu- ja harjoitusmateriaaleja voi käyttää luokassa lintujen opetuksessa myös ilman kilpailua. Liitteenä ohjeistus lintuvisan käyttöön oppilaiden kanssa.

Siirry materiaalin sivulle

Lintujen euroviisut

Etätehtäväksi tarkoitetussa Lintujen euroviisuissa kuunnellaan 6 tavallisen linnun äänet ja annetaan niille pisteet euroviisujen tapaan. Ryhmän oma opettaja voi koota pisteet, jolloin saadaan selville ryhmän euroviisuvoittaja. Viisujen jälkeen ryhmää voi kannustaa opettelemaan tunnistamaan linnut luonnossa.

Siirry materiaalin sivulle

Juliste, talvilinnut

Itse tulostettava juliste esittelee 20 tavallista talvilintua. Lajinimet suomeksi ja ruotsiksi.

Siirry materiaalin sivulle

Juliste, pönttöpesijät

Itse tulostettava juliste esittelee 13 linnunpöntöissä pesivää lintulajia. Lajinimet suomeksi ja ruotsiksi.

Siirry materiaalin sivulle

Juliste: löysin linnunpoikasen, mitä teen?

Jos löydät linnunpoikasen, mitä pitää tehdä? Yleensä ei mitään, mutta joskus poikanen tarvitsee ihmisen apua. Juliste antaa toimintaohjeet ja kertoo, milloin poikanen pitää jättää rauhaan, milloin sitä pitää auttaa ja miten.

Siirry materiaalin sivulle
picture_as_pdf

Linnuston tila Suomessa

32-sivuiseen raporttiin on koottu viime vuosien seuranta- ja tutkimustieto linnuston muutoksista ja muutosten syistä. Raportissa esitellään myös tärkeimmät toimenpiteet, joilla linnuston väheneminen voidaan pysäyttää eri elinympäristöissä.

Julkaisu on tiivis, yleistajuinen ja runsaasti kuvitettu. Se sopii esimerkiksi kurssitöiden taustamateriaaliksi .

Raportti on laadittu yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Siirry materiaalin sivulle